2012. okt 14.

Pánikszoba

írta: steve4security12
Pánikszoba

Pánikszoba.jpg

Aki látta a híres hollywoodi „Pánikszoba” című filmet, az már rendelkezik is némi ismerettel a speciálisan megerősített szobákról .Ezen szobák kialakítása elsősorban az Egyesült Államokban terjedt el, de több más országban is vannak ilyen típusú megoldások. Elsősorban kockázati kitettségi szempontból „érzékeny” személyek, multimilliomosok, vezető politikusok, dúsgazdag sztárok építik ki saját maguk „házi bunkereit” esetleges  súlyos-  életveszélyes fenyegetés /terror támadás, vagy egyéb veszélyforrás elhárítása érdekében.  Ha azonban alaposan végig gondoljuk a rezidenciánk védelmének technikai összefüggéseit, akkor könnyen beláthatjuk, hogy a riasztó- rendszerek önmagukban nem védenek meg minket egy esetleges durva és erőszakos behatolással szemben. Előrebocsátom, hogy távol áll tőlem bárminemű pánikkeltés. Éppen ellenkezőleg, szembe kell néznünk az esetleg – legalábbis matematikailag – bekövetkezhető legkockázatosabb esetekkel is. A mai modern vagyonvédelem eszköztárába a speciálisan megerősített védett helyiségeknek is egyre fontosabb szerepe lehet.

 

Ezeknek a speciálisan megerősített és felszerelt helyiségeknek az alábbi fő funkciói lehetnek:

1/ Védelmet nyújtanak rendkívüli időjárási körülményekkel  - pl. tornádók pusztításaival – szemben.

2/ Védelmet nyújtanak esetlegesen bekövetkező  nukleáris katasztrófákkal szemben.

3/ Védelmet nyújtanak  erőszakos behatolásból és rablási kísérletből következő esetleges bántalmazásokkal- és súlyosabb esetekkel szemben.

4/ Természetesen a fentiek kombinációi is elképzelhetők.

Amennyiben a családi házunk tervezése során nem terveztük be előrelátó módon a biztonsági szobát – mint ahogyan ez általában lenni szokott –, akkor a következő lehetőségek közül választhatunk. Utólagosan is kialakíthatjuk a pánik szobát:

O az alagsorban, vagy a pincében,

O a garázs is optimális lehet ilyen funkcióra, amennyiben közvetlenül a lakótérhez van építve

O ugyancsak megerősíthetjük valamelyik lakótérben lévő helyiséget pl. a fürdőszobánkat, vagy egy kisebb raktár helyiséget is.

 A biztonsági szoba kialakítása során az alábbi szempontokra kell figyelnünk:

O A lehető leggyorsabban és akadálymentesen tudjuk menekíteni családtagjainkat a biztonsági szobába.

O A biztonsági szobában mindenképpen legyen egy üzemkész mobiltelefon, vagy valamilyen más, működő kommunikációs eszköz, hogy azonnal segítséget tudjunk hívni. Azzal ugyanis számolnunk kell, hogy az erőszakosan behatoló személy a telefonkábelünket elvágja.

O A biztonsági szobának kellően stabilnak kell lennie, hogy egy esetleges erőszakos behatolási szándéknak ellent tudjon állni. A szoba ajtaja optimálisan beépített acélkeretbe záródó megerősített biztonsági ajtó.

O A biztonsági szobának rendelkeznie kell szellőző nyílással, optimálisan pedig a túléléshez szükséges felszereléssel (vízcsap, hűtőszekrény, tartósított élelmiszerek, gyógyszerek, szükséges ruhanemük, WC,stb.)

 Az igazán professzionálisan kialakított pánik szobában az alábbi eszközök is megtalálhatók:

O A szoba ajtaja nem csupán az erőszakos behatolás ellen véd, de egyben golyóálló is- még egy erősebb tűzerejű fegyver átlövésével szemben is ellenállónak kell lennie.

O Optimális esetben a speciális helyiség falait körkörösen acélszerkezettel ill. kevlárbetéttel meg kell erősíteni.

O Megfelelő számú gázmaszk arra az esetre, ha a behatoló személy mérgező gázokkal támadna. Természetesen mindehhez gázérzékelő is szükséges.

O Palackozott ásványvizet ill. tartósított élelmiszereket előre be kell tárolni egy esetleges vészhelyzet túlélése érdekében.

O Célszerű önvédelmi eszközöket is pl. gázspray, elektrosokkoló készülék- elhelyezni a helyiségben.

O Amennyiben a sok beépített fém és acél esetlegesen blokkolná a mobiltelefon hívásokat, úgy rádióadó- vevő készüléket, vagy rejtetten kiépített telefonvonalat is el kell helyezni a helyiségben, hogy a kommunikációt meg tudjuk oldani a külvilággal.

 

Természetesen a biztonsági szobáknak még a fentieknél is emeltebb szintjét is taglalhatnánk, de talán ez egyelőre nem szükséges. A fentebb már említett Egyesült Államokban ahol a bűnözés egy kíméletlenebb válfaja is a mindennapok részévé vált, nem egy család a „safe room”-nak köszönhette az életben maradását. Miközben ugyanis a betörők az egész lakást felforgatták, a család jobbnak látta „visszavonulni” a  biztonsági szobába, ahonnan azonnal hívták a rendőrséget. Reméljük, hogy hazánkban a bűnözés ilyen típusú kíméletlen változata soha  nem fog elterjedni. Mindenesetre a speciális biztonsági szobák már hazánkban is elérhetők,- mégpedig elérhető áron! A vagyonvédelem területén nincs fontosabb feladat, mint az emberek életének és testi épségének megóvása.

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem terrorveszély személyvédelem kockázatkezelés lakásriasztó lakás védelem rendkívüli helyzetek veszélyforrások objektumvédelem magánbiztonság