2017. dec 08.

Legyünk rafináltabbak a zsebtolvajoknál!

írta: steve4security12
Legyünk rafináltabbak a zsebtolvajoknál!

zsebtolvajok.jpg

A Karácsonyt megelőző vásárlási láz, és a szilveszteri nagy forgatag igazi paradicsom a zsebtolvajok számára! A profibbak kis csoportokban - és meglehetősen komoly pszichológiai ismeretekkel, továbbá kézügyességgel lépnek akcióba. Pontosan tudják, hogy az emberek általában egy dologra figyelnek, - ezért aztán olyan akciót eszelnek ki, amellyel teljesen átállítják fókuszunkat, és  kiiktatják éberségünket! Ráadásul zseniálisan tudnak azonnali bizalmat kelteni... Hogy kik válnak célponttá? Gyakorlatilag bárki, de különösen a  naivak, a lezserek, - és főleg azok, akiknek  könnyű elterelni a figyelmét. Akik "jó hangulatukban"   koncentrációjukat és érzékszerveiket  "lekorlátozzák", szinte tálcán kínálják a lehetőséget. A túlzott lazaság és a filantróp óvatlanság  nagyon könnyen megbosszulhatja magát! Fotó: Barcelona - Pickpocket Capital of the World?

Nézzük tehát azokat a tipikus hibákat, amelyet a dögkeselyűként cirkáló bűnözők játszi könnyedséggel kihasználnak:

1/ Akik nagy tömegbe keverednek, könnyen célponttá válhatnak, mert itt szinte garantáltan felbukkannak a zsebesek. Az egyik elkövető "véletlenül" nekünk ütközik, - "túlterheli" figyelmünket - udvariasan elnézést kér, míg cinkostársa közben magához veszi pénztárcánkat. Kerüljük tehát a kényelmetlen és kockázatos tumultuózus jeleneteket!  Azt se engedjük meg, hogy bárki belépjen személyes-, főleg pedig - intim szféránkba, vagy ismeretlenül elkezdjen bizalmaskodni velünk. Eleve gyanakodjunk, ha bárki kezével megérint, (simogat/ fogdos) bennünket, különösen, ha a karján tartja télikabátját, vagy egy újságot. Ezek ugyanis arra szolgálnak, hogy "fedjék" kotorászó kezüket. Előfordul, hogy erőteljesen megmarkolják karunkat,  oda irányítva figyelmünket, hogy  másik kezükkel kiemeljék tárcánkat.

2/ Könnyen célkeresztbe kerülnek azok is, akik pénztárcájukat, külső-, főleg pedig farzsebeikben, vagy nyitott táskáikban helyezik el! Használjuk inkább a biztonságos belső zsebeinket (ideális esetben akár cipzárral lezárva), vagy kabátunk alatti övtáskát. De nagyon praktikusak a ruházat alatti rejtett zsebek is. Táskáinkat emeljük a hónunk alá és erősen tartsuk, hogy ki ne szakíthassák kezeink közül. Csak nagyon biztonságos hátizsákokat alkalmazzunk, mert a kommersz darabokat hátulról késsel felvághatják...

3/  Nézelődés és sétálás közben még pillanatokra se tartsuk kezünkben a erszényünket mert annak könnyen lába kelhet. Ne a karácsonyi és szilveszteri "őrület" kellős közepén ellenőrizzük, hogy mennyi készpénz van nálunk! Áruházakban ne a bevásárlókocsiban helyezett táskában tartsuk brifkónkat, mert figyelem eltereléssel azt könnyen ellophatják. Vegyük figyelembe, hogy vásárlás közben a rengeteg impulzus miatt a figyelmünk eleve el van terelve! Következésképpen ne csak az árukra, hanem saját értékeinkre is nagyon figyeljünk!

4/ A túlzottan elegáns (márkás) ruházati darabok, a méregdrága ékszerek, aranykarkötők, iPhone telefonok mágnesként vonzzák a bűnözőket! Természetesen mindenkinek szíve joga ízlése és anyagi lehetőségei szerint öltözködnie, csak éppen a kockázatokkal érdemes tisztában lenni! Ilyen alkalmakkor lehetőleg ne viseljünk drága ékszereket, és csak annyi készpénzt vigyünk magunkkal, ami a napi bevásárláshoz szükséges.

5/ Kerüljük a fejhallgató és headset használatát, mert egyrészt lecsökkenti környezetünk "felügyeletének" koncentráltságát, másrészt a csirkefogók kikapják kezünkből drága mobilunkat és azonnal kereket oldanak. A hívások fogadása és sms-ek elolvasása eleve automatikusan korlátozza éberségünket...

6/ Éttermekben, kávéházakban ne dobjuk lezseren a székre a kabátunkat benne személyes iratainkkal és értékeinkkel! De táskánkat se hagyjuk őrizetlenül egy pillanatra se! Egyes profik ilyenkor gyakran csinálnak műbalhékat, alkalmi "show műsorokat", hogy elővigyázatosságunkat kijátszva lopják el pénzünket, bankkártyánkat. 

7/ Nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, ha nem egyedül kelünk útra. A szervezett csapatként fellépő zsebtolvajok ugyanis nyilvánvalóan könnyebben tudnak kifosztani bárkit, ha egyedül van. Legyünk roppant óvatosak, ha látunk egy utcán őgyelgő csoportot, akik hirtelen szétrebbennek, és felénk kezdenek tartani! Hagyatkozzunk megérzéseinkre, - sőt, egy kis paranoia sem árt. A zsebesek azonnal továbbadják zsákmányukat cinkostársuknak, ezért gyakorlatilag szinte lehetetlen lekövetni a villámgyorsan lejátszódó folyamatot!

8/ Ha metrón vagy más tömegközlekedési eszközön utazunk, táskánkat lehetőleg tartsuk hónunk alatt, és ne merüljünk bele az okostelefonunk kezelésébe, - különösen pedig közvetlenül az ajtó mellett. Ravasz csibészek ugyanis az ajtó záródása előtti utolsó pillanatban kikaphatják kezünkből "virtuális barátunkat" és gyorsan kereket oldanak! Mire felocsúdunk, az ajtók záródnak, és esélyünk sincs az elkövető után rohanni!

9/ Jelentősen megnövekszik kockázati kitettségünk, ha bármilyen okból dekoncentráltak vagyunk. Az ittas  - vagy bármilyen bódult - állapot, súlyosabb betegségek, de akár a kimerültség is erőteljesen letompíthatja érzékelésünket és éberségünket, - ennek pedig végzetes következményei lehetnek. Egyes profik ugyanis villámgyorsan képesek végrehajtani előre begyakorolt technikáikat!

10/ Óvakodjunk a figyelemelterelő manőverektől! A klasszikus térkép trükkel, sok embert kifosztottak már... Miközben a gyanútlan áldozat a megfelelő utcát keresi, az enyveskezű elkövető már táskájában kotorászik! Forgalmas utcákon a csibészek lopva ránk dobnak egy kis madár ürüléket és roppant "előzékeny" módon elkezdik letisztogatni kabátunkat, mire észbe kapunk, már meglépnek értékeinkkel. Vonzó csinos hölgyek ittas állapotot színlelve kezdenek bizalmaskodni jól szituált úriemberekkel, majd az értékek megkaparintását követően angolosan távoznak. Utcai ATM-eknél a szélhámosok véletlenül rálöttyintenek az éppen készpénzt felvevő személyre egy kis italt, majd mentegetőzve elkezdik letörölgetni ruházatát, miközben megszabadítják a frissen felvett ropogós bankjegyektől. Ha "véletlenül" leejtenek egy kulcsot vagy bankjegyet közvetlenül mellénk, azonnal kapcsoljuk be mentális riasztónkat!

Szóba se álljunk a hirtelen elénk lépő személyekkel, akik fél áron kínálnak nyilvánvalóan lopott okostelefonokat, vagy értékesnek látszó karórákat, mert a "gáláns" lehetőségtől megszédült személyeket gyorsan kifoszthatják. Akkor is legyünk nagyon óvatosak, ha valaki  fel akar váltatni velünk egy ezerforintost apróra, mert parkolni szeretne. Aztán udvarias gesztusunkat, udvariatlan módon reagálja le, vagyis kikapja kezünkből erszényünket és elfut... A repertoár természetesen folyamatosan "fejlődik", - immáron jótékonysági gyűjtés "fedőakció" vagy idős személy nehéz csomagjának "lovagias" hazavitele is előfordul!

Nincs új a nap alatt, hiszen a svihákok zömmel szakállas trükköket alkalmaznak világszerte. De egy újszülöttnek  mint tudjuk minden vicc új! Hamis biztonságtudatunk pedig gyakran azt programozza belénk, hogy velünk ilyen nem fordulhat elő! Sajnos azzal is számolnunk kell, hogy a profik olyan megnyerő modorral és fellépéssel közelítenek hozzánk, hogy (sokan) eleve nem is feltételezzük a rossz szándékot! Jellemzően teljesen más kép él a fejünkben, mint ahogyan ezek a szélhámosok kinéznek. Emiatt időnként intelligens, tájékozott emberek is áldozattá válnak! Érdemes tehát nagyon körültekintően és elővigyázatosan belevetni magunkat a karácsonyi bevásárlási "őrületbe"!

Szólj hozzá

szélhámosság bűnmegelőzés edukáció csalók veszélyforrások