2018. ápr 13.

A jövőben nem csupán az agyatlan bűnözők buknak meg?

írta: steve4security12
A jövőben nem csupán az agyatlan bűnözők buknak meg?

 brainwawe.png

El tudjuk képzelni, milyen hatalmas jelentőséggel bírna, ha a terrortámadásra készülő bűnözők agyában kutakodva a hatóságok képesek lennének megelőzni ezeket a legpusztítóbb cselekményeket? El tudjuk  képzelni, hogy kellő tárgyi bizonyítékok hiányában is megfejthetővé válnak hamarosan komoly bűncselekmények, - legalábbis akkor, ha a valódi (és konok tagadó) elkövető is látókörbe kerül. Egy profi bűnözőt hagyományos kihallgatási technikákkal szinte képtelenség beismerő vallomásra késztetni, ha nem áll rendelkezésre egyértelmű bizonyíték, mint például ujjlenyomat vagy DNS vizsgálati eredmény.  Ezzel szemben az agyi ujjlenyomat mindig rendelkezésre áll! 

Egy amerikai agykutató Lawrence Farwell kifejlesztett egy olyan műszert, amellyel az emberi agyban letárolt emlékképekre  - illetve gondolati szintű képekre, kifejezésekre - tud igen magas pontossággal rákeresni, mégpedig nagyon magas szintű biztonsággal. Fotó: http://brainwavescience.com/

A jelenlegi hatékonysági ráta 99,9 %, - a minimális  hibaarányt is többnyire a nem szakszerű használat eredményezi.

Ez a különös nevű berendezés az "agyi ujjlenyomat" (Brain fingerprinting) elektromos agyhullámaink mérésére alkalmas. Alapvetően a kórházakban már régóta alkalmazott elektroenkefalográf, speciális irányú továbbfejlesztéséről van szó. Az agyi aktivitás ugyanolyan egyedi valamennyiünk esetében, mint az ujjlenyomatunk. Szakemberek az agy stimulálása érdekében képeket, hangfelvételeket, vagy adatokat közölnek a vizsgálat alá vont személlyel. Mindezt olyan sebességgel, hogy véletlenül se legyen elegendő idejük az előzetes felkészülésre. Valamennyiünk agyi reakciója teljesen más  az általunk jól ismert, továbbá személyes élményként megélt  (betárolt) adatokkal, mint a viszonylag ismeretlen és absztrakt információkkal kapcsolatban. 

Amikor olyan információ jelenik meg a képernyőn, amiről a vizsgálat alá vontnak tudomása van illetve azt  átélte, az agyi hullámai egy „aha”-val (megerősítés) igazolják vissza. Ha azt az egyént vonják ellenőrzés alá, aki elkövetett egy gyilkosságot, akkor az ominózus eszköz képének, vagy a tett helyszínének bemutatása azonnal releváns eltérést mutat. Nyilvánvaló módon az áldozat fényképe, vagy neve is kitörölhetetlen emlékképként rögzül még a legelvetemültebb zsivány agyában is. Ezek az emlékképek végigkísérik a  teljes további életét, és évekkel később is ellenőrizhető a szinte "beégetett" "agyi ujjlenyomat" !

Könnyűszerrel megállapítható egy hatóságok látókörébe került illetőről, hogy tagja-e valamilyen szélsőséges csoportnak,  vagy akár  terrorista szervezetnek. Vannak ugyanis olyan speciális információk, amelyeket csak az FBI ügynökök, vagy az Al-Kaida tagjai tudhatnak. Ugyanígy  kideríthető egy célszemélyről, hogy ért-e a bombakészítéshez. Azok a szakkifejezések és fotók, amelyek robbanószer előállítása során szükségesek egy átlagembernél nem indukálnak semmilyen "különös" agyi választ. Ezzel szemben annak  az embernek az agya,  aki már készített detonátort, egészen másképp reagál.    

Még szignifikánsabban reagál az elkövető az eléje tárt meggyilkolt személy arcképére és a megtörtént bűntett lefotózott helyszínére.

 A rendkívül szofisztikált technológiát a CIA, az FBI, és több ország ( India, Ausztrália, Új Zéland, Kina, Spanyolország, Franciaország, Brazilia,stb.) rendőri szervei is sikerrel alkalmazzák.  A "Brain fingerprinting"  eredményeit már több peres ügyben figyelembe vették az eljáró hatóságok és bíróságok. Sorozatgyilkost lepleztek le vele, de olyan eset  is akadt, ahol ártatlanul ülő embert mentettek fel a vizsgálat után.  Egyes sajtóhírek szerint  az ausztrál hatóságok is hamarosan  bizonyítékként fogják kezelni a  mérési eredményeket. 

 

 A kétségtelen sikerek ellenére egyes agykutatók a technológia megbízhatósága, emberi jogi aktivisták pedig az orwelli jövő miatt aggódnak! De jogi és etikai ellenérvek sokasága is egyelőre sokakat óvatossá tesz. Több ország illetékes szervei egyelőre szkeptikusak, illetve részben aggódnak a látszólag bonyolult eljárás és felmerült ellenérvek miatt. Természetesen az első pillantásra túlságosan is tudományos megközelítés is sokakat elriaszt. Mindezek ellenére az eljárás egyre erőteljesebben és szinte megállithatatlanul terjed a nagyvilágban! Érdeklődve várom, hogy mikor fog elérkezni hazánkba!

Szólj hozzá

rendőrség közbiztonság bűnmegelőzés kutatás fejelsztés