2015. dec 07.

A kocogók biztonságáért

írta: steve4security12
A kocogók biztonságáért

8a2a5c023d888998_trail.jpgA közelmúltban ismét reflektorfénybe került az esti órákban magányosan futó nők fokozott kockázati kitettsége. A Margitszigeten megtámadott sportoló hölgy lélekjelenlétének, és egy segítségére siető (szintén futó) fiatalembernek köszönheti, hogy viszonylag súlyosabb következmények nélkül megúszott egy támadást. Fotó: www.popsugar.com

"Csupán a lélekjelenlétemnek köszönhetem, hogy ki tudtam szabadulni a támadóm karjai közül, de még mindig sokkos állapotban vagyok. Nagyon szépen köszönöm a segítséget az előttem futó srácnak, akit sprintelve pár száz méter után utolértem, és végül segített nekem."

Annak érdekében, hogy megelőzhessük vagy elháríthassuk a váratlanul ránk törő agressziót nem árt a felkészültség. Rendelkeznünk kell egyfajta védekezési, menekülési tervvel! Amennyiben van egy saját védelmi programunk, amelyet előzetesen többször is végiggondoltunk és lemodelleztünk, - akkor már közel sem lesz olyan nagy a támadó által okozott sokkhatás! Az alábbi pontokban foglalom össze preventív javaslataimat: 

images_1_1.jpg

o Kerüljük a sötét,  átláthatatlan környékeket. Egyedül még fényes nappal is kockázatos lehet erdőben, vagy kietlen helyeken futni,  ahol semmilyen segítségre nem lehet számítani esetleg hosszú percekig, vagy akár órákig. Nehezen áttekinthető terepviszonyok között, ahol egy bűnöző elbújhat egy bokor mögé, vagy sűrű bozótos részben - a sportolás mindig kockázatosabb. Érdemes ezért  olyan nyílt terepet választanunk amit mi is át tudunk tekinteni, és ahol könnyűszerrel tudunk segítséget kérni, ha bajba kerülnénk. Fotó: www.ign.com

 Fussunk napközben - vagyis a sötétedés beállta előtt, vagy reggel, napfelkeltét követően. Tudom persze, hogy ez a tél közeledtével egyre nehezebben kivitelezhető. De ha már naplemente után futunk,  akkor legalább keressünk olyan terepet, ahol megfelelő a közvilágítás. A bűnözők ugyanis mindig szeretnek rejtőzködni, hogy le ne bukjanak. Jelentősen csökkenti a kockázatainkat, ha olyan terepen tudunk futni, ahol térfigyelő rendszer is működik.

Ha már videó megfigyelő rendszer is pásztázza az általunk választott útvonalat, akkor lényegesen nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat! A legfrissebb sajtójelentések szerint a Fővárosi Önkormányzat  pánikgombok felszerelését is  tervezi a margitszigeti futópálya mellé 100 méterenként. Attól tartok azonban, hogy az ország összes kocogás céljára használt útvonalának a biztosítása biztonságtechnikai megoldásokkal nem lesz egy egyszerű feladat!

kocogo_nok.jpg

o Kocogjunk társaságban. Lényegesen fokozza a biztonságunkat, ha nem egyedül indulunk futni, hanem  kisebb csoportban - de legalább ketten. Ráadásul kevésbé unalmas a sportolás, ha közösen indulunk útnak. Nem csupán a fent említett brutális támadások megelőzése miatt lehet hasznos a szervezettség. Egy váratlan sportsérülés, bokaficam esetén is nagyon jól jöhet az azonnali segítség. Különösen javaslom a hölgyek figyelmébe, hogy vonják be egy megbízható férfi ismerősüket is a rendszeres edzésekbe. Fotó: www.futas.net

 o A kutyánkat is vigyük magunkkal! Nagyon sokan hűséges kutyájukkal futnak együtt. Különösen akkor lehet ez biztonságos megoldás, ha erős testalkatú kutyáról van szó. (Sajnos egyesek kutyájukat teljesen szabadon engedik futás közben, ami egyébiránt szabálytalan, - de fenyegetettség esetén  nagyon hasznos és hatékony segítséget jelenthet!)

exercise_1983470b.jpg

o A hordozható zenelejátszók használata kockázatos. Különösen az egyedül futó nőknek figyelniük kell, hogy érzékszerveiket ne tompítsák semmilyen módon. Egy  MP3 lejátszó használata ugyan oldhatja a futás monotonitását, viszont korlátozza figyelmünket, és reakcióidőnket. Minél korábban észleljük az esetleges veszélyt, annál több esélyünk van az elmenekülésre, vagy akár az ellenállásra. Fotó: www.telegraph.co.uk

 o Folyamatosan tartsuk szemmel a környezetünket!  Nem árt ha időnként oldalra tekintünk, és egy-egy pillanatra vissza is fordulunk, hogy nem követ-e bennünket valaki! Természetesen azonnal felismerhetjük a mögöttünk kocogókat, - mint ahogyan azokat is akik valami rosszban sántikálnak. Nagyon hasznos lehet, ha "becsatlakozunk" előttünk haladó sporttársainkhoz, és közvetlen közelükben maradunk, mert bármikor segítséget kérhetünk tőlük!

o Váltogassuk az útvonalakat. Ez nem csupán korábbi őrült barátok vagy barátnők váratlan felbukkanásától kímél meg minket, hanem attól is, hogy elvetemült gazemberek kifigyeljék szokásainkat. Egyúttal a környezet változatossága némileg oldhatja a sportolás monotóniáját is. Arra azért figyeljünk, hogy mindig jól ismert "terepet" válasszunk, ahol "otthonosan" érezzük magunkat. 

 41wwxiscwol.jpgo Legyünk láthatóak! Amennyiben mégis az esti sötétben kezdünk el kocogni, akkor legalább tegyük magunkat láthatóvá. Fényvisszaverő borítású dzseki, vagy csuklónkra illesztett foszforeszkáló pántok is fokozzák a biztonságunkat! De apró elemlámpákat is erősíthetünk a karunkra, vagy vállunkra. A "Látni és látszani" irányelv nem csupán a közlekedésbiztonság területén érvényes, hanem agresszív támadásokkal szemben is. Ne feledjük a bűnözők szeretnek észrevehetetlenek maradni.  Ha nem akarunk az éjszakai sötétben "eltűnni", az ebay és amazon webáruházakban bőséges kínálatból tudunk válogatni! Fotó: www.amazon.com

runningagainsttraffic.jpg

o Fussunk a forgalommal szemben. Ha  az országutat választjuk, akkor mindenképpen a forgalommal szemben haladjunk. Részben kevésbé tesszük ki magunkat közlekedési balesetnek, de ha rablási kísérlet célpontjává válnánk azt is könnyebben elháríthatjuk, mert már előzetesen "képben vagyunk". Egyébiránt az országutak menti kocogás nyilvánvalóan nem túl egészséges, de biztonsági szempontból sokkal előnyösebb, mint az elhagyatott, jó levegőjű erdei ösvények! Fotó: running.about.com

o Hallgassunk a megérzéseinkre! Hajlamosak vagyunk előérzeteinket elhessegetni, pedig ez hiba. Ha úgy érezzük, hogy valaki rossz szándékkal ólálkodik a közelünkben, inkább azonnal távozzunk a környékről. Abból semmilyen bajunk nem származhat, ha óvatosak vagyunk, sőt némileg "paranoid" módon túlreagálunk! 

o Használjunk önvédelmi eszközöket! Ma már széles választékban kaphatók önvédelmi eszközök, gáz-, illetve paprika sprayk, sokkolók. Természetesen ezen kellékeket  nem elégséges csupán megvásárolni és magunknál tartani, használatukat is be kell gyakorolni, hogy adott helyzetben nagyon könnyen és gyorsan tudjuk alkalmazni azokat.

o A lakáskulcs is segítségünkre lehet! Ha más önvédelmi eszközünk nincs, a  kulcscsomót érdemes az öklünkbe zárni oly módon, hogy az egyik kulcsot az ujjaink közé vesszük. Agresszió esetén így nagyon hatékonyan lehet ellentámadni. Önvédelem kreatívan című írásomban már foglalkoztam azzal a témakörrel, hogy milyen bőséges eszköztár áll rendelkezésünkre.

o Kérjünk segítséget, akár hangos kiabálással, - vagy azonnal hívjuk a rendőrséget, ha erre van elegendő időnk.  Beszerezhetők olyan segélyhívó telefonok is, amelyek szintén fokozzák biztonságunkat vészhelyzet esetén. Csupán egy gombnyomással kérhetünk segítséget, és a rendszer ráadásul viszonylag pontosan megadja a helyszínt is - geopozíciókkal -  ahonnan a jelzést küldtük.  Egyre népszerűbb hazánkban a HelpyNet rendszer, amelyet mindenkinek bátran merek ajánlani! De egy egyszerű karunkra fűzhető és fülsiketítő hangot adó pánikriasztóval is zavarba hozható a támadó, és egyúttal a környezetünket is tudjuk informálni szorult helyzetünkről! (mindez kevesebb mint 2000 forintba kerül!)

Korábbi posztomban már írtam a defender nevű rendkívül hatékony innovatív termékről, amely egyetlen gombnyomással paprika spray-vel "támad", lefotózza az agresszort és azonnal értesíti is az intézkedő hatóságokat. Nagy kár, hogy egyelőre még mindig csak előrendeléseket vesznek fel az okos és hasznos készülékre!

o Védd magad! Amennyiben bárki úgy gondolja, hogy szeretné fokozni a biztonságérzetét, annak módja van önvédelmi tanfolyamokon felkészítenie magát támadások elhárítására. Egyre több helyen találnak maguknak a hölgyek ilyen típusú tréninget. Önvédelmi fogások nőknek című írásomban korábban már elemeztem azokat a technikákat, amelyeket a nemzetközi szakirodalom javasol a nőknek. Természetesen a self defence tréningeket, nem csupán a nagyobb kockázatnak kitett gyengébb nem tagjainak ajánlom!

o Önvédelmi taktika! Ha bárkit üldözőbe vesznek, akkor olyan helyre kell menekülnie, ahol segítséget tud kérni. Akár egy magánlakásba is be lehet csöngetni, bármilyen ürüggyel, hogy oltalmat találjunk. De ha  benzinkút, vagy kocsma van a közelben, oda is be lehet menekülni egy rövid időre, amíg lenyugszunk és fel fel tudjuk venni a kapcsolatot szeretteinkkel. Ha nincs más lehetőség, a nyílt országútra is kifuthatunk, hogy leintsünk egy arra közlekedő személygépkocsit. 

o Legyen vészhelyzeti forgatókönyvünk! A fenti pontok alapján készítsük fel magunkat mentálisan a lehető legrosszabb scenáriókra is.  Mielőtt elindulunk esti kocogásunkra, a biztonság kedvéért adjuk meg az útvonaltervünket egy közvetlen hozzátartozónknak, és azt is, hogy várhatóan mikor fogunk hazatérni. Ha bármilyen bajba keverednénk, - ez lehet akár egy véletlen rosszullét is - akkor könnyebben ránk találhatnak! A legrosszabb esetet is lemodellezve, hasznos lehet nevünk és legközvetlenebb hozzátartozónk mobil száma vagy értesítési címe egy papírra felírva, melyet magunknál tartunk. Rosszullétünk esetén így egy segítségünkre siető személy azonnal értesítheti hozzátartozóinkat.

Természetesen a térvilágítás, és kamerarendszerek vagy akár a tervezett pánikgombok felszerelése fokozhatja valamennyiünk biztonságát.  Saját testi épségünk megóvása azonban elsődlegesen a mi felelősségünk!  Fejlesztenünk kell tehát biztonsági tudatosságunkat, hogy ne váljunk áldozattá!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság nemi erőszak bűnmegelőzés védd magad magánbiztonság