2018. ápr 27.

Kim Dzsongun testőrei is rettegésben élnek?

írta: steve4security12
Kim Dzsongun testőrei is rettegésben élnek?

kim_foto.JPG

Az észak koreai "kedves vezető" közismerten rettegésben él, egy állitólagos ellene készülő gyilkossági akció miatt. A felfokozott paranoia és agresszívitása még közvetlen bizalmasait is folyamatos félelemben tartja. Cezaromániája és robbanékonysága  gyerekkorára nyulik vissza.

„Stresszes volt és nem tudott kivel játszani a saját korosztályából” –mondta  diszidált ex testőre egy interjúban. „Csak felnőttek voltak, akik tanították, és akikkel játszhatott”, ezért elég elszigeteltnek és magányosnak érezte magát. Úgy tünik, hogy ezek a kitörölhetetlen emlékek erősen determinálták személyiségét, és mind a mai napig éreztetik hatásukat. Foto: AsiaOne

Nem véletlen, hogy azokon a rendezvényeken ahol megjelenik esetenként órákig eltart a vendégek biztonsági átvizsgálása. Ennek keretében minden elektronikus eszközt - igy például mobiltelefonokat is - ellenőriznek. Vidéki utazásai során többnyire  6 rétegü védelmi kört szerveznek a biztonsági erők, ami valjuk be vélhetően túlzás. A  vezetők szerint még egy hangya sem képes áthatolni ezen védelmi gyűrűn. Amikor a baráti Kinába utazott, akkor speciális golyóálló vasúti szerelvényt készítettek számára, hogy meg legyen a számára igényelt biztonsági komfort érzése. Egyes becslések szerint nem csupán egy szükebb csoport, hanem közel 100 ezer fő (!!!) óvja testi épségét! Nem valószínű, hogy létezik még egy ország ahol ilyen nagy létszámú security csapat védené a kormányfőt.

10 orosz ex KGB ügynököt kért fel, hogy biztonsági stábját felkészítsék az antiterrorista eljárásokra. Minderre azért volt szükség, mert aggódott az amerikaiak által Dél-Koreában telepített fegyver rendszerek, de különösen a Gray Eagle drónok miatt. 

A legfrissebb hírek is arról árulkodnak, hogy a védelmi intézkedéseket továbbra is a lehető legmagasabb szinten tartja. Ezt részben valóságos kockázati kitettsége, de sokkal inkább PR szempontok indokolják. A kifogástalan megjelenésü bodyguard csapat akik élő pajzsként védik, egyuttal fémjelzik is jelenlegi erejét és  (vélt) presztizsét. Az más kérdés persze, hogy nagyon sokan csak mosolyognak ezen...

A gárdisták kiválogatása során a szokásos eljárások mellett a külső jó megjelenés és a vezér iránti elkötelezettség kiemelkedően fontos tényező. Egy-egy családból kizárólag csak egy személy lehet tagja a védelmi erőknek, ezzel is kizárva egy esetleges konspiráció lehetőségét. De a későbbiek során is csak korlátozott mértékben tarthatják rokoni kapcsolataikat a kiválasztottak. Még arra is odafigyelnek, hogy a jelöltek arcán semmiféle sérülés, vagy sebhely se legyen. A makulátlan megjelenés alapkövetelmény. A kiképzések során nem csupán harcmüvészetek és operativ technikák szerepelnek a programban, hanem egyfajta agymosás is. A disszidált ex testőr (Lee Young-guk ) állítása szerint szinte istenként kell őt tísztelniük, - arra trenírozták őket, hogy arra születtek, hogy megvédjék őt. 

Személyvédelmi-, és más közvetlen munkatársai is folyamatos rettegésben élnek, mert esetenként a legkisebb hibát is rendkivül erős szankciók követik. Egyik vezezető munkatársa azért került koncentrációs táborba, mert használni merte az ő hamutartóját. Egy fiatal biztonsági tíszt azért került "száműzetésbe" mert óvatlan módon beszállt személyes liftjébe. Nyilván nem véletlen, hogy még a viszonylag jó megélhetési körülményeik ellenére is akinek lehetősége kínálkozik, és kellően eltökélt, az  igyekszik megszökni!

A Korea-közi csúcson az eddig atomtámadással fenyegetőző Kim Dzsongun megígérte, hogy "a történelem új lapja nyilik meg most, a béke korszaka kezdődik." Nem tudni, hogy ezt a kijelentést a valódi megbékélési szándék vezérli-e!? Mindenesetre az atomkisérleti telep feletti hegy beomlása és a vélelmezett nagy veszteségek is szerepet játszhatnak a váratlan fordulatban.  Csak reménykedhetünk, hogy békésebb korszak veszi kezdetét...

Szólj hozzá

testőr személyvédelem magánbiztonság