2012. okt 19.

Hallgatni arany

írta: steve4security12
Hallgatni arany

http://humboldtherald.files.wordpress.com/2007/10/robobug.jpg

Hallgatni arany. Lehallgatni viszont nem elegáns dolog. Manapság az üzleti világban és a magánszférában is előfordul időnként, hogy lehallgató eszközöket, szoftvereket használnak egyesek - természetesen illegálisan. Lehallgató eszközöket lehet elrejteni irodában, lakásban, személygépkocsiban is.  Mobiltelefonra és számítógépre is feltölthetők már kémprogramok. Jól lesz tehát vigyázni! A vagyonvédelem terén tájékozott szakemberek tisztában vannak vele, hogy nemcsak a hivatalos titkosszolgálatok fejtenek ki hírszerzési tevékenységet. Az üzleti hírszerzés tárházába is bekerült már a lehallgatás és kémkedés, és természetesen sokan  mások is "kalózkodnak" több kevesebb hozzáértéssel és sikerrel.

Röviden tekintsük át, hogy mit kell tennünk, ha az a gyanúnk támad, hogy minden lépésünkről és titkunkról tudomást szereznek egyesek. Ha biztonsági szakértőhöz fordulunk, a következő protokollt kell betartanunk.

1/ Amennyiben erőteljes gyanú merül fel bennünk, hogy lehallgatnak minket,  onnantól kezdve további érzékeny témákról senkivel se társalogjunk az adott helyszínen, ill mobilon és számítógépes rendszeren se továbbítsunk érzékeny információkat.

2/ Forduljunk azonnal profi szakértőhöz. Amennyiben telefonálunk, ne a saját mobilunkról, vagy megszokott otthoni, irodai telefonunkról hívjuk fel a biztonsági szakértőt. Válasszunk egy nyilvános telefonfülkét, vagy szerezzünk be egy dominókártyás új készüléket és arról kezdeményezzük a hívást.

3/ Senkivel se osszuk meg észrevételünket, mert elméletileg a lehallgatás mögött olyan személy is állhat, akiről álmunkban sem gondolnánk...

4/ A személyes találkozást a biztonsági szakértővel ne az érintett helyszínre beszéljük meg, hanem egy közeli presszóba, vagy étterembe. Még biztonsági szakértőkkel se osszunk meg bizalmas és kényes információkat. A biztonsági szakértőnek csak annyi lehet a feladata, hogy szakszerűen felkutassa az elrejtett poloskát, vagy a számítógépünkre feltelepített spy szoftvert, illetve a további megelőző lépéseket is megossza velünk.

5/ Amennyiben belépünk az érintett irodába, vagy lakó helyiségbe, a továbbiakban még a biztonsági szakértők jelenlétében se beszéljünk a lehallgatási témakörről. Nagyon figyeljünk oda, hogy - amennyiben lehallgató van elhelyezve  az irodánkban - ne tudassuk azt az ügy mögött álló személlyel.

6/ Amennyiben meg tudunk állapodni egy "poloska irtást" illetően, akkor az eseményt tökéletesen "fednünk" kell. Itt a fedés nyilvánvalóan azt jelenti, hogy úgy kell például az eseményt a munkahelyen megszervezni, -mintha egy IT-s team dolgozna egy új szoftver telepítésén.

7/ Amennyiben előkerül egy vagy több lehallgató eszköz, - akkor kétféle lehetőségünk lesz. Otthagyni, illetve azonnal eltávolítani az eszközt, vagy szoftvert.  Amennyiben továbbra is ott hagyjuk az eszközt, vagy szoftvert, akkor lehetőségünk lesz dezinformálni a háttérben lévő személyt. Egyben arra is esély kínálkozik, hogy megtudjuk, ki állhat a háttérben.

http://www.newlaunches.com/entry_images/0508/23/Spy-Sunglasses_2.jpg

Manapság már nagyon sok mobil lehallgató eszköz is forgalomba került, sőt mini spy kamerákat építenek be gyártók mikrofonokkal együtt tollba, mobiltelefonba, szemüvegkeretbe - és még számtalan más, főleg távol-keleti termék is forgalomba került. Az illegális lehallgatásokkal és kémkedéssel szemben tehát gyakorlatilag sehol sem vagyunk 100%-os biztonságban. Sőt irodánkat, vagy lakásunkat kívülről is lehallgathatják egy közel parkírozó személygépkocsiból. Féltett titkaink és bizalmas információink tárolása és kezelése manapság már a vagyonvédelem egyik központi feladata. 

Különösen azon személyeknek kell körültekintően  és megfelelő paranoiával viselkedniük, akik nagyobb kockázati kitettségben élnek.Személyre szabott konkrét tanácsokért és szakértői támogatásért érdemes profi szakértőkhöz fordulni.

Szólj hozzá

biztonság lehallgatás vagyonvédelem kockázatkezelés üzleti hírszerzés veszélyforrások magánbiztonság vállalati biztonság risk management