2015. nov 14.

Mit tehetünk a terror ellen?

írta: steve4security12
Mit tehetünk a terror ellen?

parizs32.jpg

 A minden eddiginél összehangoltabb és pusztítóbb párizsi terrortámadás  az egész világot mélyen megrázta és felkavarta. Az öngyilkos merénylők, a rengeteg halott  és szükségállapot, szinte már háborús állapotokra emlékeztet. Vészjóslóan hátborzongató, hogy a több helyszín egyike a Eagles Of Death metál koncertje, - ahol legalább 100 embert ejtettek túszul. 

A Charlie Hebdo (2015 január 7.)  vérengzést követően több mint figyelemre méltó, hogy a terroristák ezúttal egy sokkal szervezettebb (hat helyszín) és  nagyobb  emberáldozattal (128 halott) járó támadást követtek el. Szimbolikus jelentése (lehet) az időpontnak (péntek 13.) de a koncerten fellépő zenekar nevének (A halál sasmadarai) is.  Csupán érdekeségként: USA 9/11 Bali 10/12 Franciaország 11/13.

Annak is "üzenet" értéke van, hogy a francia államelnök Holland szintén részt vett azon a barátságos labdarúgó mérkőzésen a Stade de France stadionban, melynek közvetlen környékén legalább három robbantás történt. 

"Korunk pestisének" a következő megjelenési formái lehetnek:  emberrablás, repülőgép eltérítés, túszejtés, robbantással fenyegetés vagy akár valóságos detonáció, de internetes-, kémiai-,  biológiai-, vagy akár nukleáris támadás is opció. Szélsőséges csoportok mint például az ISIS öngyilkos merényletektől sem riadnak vissza. 

Általában az alábbi helyszínek kerülhetnek magasabb kockázati kitettségük miatt célkeresztbe: kiemelt katonai és kormányzati épületek, nemzetközi repülőterek, nagy városok és azon belül is nagy forgalmú közlekedési gócpontok, kiemelt fontosságú közművek, nyilvános nagy rendezvények, (mint jelen esetben Eagles Of Death koncert) egyes érintett országok nagykövetségei, ill. őket reprezentáló nagy nemzetközi konszernek központi irodái.

Jelen írásomban - a részvétnyilvánításom mellett -  megkísérlek olyan szakmai alapelveket megosztani, amelyek hasznosak lehetnek a megelőzés, és egy esetelegesen ránk rontó vészhelyzet kezelését illetően. Szerintem ugyanis jobb félni mint megijedni, - de legjobb ha felkészültek vagyunk.

Fotó: ujszo.com

A terrortámadásoknak általában vannak előzményei, mint jelen esetben Franciaországban is voltak. De általában az előkészületeknek lehetnek olyan látszólag apró mozzanatai amelyek nem csupán a titkosszolgálatok figyelmét kelthetik fel, hanem a miénket is. Következésképpen nem árt ha ezekkel tisztában vagyunk: 

parizs.jpg

1/ A terroristák is megszállnak valahol;  ismerősnél,  barátnál, vagy akár szállodában. Ami feltűnést kelthet, az a teljes elzárkózás, befelé fordulás és egyfajta megszállottság. Előszeretettel használnak hamis útlevelet, vagy másolt bankkártyákat azzal a nyilvánvaló céllal, hogy ne hagyjanak nyomokat. / Párizs kockázati kitettsége azért is viszonylag magas, mert a nagyon sok bevándorló között vélhetően alvó ügynökök is élnek. Ezek a szinte bármilyen célra mozgósítható fanatikusok nem keltenek feltűnést , és  szállást sem kell foglalniuk. / Fotó: theodysseyonline.com

2/  Megfigyelés, feltérképezés: Az adott helyszíneket  - akár videó felvétel készítésével - feltérképezik.  Okostelefonokat, de minitatűr tollba-, vagy akár gombba szerelt mini kamerát is használhatnak. De akár egyszerű papír alapú feljegyzést, alaprajzot, vázlatokat is készíthetnek. Ez azért is fontos számukra, mert meg kell tervezniük magát a cselekményt, és ezt követően a menekülési útvonalat, akár többféle scenárió szerint is. / Az fanatikus, öngyilkos merénylők azért is roppant veszélyesek, mert ők a menekülési útvonallal nem bíbelődnek./

3/  Adatgyűjtés: Ez történhet beszervezéssel, vagy akár beépüléssel is. De lehetséges, hogy csak áttételesen közbeiktatott személyektől tájékozódnak.  Profi csoportok lehallgató eszközöket és hackereket is bevetnek. / A több generáció óta az adott országban élő bevándorlók között fedetten elvegyülő terroristák kiválóan elsajátítják a helyi nyelvet, - jelen esetben a franciát - helyismerettel  rendelkeznek, - következésképpen sokkal könnyebb számukra előzetes adatokat gyűjteni!/ 

4/ Biztonsági szint tesztelése: Amennyiben valaki feltűnő érdeklődéssel teszteli a biztonsági rendszerek működőképességét, - különösen ha a reakcióidőkről feljegyzéseket, vagy felvételeket készít, az baljós előjel  lehet. / A legkockázatosabb esetben a terroristák akár hívatásokat is beszervezhetnek. /

5/ Speciális/katonai eszközök beszerzése: Amennyiben katonai fegyvereket,  robbanószereket szereznek be (lopnak el), az már önmagában "narancssárga riasztásként" értelmezhető! Ugyancsak gyanút kelthetnek a speciális katonai kommunikációs eszközök és távvezérlők beszerzései is. / Zárt fanatikus vallási közösségek egyes tagjai, ha maguk nem is követnek el súlyos bűncselekményeket, szívesen közreműködnek beszerzési, szállítási és egyéb "logisztikai" feladatok végrehajtásában. /

s041688841.jpg

6/ Gyanús személyek megjelenése a helyszínen: Összefoglalóan azokat a személyeket nevezhetjük gyanúsnak, akik nem a megszokottak szerint öltözködnek, néznek ki és viselkednek. Másképpen fogalmazva "kilógnak a képből" és testbeszédük is relevánsan eltár az átlagtól, - vagyis nem életszerű. Fotó: wtvr.com 

7/ Előzetesen szimulálják a támadást: Mielőtt a terroristák kiviteleznék végzetes tervüket, esetenként megjelennek a helyszínen immáron egy kész tervvel a kezükben és a közlekedési lámpák átváltásait, a parkolóhelyek kapacitásait, a bejáratokat és a szenzitív helyszíneket - szűk keresztmetszeteket -  egyaránt a hálóterv szerinti időintervallumokra lebontva  bejárják. 

8/ Az utolsó stációban eszközöket telepítenek: Ezek lehetnek speciális bombák, gyújtózsinórok, olyan kommunikációs eszközök, amelyeket fel kívánnak használni cselekményükhöz! A legnyilvánvalóbb és feltűnőbb dolog az lehet, ha az egyébként is gyanús személy váratlanul a padlózatra tesz egy hátizsákot, vagy táskát és sietve elhagyja a színteret. 

De mit tehetünk akkor, ha szerencsétlen módon egy brutálisan agresszív  közepén találjuk magunkat? Tudom persze, hogy sokan igyekszünk ennek a lehetőségnek még a gondolatát is elhessegetni,- pedig akár külföldi utazásunk során akár itthon - legalábbis matematikailag - bármikor előfordulhat! Életbevágóan fontos lehet, ha van némi elképzelésünk, hogy mit tehetünk. Legfontosabb teendőnk persze, hogy ne fagyjunk le, és életösztönünk az összes energiánkat és tudásunkat a túlélésre fókuszálja: 

RUN, HIDE, FIGHT- Vagyis meneküljön, bújjon el - vagy szálljon szembe az elkövetővel és harcoljon!  Így foglalható össze röviden az, amit tehetünk ilyen kiélezett helyzetben. Azért kell ezeket a lehetőségeket lemodellezni, és villám gyorsan döntést hozni, mert az azonnali és megfelelő reakció életmentő lehet. Természetesen ha egy fegyveres támadó felbukkanna  közelünkben, nem is lehet más tervünk, mint rögvest menekülni.

1/ Meneküljön (ha tud)

o Amennyiben menekülési útvonalat talál - nyomban tűnjön el a helyszínről! 

o Ne hagyja magát mások által elbizonytalanítani - ha tud, lépjen le!

o Hagyja hátra értékeit, - ilyenkor nincs idő ilyesmikre! (Az élete nyilván fontosabb!)

o Másoknak is segítsen, amennyiben erre képes!

o Ha már kimenekült, mindenkit óvjon attól, hogy belépjen a veszélyes területre!

o Haladéktalanul értesítse a Rendőrséget/ TEK-et!


2/ Bújjon el a támadó elől

o Amennyiben nem tud elmenekülni, akkor keressen egy biztonságos helyet, ahol elrejtőzhet! Ideális lehetne vészhelyzetben egy biztonsági-, vagy közismert nevén pánikszoba, - de egy mellékhelyiség is megteszi.

o Zárja magára az ajtót, vagy torlaszolja el a bejáratot, hogy a támadó ne tudjon bejutni rejtekhelyére! 

o Azonnal halkítsa le mobil telefonját, és állítsa rezgő üzemmódba!

o Bújjon el valamilyen nagy tárgy, például szekrény, vagy asztal mögé!

o Maradjon teljesen csöndben, és őrizze meg lélekjelenlétét!

o A "menedéke" lehetőleg essen kívül a fegyveres támadó mozgási irányán.

o Védje magát valamivel, ha a támadó az Ön irányába ad le lövéseket!

o Lehetőleg maradjon valamilyen mozgási lehetősége, hogy ne kerülhessen csapdába!

3/ Harcoljon az életéért, ha már semmilyen más megoldási lehetőség sem adódik!

o Ha teljesen távol áll Öntől az erőszak minden formája, és eszközei sincsenek, - akkor kövesse a 4-es pontban vázolt lehetőségeket! Ha úgy ítéli meg a helyzetet, hogy ellen kell állnia, akkor:

o Kövessen el mindent, hogy cselekvőképtelenné tegye a fegyveres támadót!

o Bármilyen keze ügyébe eső eszközt felhasználva védje életét, testi épségét!

o Találjon valamit, amit fegyverként használhat - jobb híján akár egy szék lába is megteszi.

o Bízzon  önmagában, annál is inkább, mert a legtöbb agresszort  szinte sokkolja az ellenállás.(Gyakran az ellentámadásra a fegyveres támadónak forgatókönyve sincs.)

20141105tek.jpg

4/ Amennyiben megérkeznek a rendfenntartó erők:

o Maradjon nyugodt, és kövesse az utasításokat!

o A kezei mindig maradjanak láthatóak! Még véletlenül se okozzon  semmiféle félreértést... (Ne feledje, hogy a kiérkező hatósági személyek nem tudják Önt azonnal beazonosítani. Akár még "rossz fiúnak" is gondolhatják!)

o Ne sikoltozzon,  ne tegyen hirtelen mozdulatokat, és ne kezdjen el hadonászni!

o Maradjon nyugodt, nyilvánvalóan a sebesültek ellátása rögvest megkezdődik! Fotó: www.origo.hu

 Természetesen a fenti tanácsok csupán irányelvek. A konkrét helyzetben az adott körülmények és lehetőségek között, a lehető leggyorsabban kell döntést hozni és cselekedni.  Reméljük nálunk nem lesz terrortámadás, de azért egyáltalán nem haszontalan, ha van némi fogalmunk a helyzet kezelését illetően!  A titkosszolgálatok mellett mi magunk is segítséget nyújthatunk a hatóságoknak (TEK), ha bármilyen megalapozottan gyanús és terrorizmussal összefüggésbe hozható információhoz jutunk. De saját testi épségünk és  mások megmentése érdekében is érdemes fejleszteni biztonsági tudatosságunkat. Fotó: adinakutnicki.com

Azt gondolom elsősorban a célkeresztbe került Franciaországban, - de egész Európában - relevánsan át kell értékelni (és főleg szervezni) a terrorizmus ellenes harcot, különös tekintettel a titkosszolgálatok eddigi (nem túl sikeres) működésére. De a migránsinvázió filantróp kezelését is nagyon gyorsan újra kellene gondolni, - még mielőtt nem lesz túl késő!

Ezúttal ismételten idézem Andrew Grove méltán híres könyvének címét: "Csak a paranoidok élik túl". Apropó az Eagles Of Death  zenekar az előzetes tervek szerint november végén Budapesten lép fel! Soha sem szerettem a metál zenét, - de ilyen vészjósló nevű banda koncertjére már csak babonából se mennék el. 

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély magánbiztonság