2016. aug 15.

Álcázott önvédelmi eszközök!

írta: steve4security12
Álcázott önvédelmi eszközök!

 onvedelmi_gyuru.jpgÖnvédelmi eszközök - akár fegyverek - beszerzése iránt világszerte óriási érdeklődés mutatkozik, hiszen valamennyien szeretnénk félelem nélkül élni. Ha bármit is teszünk önmagunkért, és családtagjainkért az fokozhatja biztonságérzetünket. 

Sok országban a fegyverek beszerzése is liberalizált, míg máshol viszonylag szigorú előírások vannak érvényben.  

Hazánkban a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X.28) Kormány rendelet határozza meg, melyek viselése, illetve használata engedélyezett. 

Óriási a választék, de nem árt ha tudjuk, hogy esetenként illegális termékeket is kínálnak számunkra. Fotó: www.aliexpress.com

A közismert önvédelmi eszközökről korábbi írásomban már beszámoltam, - ezúttal leleményesen fedett védelmi konstrukciókról kívánok összeállítást közzétenni. Az alábbi felsorolás csupán illusztrációnak (gondolatébresztőnek) tekintendő, nem pedig konkrét ajánlásnak!

Baseball sapka peremébe rejtett önvédelmi szerkezet azért lehet praktikus, mert a felhasználó kényelmesen magánál tarthatja, anélkül, hogy lefoglalná a kezét. Ráadásul egyfajta meglepetést kelthet az agresszor számára a váratlanul előkerülő segítség.

Harcművészek tervezték, ezért használata előtt ajánlott önvédelmi tréningek látogatása. Nem árt ugyanis, ha tisztában vagyunk vele, hogy bármilyen védelmi kellék használata - legrosszabb esetben - tovább fokozhatja a támadó agresszivitását.

Szúró alkalmatosságként használható fésű, amely egyszerű mozdulattal átalakítható. Egyrészt feltűnésmentesen meglapul egy női táskában, másrészt a meglepetés erejével szolgálhat  vészhelyzetben.

Ugyancsak nagy körültekintést igényel alkalmazása - hiszen gyilkos erejű készülékről van szó - mert a védekezés mértékének arányban kell állnia a támadás erejével ill. esetleges kockázatával. 

Nadrágszíjba integrált kés hirtelen elő rántása megállásra késztetheti a dúvadot, egyúttal pedig nem zavarja tulajdonosa mindennapi tevékenységét sem. Vélelmezhetően munkatársak és barátok körében sem kelt megütközést, ráadásul hatósági ellenőrzés során sem kell magyarázkodni.

Fenti megoldáshoz némileg hasonló az a  bőrtokban elrejtett ütő eszköz, amely kevésbé feltűnő, mint a vipera.

Nem feltétlenül kell kesztyűs kézzel bánni a bűnözőkkel, - különösen  kritikus pillanatokban. Pont ilyen célra lett kifejlesztve a külsőre hétköznapi ruhadarabnak álcázott, acélbetéttel megerősített apparátus. Alacsonyabb fizikai erőnlétű személyeknek is fokozza az önbizalmát, és nem utolsó sorban ellenálló képességét. Nyilvánvalóan ezt is kizárólag azok alkalmazhatják a siker reményében, akik kellő harcművészeti, vagy közelharc gyakorlattal rendelkeznek.

Kreativitást előnyben részesítők számára acél - sőt pusztító erejű  - eljegyzési gyűrű is beszerezhető. Természetesen az összes ilyen szerkentyű használata akkor válik igazán hatékonnyá, ha tulajdonosa legalább alapvető fogásokkal tisztában van. 

Az ujjra erősíthető Griffin Grip gyakorlatilag észrevehetetlen első pillantásra, - mert a tenyér belső felére néz és ökölbe szorítva a kezet nem is látható. Kellő gyakorlással azonban félelmetesen erőteljes ellencsapásokra képes, - különösen ha a megtámadott személy tisztában van az anatómiailag "érzékeny" pontokkal! 

A bűnözők előszeretettel pályáznak pénzünkre, de kellemetlen meglepetést okozhat számukra az ellenük fordítható "fegyver"! A bankkártyára hasonlító tárgy ugyanis könnyen és gyorsan átalakítható védelmi eszközzé.

Hatalmas előnye, hogy zsebben vagy akár pénztárcában is elfér,  és a mindennapi életben is bármikor hasznunkra válhat.

 Az okostelefonnak álcázott elektromos sokkoló praktikus cucc. Egyrészt az agresszort váratlanul érheti az erőteljes reakció, másrészt a vásárlónak nem kell folyton magyarázkodnia ha előkerül táskájából az "okostelefon". ( Telefonként nem működik!)

Az egyik leghatékonyabb megoldás a gázsprayt kilövellő Spraytech iPhone Case, amely gyakorlatilag mindig kéznél van. 

A speciális zseblámpával egyidejűleg el lehet vakítani a támadót, továbbá  sokkoló ellencsapással fokozni a nem várt "élményt". 

Spéci kulcstartó ügyesen marokra fogva hatékony ellencsapást képes a támadóra mérni. Természetesen ezen konstrukció éles helyzetben történő használatához sem árt némi gyakorlati képzés.

Számtalan más hasonló logikával megtervezett gyártmány is beszerezhető, de önmagában a szinte mindenki által használt kulcscsomó is bevethető. 

Bőrtáskánkat is felhasználhatjuk önvédelmi célokra, különösen akkor, ha elég erős anyagból készült. Elsősorban késsel történő támadások kivédésére hasznos segédeszköz, - főleg ha eleve ilyen célokra megerősített terméket szerzünk be. 

Kiemelt biztonsági szintre törekvő VIP személyek természetesen golyóálló kivitelt is beszerezhetnek. 

A taktikai tollak eredeti funkciójukat is remekül betöltik, de erős fém testük, és hegyes végük miatt kiválóan alkalmasak útonállók megfékezésére is. A legkreatívabb megoldás keretében gumiheggyel látták el, "kizárólag" azzal a céllal, hogy tabletek kezelése során feljegyzések készítésére vagy aláírásra is alkalmasak lehessenek. Már 8-10 ezer forintért beszerezhetők, míg a legdrágább akár 50-60 ezerbe is kerülhet. 

A különböző méretű taktikai lámpák többnyire zsebben és kézitáskában is elhelyezhetők, és eredeti rendeltetésük mellett személyi biztonságunk megóvására is alkalmasak. Az erős fémtest, és barázdált kidolgozás ugyanis  nagy ellencsapásra is alkalmas. Önmagában már a szembe  irányított erőteljes vakító fény is moderálja a zsiványt, de öklünkbe szorítva, végszükség esetén csapást is mérhetünk vele. 

Online beszerzéssel bárki kényelmesen hozzájuthat, 10 - 40 ezer forintos értékhatárok között választhatunk.  Fotó: www.tactical-life.com

 A női retikülben meglapuló ártatlan kozmetikumnak látszó rúzs  (amely miniatűr kést rejt) is tartogathat váratlan meglepetést csibészek számára. Ugyanezzel a logikával alkották meg a tervezők a paprika sprayt tartalmazó szájfényt.

Egyébiránt a női táskákban előforduló számtalan alkalmatosság  felhasználható végszükség esetén. A szembe juttatott hajlakk, vagy szúró-, vágó eszközként bevetett manikűr olló egyaránt hasznosítható, - ha már végképp semmilyen módon nem lehet elkerülni az erőszakot. 

A  tűsarkú cipő alapesetben nem túl praktikus a hölgyek számára, különösen akkor, ha nincs elég gyakorlatuk annak viselését illetően és csak csetlenek-botlanak benne. De a kivétel jelen esetben is erősíti a szabályt. Vészhelyzetben praktikus támadás-elhárításként lehet bevetni.

Fűzős lábbelibe is beilleszthető olyan védelmi kiegészítő, amely a rúgásokat sokkal hatékonyabbá és erőteljesebbé teszi. 

Kiemelten magas szintű igények esetén golyóálló mellények és más ruhadarabok is beszerezhetők. 

Ha veszélyt érzékelünk  segítségünkre szolgál a run, hide, fight alap irányelv. Vagyis fussunk el/ térjünk ki az agresszió elől ,-  bújjunk el vagy deeszkaláljuk a konfliktust, - és ha már semmilyen más lehetőségünk sincs, küzdjünk. Agresszív támadások ellen gyakorlatilag minden kezünk ügyébe kerülő kütyüt - esernyő, bot, csavarhúzó, kő, - felhasználhatunk, sőt legvégső esetben foggal-körömmel védekezhetünk!

Elsődlegesen csak a duhaj megfékezésére törekedjünk, - és azonnal hagyjuk el a kritikus helyszínt. Lehet, hogy szégyen a futás, de roppant hasznos.  Már csak ezért sem  árt ha  erőnlétünket folyamatosan  szinten tartjuk. Ha pedig rendszeresen részt veszünk  önvédelmi / harcművészeti kurzusokon  akár puszta kézzel is megvédhetjük magunkat!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad önvédelmi eszközök magánbiztonság