2017. ápr 24.

Tipikus hibák, melyek a betörők kezére játszanak

írta: steve4security12
Tipikus hibák, melyek a betörők kezére játszanak

betoro.jpgA rohanó életmód, a gondolkodás nélkül átvett viselkedésminták, de az általunk kifejlesztett rossz rutinok is végzetes következményekkel járhatnak. Látszólag apró, sőt jelentéktelen dolgokra is felfigyelhetnek azok, akik eleve az általunk előteremtett értékekre pályáznak! A filantróp naivitás, a figyelmetlenség megbosszulhatja magát. A folyamatos híradások, figyelmeztetések (tanácsok) ellenére továbbra is vannak akik "mindent jobban tudnak" és kizárólag saját, keserű tapasztalataik mentén képesek fejlődni.  Az igazán okos emberek igyekeznek mások hibájából tanulni - ez az írás itt nekik szól! Összefoglalom a legjellemzőbb hibákat melyeket a betörők könyörtelenül kihasználnak.
Fotó: Real Robbery vs. Movie Robbery - The


kulcs_a_labtorlo_alatt.jpg1/ Kulcs kérdés!  A triviális, lábtörlő alá, vagy a postaládába "rejtés" módszere csemege még a kezdők számára is. Ha már mindenképpen hátra kívánjuk hagyni a kulcsot, azt adjuk oda egy megbízható szomszédnak, vagy találjunk egy rafinált rejtekhelyet amelyet csak mi ismerünk. Akik óvatlanul kezelik (elhagyják) könnyen másolható kulcsukat azok szintén pórul járhatnak. A professzionális, nem másolható kulcsok biztonságos kezelése és tárolása fokozza a biztonságunkat!  Fotó: www.eveningtelegraph.co.uk

nyitva_hagyott_ajto.jpg2/ Lezserség, szétszórtság, naivitás! A tárva-nyitva hagyott, vagy záratlan ajtónál jobban már nem lehet megkönnyíteni a csibészek dolgát. A lakás szellőztetése céljából kinyitott ablakok, illetve  garázs-, vagy pinceajtók is galibákat okozhatnak. Amennyiben a riasztónkat nem élesítjük be, vagy kézenfekvő kódot használunk az is fokozza kockázati kitettségünket. Jóllehet a betörők döntően éjszaka indulnak "bevetésre", de akár fényes nappal is kíméletlenül kihasználják a "felkínált" lehetőséget A biztonsági tudatosságunk koncentrált  "tréningezése" sokat segíthet, hogy ne legyünk áldozatok! Fotó: 6 Most Popular Ways Burglars Acces

 ajto_berugas.jpg3/ Olcsó bejárati ajtók, ablakok és zárszerkezetek! A gyenge minőségű nyílászárók - már csupán saját sikerélményük növelése céljából is - könnyűszerrel leküzdhető akadályok a hívatlan látogatók számára. Egyes bejárati ajtókat szinte egyetlen erőteljes rúgással fel tudnak törni. Hasonló a helyzet a rácsokkal és biztonsági fóliával nem védett ablakok esetén is. Ha nem szeretnénk, hogy értékeink könnyű prédává váljanak vásároljunk minőségi biztonsági ajtót és nyílászárókat, továbbá zárszerkezeteket. Mindaddig amíg a mechanikai védelemről nem gondoskodunk, teljesen fölösleges elektronikus jelzőrendszereket telepíttetnünk.
Fotó: Front Door Security - How secure is y

betoro_a_hazteton.jpg4/ Gyakorlatilag semmilyen értékelhető biztonsági berendezés sincs felszerelve! Tapasztalataim szerint a lakosság többsége semmiféle vagyonvédelmi technikát nem szereltet fel hazánkban. Sem biztonsági ajtót, sem hevederzárat, de riasztó-,  vagy kamera rendszert sem. Biztonsági fóliákról, -rácsokról, redőnyökről, széfekről pedig ne is beszéljünk. Egyébiránt az Egyesült Államokban is csupán a háztartások 17%-ban alkalmaznak biztonsági megoldásokat. Szakértői becslések szerint a "teljesen védtelen" lakások kockázati kitettsége legalább 300%-kal magasabb a riasztóval felszereltekkel szemben.

A hamis biztonságtudat vagy a spórolás könnyen megbosszulhatja magát, következésképpen  lehetőségeink szerint célszerű cselekednünk!
Fotó: Guarantee Home and Family Safety

kerti_szerszamok.jpg5/ Segédeszközök tálcán felkínálása. Nyilvánvaló módon a bűnözők nem kívánnak hatalmas eszközparkkal útra kelni, - ennél fogva bármilyen kezük ügyébe kerülő dolgot felhasználhatnak ellenünk. Az udvarban hagyott létra, szerszámos láda, gépkocsi emelő, bármilyen erősebb feszítővasként alkalmazható fém darab  is megteszi számukra. A kerti szerszámok tárolására kialakított kis faházikók gyakran semmilyen módon nincsenek védve, - pedig akár az ásó is felhasználható feszítővasként! Preventív jelleggel érdemes időnként a betörők észjárásával gondolkodva körbenézni az otthonunk körül.
Fotó: 8 Things That Make A Home Attractiv

tele_van_a_postalada.jpg

6/ Árulkodó jelek!  A bejárati ajtóra kifüggesztett családtagoknak hátrahagyott cédula, a tele zsúfolt postaláda, a napokig leeresztett redőnyök egyaránt "üzenet" értékűek. A hangpostánkra hátrahagyott tartalom miszerint 2 hétre szabadságra mentünk, sőt a kukatároló mellé kidobott drága elektronikus berendezések dobozai is jelzés értékűek. Ha hosszabb időre elutazunk, az már néhány napon belül nyilvánvalóvá válik bárki számára, a leengedett redőnyök, és a gazosodó kertünk láttán. Érdemes szem előtt tartanunk, hogy a "hiénák" folyamatosan a rést keresik a "védelmi pajzsunkon".

Apropó, ha már mindenáron jeleket kívánunk hagyni, akkor hajrá: a  bejárati ajtó elé kitett katonai bakancsnak, vagy a vigyázz a kutya harap táblának számunkra sokkal kedvezőbb a pszichológiai  hatása. Fotó: 10 Ways to Protect Your Home While


gagyi_riaszto.jpg7/ Gagyi, elhanyagolt és muzeális értékű riasztórendszerek. Hozzáértés és pénz hiányában sokan csak olcsó alarm berendezéseket szereltetnek fel. A viszonylag minőségi betörésjelzők folyamatos - minimum évente egy alkalommal történő - karbantartását is rengetegen "megspórolják". A 15 évvel ezelőtt installált rendszerek, melyekhez sem terv dokumentáció, sem pedig mesterkód nem áll rendelkezésre, gyakorlatilag menthetetlenek. A villanyszerelő haver által sufni tuningolt kütyütől se várjunk csodákat. Ha már elhatározásra jutottunk, érdemes professzionális védelmi rendszert felszereltetnünk, távfelügyeleti szolgáltatással együtt. Védelem-taktikai szempontból a profi megoldások kültériek, mégpedig azért, hogy minél korábban jelzést adjanak a tulajdonosnak, vagy a távfelügyeleti központnak! Az egyre modernebb technológiák azonnali üzenetet tudnak küldeni a felhasználó okostelefonjára, aki a felkínált opciók alapján intézkedhet. Fotó: Riasztók házilagos kiépítése, barkácsolá


kulteri_vilagitas.jpg8/ Kültéri világítás hiánya. A gazfickók többnyire azért éjszaka aktivizálódnak, mert a sötétség leple alatt megőrizhetik inkognitójukat - hiszen ez az egyik alap irányelvük, hogy ne legyen tettüknek szemtanúja. A beugró szögletek, a belátást megelőző kőkerítések, és erős növényzet paradox módon tovább segítheti az elkövetőket. A mozgásérzékelővel kombinált kültéri világítást roppant hasznos védelmi megoldás, egyúttal a késő éjszakai hazaérkezésünket is kényelmesebbé és biztonságosabbá teszi! Az elrettentő hatás fokozása érdekében a mozgásérzékelő jelzése akár egy erőteljes elektronikus  kutyaugatást is beindíthat. Kevesen tudják, hogy az erőteljes kültéri világításnak nagyobb a bűnmegelőző hatása mint a kamerarendszereké!
Fotó: Security Lighting Archives - Outdoor

kamera-okostelefon.jpg9/ Kamerarendszer hiánya. Természetesen egyetlen elektronikus jelző rendszer sem képes önmagában megállítani a vagyon elleni bűncselekményeket. A jól felszerelt professzionális - éjszaka is "látó" -  kamerák azonban képesek viszonylag értékelhető felvételeket rögzíteni az elkövetőkről. Na ez az amit ők nagyon szeretnének elkerülni! Az intelligens technológiák pedig azonnal értesítést küldenek a tulajdonos számára aki távolról is képes intézkedni. (Egyébiránt a technológia a biztonságérzetünket is fokozza, mert a Balaton partról is bármikor egy pillanat alatt "haza nézhetünk"!  Manapság már egyre több károsult a közösségi médiában is megosztja a tettes számára kínos - és a lebukás veszélyét fokozó - felvételeket. Valamire való betörő manapság már nem hagy hátra ujjlenyomatot, viszont egy jó kamerakép alkalmas lehet a beazonosítására.
Fotó: Home Security Cameras Columbus


hazorzo_kutya.png10/ Élőerő jelenlétének hiánya.
Nyilvánvalóan ha a családtagok közül bárki otthon tartózkodik, az nagy mértékben csökkenti a zsiványok esélyeit. Ha hosszabb időre elutazunk, érdemes úgy megszervezni lakásunk védelmét, hogy bárki azt érzékelje a ház nem gazdátlan. Okos elektronikus berendezés alkalmazásával olyan virtuális hatást tudunk generálni mintha otthon lennénk! Továbbiakban még az éber és figyelmes szomszédok-, vagy akár az utcai járókelők jelenléte is kockázati tényező a gazfickók számára.  A bioriasztóként működő házőrző kutyák pedig kiemelten komoly mértékben csökkenthetik a káresemény bekövetkezését.
Fotó: Secure Your Home Garden by Follow


facebook_1.jpg11/ Túlzott kitárulkozás, magamutogatás. A közösségi médiában terjedő "kór" sokakat "megfertőz, - és mindenféle megfontolás nélkül osztanak meg fotókat - sőt immáron videó felvételeket is - a nappali szobájukról, magánéletükről nyaralási céljaikról, hétvégi kiruccanásaikról. Ezek az adatok azonban többnyire nem csupán a közvetlen rokonsághoz és jó barátokhoz jutnak el, hanem számtalan csupán felületesen ismert személyhez is. A helyszínek folyamatos megadása eleve sok információval szolgálhat szokásaikról, de arról is mikor vagyunk távol otthonunktól. A Google Maps segítségével a rossz fiuk egyfajta virtuális terepszemlét is képesek produkálni. Azt javaslom, hogy nagyon fontoljuk meg, milyen képeket és adatokat osztunk meg!
Fotó: How Burglars Use Facebook To Targ


betort_ablak.jpg12/ "Gazdátlanság". Nagyon figyelemreméltó a  "betört ablak elv" mely szerint ha családi házunkat elhanyagoljuk, például a törött üveget nem javíttatjuk meg, az a bűnözőket felbátorítja! Hiszen mindez arra utal, hogy nincs igazi felelősen gondolkodó gazdája a háznak. Már csak bűnmegelőzési célból is hasznos tehát ha, rendben tartjuk otthonunkat! A jó szándékú embereknek örömet, másoknak bosszúságot okoz, ha kijavítjuk az épület hibákat, lefestjük a már rozsdás kerítésünket, és összetakarítjuk a szemetet a ház körül. A rendezett állapotok, a tisztaság és minőség egyértelműen azt sugallja, hogy a jó gazda gondosságával felügyeljük a területet, - így tehát a bűnözők tovább állhatnak.

Fotó: What Is the "Broken Windows" Theor

Természetesen értekezhetnék még a szolidaritás hiányáról, a közömbösségről, az illetékes hatóságok működésének hiányosságairól, de ez nem az én asztalom. A polgárőrség, és más közösségi bűnmegelőzési céllal alakult szervezetek, mint pl. a SZEM is nagyon sokat tesz a közbiztonság érdekében. Értékeink megóvását illetően, saját felelősségünket azonban senkire sem háríthatjuk át. Hamis biztonságérzetünket folyamatosan táplálja komfort zónánk, illetve a tapasztalat, hogy eddig megúsztuk (már aki)! A kockázatok attól függetlenül léteznek, hogy azokról tudomást veszünk-e vagy sem! Szerintem érdemes szembe néznünk a tényekkel, és első lépésként számba venni valóságos kockázatainkat!

Szólj hozzá

biztonságérzet bűnmegelőzés lakásriasztó lakás védelem magánbiztonság