2016. máj 21.

Biztonságos lesz-e a labdarúgó Európa-bajnokság?

írta: steve4security12
Biztonságos lesz-e a labdarúgó Európa-bajnokság?

paris-shooting.jpg

A szurkolók  egyre izgatottabban készülnek a közelgő franciaországi futball Európa bajnokságra! Az izgalmakat azonban nem kizárólag a játékszenvedély és az egészséges rivalizálás gerjeszti. A közönség - és különösen a helyszínre utazók - a győzelmi esélyek mellett, a kockázatokat is latolgatják!

Eamon Dunphy ír futball szakértő közel sem  optimista, sőt egyenesen úgy fogalmaz, hogy az esemény a terroristák "nyilvánvaló célpontja", következésképpen ő  távol  marad! Az Europol vezetője Rob Wainwright hasonlóan fogalmazott : "Nagyon aggódom a soron következő labdarúgó Európa-bajnokság miatt. Ez egy attraktív célpont a terroristák számára."

Nagy kérdés, hogy a sokak által osztott vészjósló előrejelzés bekövetkezik-e?

 Ziad Khoury biztonsági vezető mindenesetre irigylésre méltó módon nem izgul, sőt nyugodt és magabiztos - legalábbis ezt nyilatkozta! Mindazonáltal ez inkább királyi optimizmus, mintsem a tökéletes nyugalom megnyilvánulása. Fotó: www.mirror.co.uk

A tavaly novemberi 130 halálos áldozatot követelő terrortámadás még sokunk emlékezetében elevenen él, - és éppen ez okozza a legfőbb, sőt nehezen kiiktatható félelmet! Azok kedvéért akik szeretnének a helyszínen vagy akár a képernyők előtt szurkolni, tekintsük át a legjelentősebb biztonsági intézkedéseket:

A francia kormány a szükségállapotot (state of emergency) további két hónappal meghosszabbította, hogy az a játékok végéig, illetve a Tour de France idejére is kiterjedjen. A kiemelt biztonsági intézkedéseket a jelentősen megemelkedett, és egyben (legmagasabb fokozatú) terrorfenyegetettség indokolja, ily módon az sem véletlen, hogy csak a szurkolói zónára betervezett 12 millió eurós biztonsági költségvetést időközben duplájára növelték! 

A belpolitikai feszültségek (utcai zavargások) és felfokozott érdeklődés - a szervezők  milliós nagyságrendű külföldi szurkoló érkezésére számítanak - csak tovább növeli a kockázati kitettséget. Csupán a nagy rivális szigetországból nagyon sok szurkoló érkezése várható, hiszen Anglia, Wales és Észak-Írország is kiharcolta a részvételi lehetőséget.  

kemiai_tamadas.jpg

A  speciális védelmi erők az elmúlt időszakokban már számtalan szimulált gyakorlatot elvégeztek. Többek között az egyik legforgalmasabb párizsi vasútállomáson kémiai (mérgező gáz) támadás- és túszejtés elhárítását gyakorolták. De olyan támadás kezelését is drillezték, amely a stadionon kívüli óriáskivetítő előtti nézőket érhetné.

Fotó: www.eurosport.com

A francia belügyminiszter Bernard Cazeneuve nagyon magas szintű védelmi intézkedéseket jelentett be, amely a rendőri/csendőri erőkön kívül, speciálisan kiképzett kommandósok, titkosszolgálati erők,  tűzoltók számára is feladatokat jelölt ki. A szükségállapot a rendőrségnek lehetővé teszi, hogy megfelelő gyanú esetén akár birói végzés nélkül is házkutatást kezdeményezzenek, vagy házi őrizetet rendeljenek el. Természetesen mindez sokkal hatékonyabb és gyorsabb cselekvést tesz lehetővé, bár az emberjogi aktivisták ezt szkeptikusan értékelik. 

Ziad Khoury biztonsági vezető és csapata az összes fenyegetés/rizikófaktor forgatókönyvét számításba vette, hogy minden eshetőségre azonnali ellenlépéssel válaszolhassanak.  Többek között - abból kiindulva, nehogy drónokra erősített szerkezetből permetezzenek veszélyes mérgeket a nézőkre - mind a 10 stadion és edzőpályák fölé repülési tilalmat hirdettek ki. Jóllehet a sajtójelentések többnyire ezt az "újítást" emelik ki, - vélhetően minden más "irányból érkező" rizikófaktort, így például a föld alól (a csatornarendszerből) kiinduló esetleges veszélyforrásokat is elemezték. A honvédség alakulatai közül 10.000 fő fog biztonsági feladatokat ellátni.

A szervezők összesen  10.000 biztonsági őrt vetnek be security feladatokra, közülük 900 mind az 51 mérkőzésen részt vesz!

A szurkolói beléptetést a legszigorúbb protokollok szerint hajtják majd végre, a  bejáratokra felszerelt  fémérzékelő kapukkal.  A szurkolói zónába és stadionba is   csak alapos személyi -, és  táska átvizsgálás után lehet belépni. Jól tudni, hogy fémkorlátokkal elhatárolt külső területeken, 4 különböző biztonsági ellenőrző ponton kell majd átjutni, és minimum háromszor kell számolni ruházat átvizsgálással is. Nagyobb poggyászokat be sem lehet vinni.  A szurkolói zónák általában déltől éjfélig lesznek nyitva, utána a területet el kell hagyni. A közönséget professzionális kamerarendszerek fogják pásztázni. A stadionok belsejében a rendezők látják el a biztonsági feladatokat, kívül alapvetően a hatóságok állnak készenlétben, a beléptetéseket pedig a szerződtetett biztonsági őrök végzik.

Az atrocitások és főleg bármilyen terrortámadás megelőzése érdekében elsődlegesen a titkosszolgálatok és a speciálisan kiképzett antiterrorista erők, tűzszerészek tehetnek a legtöbbet.

Nem lesz olyan pont az országban ahova antiterrorista egységek például BRI ne érkeznének a helyszínre maximum 20 percen belül. Értelemszerűen a legszenzitívebb pontok esetén ez csupán másodperceket fog jelenteni.  Ez többek között a GIGN és Raid kommandó 7 újonnan létesített kirendeltségének is köszönhető.

A preventív intézkedések természetesen nem kizárólag a stadionokra és közvetlen környezetükre terjednek ki, hanem a repülőterekre, autóbusz pályaudvarokra, metró állomásokra, stb. A francia Állami Vasúttársaság SNCF például kísérleti jelleggel már rendszerbe állított intelligens kamerarendszereket a terrortámadások megelőzése céljából. A 40.000 kamerából 30.000-et a vasúti kocsikban a többi 10.000 darabot pedig a pályaudvarokon szerelték fel. A szoftver képes felismerni az erőteljesebb hangokat, a rendellenes testmozgásokat, és a hirtelen testhőmérséklet változásokat is.(!) Az okos algoritmus nyilvánvaló módon nem csupán viselkedési mintákat elemez, de előre is jelez (predictive). A jelentések szerint  a poggyászok képi ellenőrzése is egy opció.

Az összehangolt és kétségtelenül óriási erőket és pénzügyi erőforrásokat megmozgató erőfeszítések ellenére is továbbra is számolnunk kell kockázatokkal. Mindenesetre perdöntő jelentőségű lesz a releváns információk gyors kiszűrése, beazonosítása és az azonnali közbeavatkozás. Mindez egy nagyon szofisztikált és intelligens adatfeldolgozó rendszert és professzionális, összeszokott csapatot feltételez, - és akkor még nem beszéltünk a "bábeli zűrzavarról"! Közel sem egyszerű a feladat, de bízzunk a szervezők felkészültségében. Az önkéntesek és a tudatos, kooperatív helyi lakosok, turisták is sokat segíthetnek, ha bármilyen komoly veszély faktort azonnal jelentenek a hatóságoknak!

A magyar szurkolókat a konzuli szolgálat honlapja tájékoztatja a vonatközlekedésről, az egészségügyi ellátásról, továbbá arról, hogy milyen szabályok érvényesek közterületen és mit nem lehet bevinni a stadionokba. Emellett azt kérik a helyszínre utazóktól, hogy a hatékonyabb konzuli védelem érdekében regisztráljanak a honlapjukon, továbbá tájékoztatnak, hogy a magyar válogatott EB-szereplése alatt ideiglenes  mobil (mikrobuszos) jelenlétet biztosítanak. 

Mindazoknak akik a helyszínen akarnak szurkolni, az alábbi írásomat ajánlom, - és közel sem a riogatás szándékával:

 Mit tehetünk terrortámadás esetén?   

Vélhetően a rendezők felejthetetlen fesztivál hangulatot varázsolnak, és sok szép gólnak - köztük jó néhány magyar találatnak - is örvendhetünk majd. Azt pedig különösen remélem, hogy a futball nagy ünnepét semmilyen alattomos agresszió sem fogja beárnyékolni, főleg pedig rémálommá degradálni. Azt gondolom, hogy egy fohász az égiekhez, és némi gondviselő szerencse  most különösen ránk férne!

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély rendezvénybiztosítás rendkívüli helyzetek humán kockázatok