2012. okt 05.

Meddig mehet el a testőr?

írta: steve4security12
Meddig mehet el a testőr?

8.jpg

Korábbi írásaimban már tisztáztam, hogy a vagyonvédelem egyik elsődleges funkciója az emberek életének és testi épségének megóvása. Következésképpen a személyvédelmi munka éppúgy része a vagyonvédelem tárgykörének, mint a kamera rendszerek telepítése.

 

A személyvédelmi munka során igen gyakran nagyon személyes kapcsolat alakul ki a védett személy és a testőre között. A védett személynek be kell számolnia a fenyegetettsége okáról, hátteréről, - természetesen röviden és tárgyszerűen, hiszen a védelmi taktikát ez alapján lehet és kell kidolgozni. Sok esetben a védett személy a több napos együttlét során magától elkezd mesélni az életéről, körülményeiről. A testőrrel szembeni szimpátia és bizalom nagyon hasznos, de esetenként a felek túllépnek bizonyos határokat. Sok évvel ezelőtt egy válófélben lévő hölgy kérte védelmünket, akit az akkor már külön élő férje fenyegetett - meglehetősen durván. Testőreink éjjel-nappal felügyelték a hölgyet, aki éjszaka nem tudott nyugodtan aludni, ezért beszélgetni kezdett testőrünkkel, aki az előszobában virrasztott. Nyilván nem lenne elegáns a további részleteket elemezni, de jelenthetem, hogy testőrünk tudta, meddig mehet el a beszélgetésben, és mikor kell azt mondania nagyon udvariasan, hogy mostantól szeretne a feladataira koncentrálni.  Hasonló jelenetnek lehettünk tanúi a "Több mint testőr" című filmben, azzal az apró kis különbséggel, hogy a filmben másképp végződött a hosszúra nyúlt beszélgetés...

Gyakran az "utas" vagyis a védett személy és testőre hosszú ideig autózik, és ilyenkor beszélgetésbe elegyednek. Természetesen egy hétköznapi beszélgetés arra is alkalmas, hogy elterelje kicsit az "utas" figyelmét- így kevésbé lesz feszült. Ugyanakkor egy testőrnek folyamatos készenléti állapotban kell lennie, hogy az ő figyelmét viszont semmi se terelje el. Állandóan ott kell lennie mentálisan-  nem lehet gondolatilag elkalandoznia egy percre sem, mert ennek végzetes következményei lehetnek. Nem elegáns, sőt megengedhetetlen, hogy a testőr "lekapcsolódik" a védett személyről, és hosszú magánbeszélgetésbe bonyolódik például a barátnőjével.

Néhány évvel ezelőtt egy feladatra "beugró" kormányőr azzal akart imponálni a német úriembernek, aki védelmünket kérte, hogy ő a kormányőrségnél dolgozik. Ezzel csupán két probléma volt.1/ Nem tartozik a védett személyre, hogy a testőr egyébiránt hol dolgozik főállásban. 2/ A testőr nem beszélt elég jól németül, ezért azt találta mondani, hogy ő a "Staatssicherhiet"-nál dolgozik, ami a németben egészen mást jelent. A Stazi a volt NDK hírhedt államvédelmi szerve volt. Az egyébiránt az egykori NDK területén felnőtt utas ezen a kifejezésen annyira megdöbbent, hogy rögtön felhívott engem mobiltelefonon - vasárnap késő este - és azonnal beszélni akart velem. Rendkívül feldúlt volt, és csupán több óra múlva nyugodott meg, amikor tisztáztam, hogy a kollégámnak semmi köze sincs az egykor hírhedt keletnémet titkosszolgálathoz. (Annál is inkább, mert ekkor már rég nem volt NDK.) Ez a kis történet is hűen tükrözi, hogy mennyire fontos ma már a nyelvismeret ebben a szakmában. De ha már a testőr nem beszél elég jól angolul vagy németül, akkor a legegyszerűbb és legszükségesebb kommunikációnál maradjon.

A testőröknek tisztában kell lenniük a protokollal és a viselkedési normákkal, és különböző országok jellemző viselkedési szokásaival is. Tudniuk kell,hogy mekkora egy ember úgynevezett intim szférája, ugyanis az átlag-  embereket zavarja, ha idegen személyek túl közel lépnek hozzájuk. Természetesen nincsenek állandó sztenderdek, de Európában az átlag távolság 60-80 cm, vagy 1 méter. Skandináviában ez valamelyest nagyobb, akár 1,2 vagy 1,4 méter is lehet, ugyanakkor Japánban  40-50 cm távolságtartás is elfogadott. Természetesen a személyvédelmi munkában lehetnek olyan helyzetek, amikor a testőr nem lehet tekintettel ezekre a szokásokra. Ugyanakkor a testőrnek tudnia kell alkalomhoz illően öltözködni, Nem kísérheti el ugyanis a védett személyt egy elegáns fogadásra utcai ruhában vagy farmerban. Apropó, a védett személy gyakran a testőrt is meghívja ebédre, de ezt nem illik elfogadni. A testőrnek ugyanis azalatt is a feladatára kell koncentrálnia, miközben a védett személy ebédel.

Professzionális védelmi rendszerek megtervezése és személyvédelmi szolgáltatások érdekében, továbbá testőr képzés érdekében forduljanak szakértőkhöz!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem testőr személyvédelem bodyguard