2017. jún 06.

Terrorizmust "támogató" és "elhárító" appok

írta: steve4security12
Terrorizmust "támogató" és "elhárító"  appok

terror_-app.jpg

Az ISIS terror szervezet tagjai előszeretettel használják a Telegram nevű applikációt, amely közismerten alkalmas titkosított üzenetek továbbítására. Ariana Grande manchesteri koncertjén öngyilkos merénylő is ezt a kommunikációs platformot használta. Pavel Durov - aki öccsével Nikolajjal együtt megalkotta a rendszert - kijelentette, hogy még ő sem képes az enkriptált adatforgalom ellenőrzésére. Ráadásul a felhasználóknak arra is van lehetőségük, hogy beállítsanak bizonyos üzenetek elküldését követő azonnali automatikus törlési funkciót. Egyáltalán nem véletlen, hogy a titkosszolgálatok számára is komoly fejtörést jelent a nem európai nyelven, továbbá minden bizonnyal "tolvaj" szlengben lefolytatott, releváns előkészítő üzenetek beazonosítása.  Ráadásul az orosz internet guru annyira magabiztos alkotása feltörhetetlenségét illetően, hogy 300.000 US $-t kínált fel annak a személynek aki képes azt meghekkelni. Fotó: Business Insider

titkositott_komm.jpg

Londoni rendőrségi jelentések szerint Khalid Masood a márciusi terrortámadást közvetlenül megelőző időszakban a WhatsApp segítségével küldött üzenetet egy ismeretlen személynek. Az alkalmazás úgynevezett végpontok közötti titkosítást használ, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi a hatóságok számára a kutakodást. A Facebook által tulajdonolt társaság közleményben fejezte ki együttérzését, és felkínálta együttműködését a nyomozókkal. 

A fenti két - terroristák körében  is - népszerű márka mellett rengeteg más rendszer is alkalmazható titkosított adatforgalomra. (Viber, Messenger, stb.) Az orosz testvérpárost már azzal is gyanúba keverték, hogy az ISIS is pénzelte őket. Sőt, egyes politikusok szeretnék elérni, hogy a titkosított kommunikációra alkalmas appokat egyszerűen tiltsák be, legalábbis átmenetileg. Foto: indy100

Szerencsére egyre-másra jelennek meg olyan alkalmazások is, amelyek a terrorizmus visszaszorítását, illetve az állampolgárok túlélését segítik! Érthető módon azok az országok járnak élen az ilyen irányú fejlesztéseket illetően, akik az eddigiek során a leginkább érintettek voltak.

A CitizanAid ingyenesen letölthető bárki számára, jóllehet egyelőre az angol hatósági telefonokat lehet csak automatikusan tárcsázni. A felhasználók a roppant kényes és nem mindennapi helyzetben azonnali tanácsot kapnak a teendőkre vonatkozóan, elsőként például, hogy halkítsák le készüléküket. Alaposan kidolgozott és végiggondolt útmutatással látja el a nagy bajba került felhasználókat. Nyilvánvalóan a szkeptikusok - mint általában mindent - ezt is megmosolyogják, de nem árt tudnunk, hogy magas félelmi szintnél a tudatunk általában beszűkül.  Ilyenkor pedig nagyon hasznos lehet a lépésről, lépésre történő vezérlés. Természetesen ez az alkalmazás kizárólag akkor használható, ha egyáltalán van legalább néhány percünk a gondolkodásra, és cselekvésre. De ha már csupán feltelepítjük okostelefonunkra és a főbb pontokat átnézzük (Run, Hide, Tell) már tettünk valamit  önmagunk biztonságáért.

 See Something, Send SomethingÍgy hangzik a (nem túl eredeti elnevezésű) New York állam által indított projekt, amely arra bátorítja a felhasználókat, hogy miden terror gyanús eseményt azonnal vegyenek észre és jelentsék azt a hatóságok számára. Az érintett személyek név nélkül - anonim módon - küldhetnek fotókat és információkat a szakhatóságok számára, akik nyilván tovább elemzik az adatokat. A program egyidejűleg rengeteg önkéntest aktivizál, és  egyfajta edukációs eszközként is felfogható, amely perdöntő lehet a terrorizmus elleni küzdelemben. Már tavaly beharangozták a hasonló jellegű, a világon az első titkosított adatforgalomra képes TerrorMate nevű projektet, egyelőre mindhiába. 

SAIP. A francia kormány a tavalyi Futball Európa Bajnokságra fejlesztette ki ezt az applikációt, azzal a céllal, hogy vészhelyzet esetén azonnal tájékoztathassák a közönséget. Terrortámadás esetén a környéken lévő személyek azonnal riasztást kapnak a készülékükre. A képernyő  azonnal vörös színűre vált és megjeleníti az ALERT feliratot, majd azonnal érkeznek a konkrét teendők megfelelő sorrendben! A fejlesztők még olyan látszólag apróságnak tűnő dolgokra is nagy figyelmet szenteltek, hogy az értesítés hangjelzés és rezgések nélkül történjen. 

News about Terrorism WTAKülönösen turisták számára lehet hasznos az azonnal rendelkezésre álló információ.  A mindenkori  geopozíciónkhoz viszonyítva láthatjuk a környező országok térképét és az ottani terrortámadások helyszíneit kis piktogramokkal jelölve. Amennyiben megérintjük az adott szimbólumokat azonnal pontos adatokhoz jutunk. Egy másik menüpont pedig időrendi sorrendben tájékoztat a legfrissebb eseményekről. 

Az elmúlt években új növekvő üzletággá nőtte ki magát a telefonos app gyártás, mely világszerte immáron 77 Milliárd US $ (!) nagyságrendű árbevételt termel. A felnövő generációk - óriási piacot generálva - egyre több időt töltenek a virtuális térben. A titkosított adatforgalmat garantáló cégek vélhetően a kényes személyi szabadságjogoknak kívántak megfelelni, de valahogyan megfeledkeztek azok ellenséges célú felhasználásáról. Nagyon szomorú, hogy az alkalmazások  - egyébiránt örvendetes  módon - robbanásszerű elterjedését, gyilkos erejű valóságos robbantások árnyékolják be. 

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés terrorveszély rendkívüli helyzetek veszélyforrások