2012. okt 29.

Óvakodj a pucértól, aki az ingét kínálja neked!

írta: steve4security12
Óvakodj a pucértól, aki az ingét kínálja neked!

ormester035.jpg

Husz évvel ezelőtt egyik meghatározó könyv élményem volt a fenti címmel megjelent mű. Igaz, túl fiatal és tapasztalatlan voltam, amikor elolvastam, így hát nem is nagyon értettem!  Évekkel később aztán én is egyre több „pucér emberrel" találkoztam, akik szintén az ingüket kínálgatták”, és hirtelen "leesett a tantusz" - vagyis egyre jobban megértettem korábbi könyv élményemet!

 Jelenlegi piaci viszonyaink között, ahol az értékek még nem kellően tisztultak le, ahol még mindig nem elég transzparens a vállalatok működése, szinte törvényszerűen virulnak a "„pucér emberek”. Sokan nem veszik elég komolyan azokat a kockázati tényezőket, amelyeket ezek az egyébként jópofa emberek okozhatnak  jó dumájukkal és rámenősségükkel.  Ebben az írásomban ezeket a kockázati tényezőket igyekszem röviden körbejárni, elsősorban nem tudományos, hanem valóságízű megközelítéssel.  Ha nem vagyunk elég körültekintőek, felkészültek és óvatosak, akkor sokat veszíthetünk. A vagyonvédelemnek nem csupán a besurranó tolvajok ellen kell megvédenie a magánszemélyeket és cégeket. Az igazán nagy "cápák" ugyanis  előre bejelentkeznek, a főbejáraton közlekednek, és gyakran elegáns luxus autókkal távoznak...

 

O A „pucér ember” igyekszik a bizalmunkba férkőzni, aztán lépésről lépésre elkezdi a fogás keresést! Először csak arra törekszik, hogy  kiválóan pozicionálja magát.  Ennek szellemében aztán, hogy tudjuk hova tenni, beszámol  elegáns távol-keleti üdüléséről, ahol mellesleg  ötcsillagos szállodában lakott. Mindeközben a személye iránti bizalom növelése érdekében a legelegánsabb öltönyökben jelenik meg, gesztus-rendszerével és stílusával is szinte tökéletesen megformálja a „nagymenőt”. Természetesen nagyszerű kapcsolatrendszerét is felvillantja számunkra, igyekszik előkelő személyiségek társaságában mutatkozni, illetve rájuk hivatkozni.  Kisebb gesztusokkal, sok-sok dicsérettel, kedves megjegyzéssel halmoz el minket. Később megjelenik nálunk elegáns öltönyében, lazán szivarra gyújt – amint azt a Dallas filmsorozat főhősétől elleste, aztán előadja nagyívű terveit. Hamarosan egy szuper bevásárlóközpontot akar építtetni 20 millió US $ -ért. Csak nekünk – mert mi a barátai vagyunk – megengedi, hogy beszálljunk ebbe a rendkívül nagy hozammal kecsegtető üzletbe, mondjuk egy szerény 20-50 millió forintos befektetéssel.  De ha nem sietünk, könnyen kimaradhatunk ebből a remek üzletből!

 O Amikor a „pucér ember” egy meghirdetett állás betöltésére pályázik, szem nem marad szárazon - olyan szinten képes ecsetelni nagyszerű képességeit!  Miután hosszasan sorolja különböző tanulmányait, azt sem felejti el megjegyezni, hogy  tulajdonképpen versengenek érte a munkaerő piacon. Eddig minden korábbi munkahelyén céges autót is kapott – ezzel egyúttal orientálja is leendő munkaadóját! Sőt, azt is részletesen kifejti, hogy ő megszokott egy életszínvonalat, melynek részeként  általában havi nettó 500 ezer alatt eddig még egyetlen munkahelyén sem keresett. Ha nem figyelünk eléggé, fél óra múlva rádöbbenünk, hogy tulajdonképpen átvette a kezdeményezést, és afelől érdeklődik, hogy elég stabil–e a gazdasági társaságunk! Végül, ha nem mutatunk elég rajongást személye iránt, megjegyzi, hogy  nem is érti,  ő miért  jött el erre a felvételi beszélgetésre, talán csak a kíváncsiság vezérelte - hiszen momentán két-három lényegesen jobb ajánlata is van!

 O A „pucér emberek” az üzleti élet minden területén jelen vannak. Nagyon gyakran valamilyen „vállalat” élén jelennek meg és a szolgáltatásaikat kínálják. Már az is önmagában figyelemre méltó, hogy milyen módon jutnak be az irodánkba. A telefonon történő első bejelentkezésük során azonnal közös ismerősre hivatkozva személyes találkozást „erőszakolnak ki”. Ezt többnyire azzal indokolják, hogy a „téma fontosságára tekintettel”  kizárólag személyesen mondhatják el a remek üzleti lehetőséget.  A remek üzleti lehetőségről természetesen a későbbiek során kiderül, hogy az kizárólag az ő számukra lenne remek!

 Nincs olyan felmerülő kérdés, amire habozás nélkül rá ne vágnák, hogy semmi akadálya sincs a feladat megoldásának! Hatalmas önbizalommal  - és szemrebbenés nélkül – képesek  előadni, hogy cégük a piacon tulajdonképpen a legjobb!  Az a körülmény, hogy cégükről eddig szinte senki nem is hallott, nem különösebben zavarja őket. A  hályogkovács nyugalmával vállalkoznak a legbonyolultabb feladatok ellátására is!

Arra is szép számmal akad példa, hogy ezek a „derék üzletemberek” egy sikeres vállalat farvizén igyekeznek kibontakozni. A sikeres cég vezetőjével alakítanak ki remek személyes nexust, és rá hivatkozva, az őáltala hosszú évek szorgos munkájával felépített üzleti kapcsolatokra  ráépülve igyekeznek nyomulni. Mire a sikeres vállalat vezetője észbe kap, a „pucér ember” már több régi ügyfelét „lehúzta”, a felépített kapcsolatokat jobb esetben megingatta, rosszabb esetben pedig szétrombolta. Természetesen a dologban az a legborzasztóbb, hogy a lehúzós ”barátot" összekapcsolják azzal a tisztességes vállalkozóval, aki hosszú távon gondolkodva szisztematikusan építi ki üzleti kapcsolatait!

 Tekintsük át röviden, hogyan védekezhetünk a „pucér emberek” nyomulása ellen. Hogyan szűrhetjük ki őket a későbbi súlyos csalódások és anyagi- valamint presztízsveszteségek elkerülése érdekében:

 O Az igazi megoldás a transzparens és körültekintő tájékozódás, természetesen megbízható forrásból! 

Munkavállalók esetén érdemes alaposabban tájékozódni a korábbi munkáltatóknál, akik sok esetben hasznos információkkal szolgálhatnak.  Érdeklődjünk a pályázó  korábbi konkrét eredményeit  illetően. Ha semmilyen kézzelfogható sikerre sem  emlékszik a korábbi munkaadó, az már önmagában  is tanulságos információ számunkra.

A személyes elbeszélgetésnél általában sokkal több információval szolgál, amennyiben arra kérjük a jelentkezőt, hogy egy rövid írásos dolgozatban fejtse ki a betöltendő állással kapcsolatos elképzeléseit.  Időnként szinte megdöbbentő, hogy ugyanaz a  személy, aki rendkívül megnyerő stílusban tárgyal, gyakorlatilag fogalmazni sem tud, írásbeli dolgozata  zavaros és szinte értékelhetetlenül gyenge! Talán az sem mellékes, hogy az írásbeli dolgozat kapcsán gyakorlatilag "kikapcsoljuk" a szubjektív elemeket.

Hasznos és  rendkívül tanulságos lehet egy – valamilyen jó apropó alapján  szervezett – „spontán” látogatás az illető lakásán. Esetenként egy ilyen látogatás több információval szolgál az illető személy igazi személyiségéről, mint több éves felületes munkakapcsolat! A saját otthonában ugyanis „hősünk”  tulajdonképpen "lelepleződik", hiszen azonnal szembe tűnnek számunkra valóságos körülményei - amelyek egyébiránt általában köszönő viszonyban sincsenek az általuk felvázolni kívánt képpel.

 O Vállalatok esetén gyakorlatilag az első tájékozódási pont az Internet lehet, ahol az illető cég weboldalát tekinthetjük át. Ha nincs a cégnek weboldala, az önmagában is egyfajta minősítés! Az interneten ezen felül keresőprogramok segítségével is tájékozódhatunk. Természetesen a web oldalakon ill. prospektusokban közölt céges tájékoztatásokat is nagyon sok esetben igen komoly fenntartásokkal kell fogadnunk, - sőt azok valódiságát érdemes kontrollálni.

Komolyabb és tartósabb gazdasági tranzakciók esetén mindenképpen javaslom az illető vállalat cég- illetve mérlegadatainak ellenőrzését. Ma már nem szükséges személyesen bemenni a cégbíróságra, ezekhez az információkhoz on-line is hozzájuthatunk gyakorlatilag percek alatt.

Még alaposabb tájékozódás érdekében érdemes szakcégekhez fordulni, akik még alaposabb, még körültekintőbb és árnyaltabb információkkal szolgálhatnak. Természetesen az előzetes kontrollra fordított időt és pénzt megspórolhatjuk, viszont időnként nagyon drága árat kell fizetnünk  a „spórolásunk „ miatt!

Itt is kínálkozik azonban – a fentebb már vázolt megoldás - egy személyes látogatás az illető személy irodájában. A fentiekhez hasonlóan az iroda nagysága, a technikai felszereltsége, a munkatársak viselkedése, és egy sor más apróság igen árnyalt képet alakíthat ki bennünk az adott gazdasági társaságról!

 O Minden körülmények között meg kell őriznünk az önkontrollunkat és a józan ítélőképességünket. Ez nem is mindig olyan egyszerű, ahogyan ezt gondolnánk, hiszen néhány „pucér ember” olyan furfangosan és csábítóan adja elő pénzügyileg kecsegtető „üzleti lehetőségeit”, hogy gyakran viszonylag konszolidált vállalkozók is a csapdájukba esnek!  Magam is időről-időre meglepődöm, hogy milyen végtelenül egyszerű trükköket alkalmazva vágnak át egészen komoly vállalkozókat is. Igen gyakran az irreálisan nagy pénzügyi nyereség reménye szinte megrészegíti az áldozatul kiszemelt személyeket! Tulajdonképpen egyfajta révült, hipnotikus állapotba kerülnek, amiből csupán a keserű csalódások után ocsúdnak fel. Sőt egyesek ugyanabba az árokba esnek bele évről évre...
http://antikvar.hu/images/konyv/capak-kozt-sertetlen-avagy-a-kapitalizmus-iskolaja_original_145218.jpg

 Összegezve érdemes alaposan megszűrnünk azon személyeket ill. vállalkozásokat, akikkel együtt dolgozunk! Egy-egy „pucér ember”, aki bizalmunkba férkőzik, komoly kockázatokat jelenthet számunkra, - nem beszélve a cápákról... Nem kizárólag anyagi értelemben. Először is a legdrágábbat rabolják el tőlünk -  a drága időnket. Ha az így elrabolt drága időnket felfrissülésre, testmozgásra vagy szaunázásra, főleg pedig ha a családunkra szánjuk –  bármelyik esetben sokkal jobban járunk!

Látszólag fölösleges hangsúlyozni, mégis úgy tűnik időről-időre ismételni kell, hogy az üzleti világban nincsenek csodák!  Csak a szisztematikusan felépített, kitartó munkánk eredményeként várhatunk tisztességes üzleti eredményeket - általában hosszabb távon! Máról holnapra csak  lottó nyereménnyel gazdagodhatunk meg! Amikor bármilyen állófogadáson, vagy rendezvényen váratlanul felbukkan egy „pucér ember”, érdemes rögtön tisztázni, hogy üzleti döntéseinkben minden esetben előzetes tájékozódás, és referenciák tanulmányozását követően, szigorúan megalapozott gazdasági döntéseket hozunk! Javaslok egy másik bevált irányelvet is:

"Üzletben nincs barátság, - barátságban nincs üzlet!" Nekem ez az irányelv eddig bevált...

A mai vagyonvédelem egyik legfontosabb feladata a humán kockázatok kezelése, elhárítása.

Szólj hozzá

biztonság szélhámosság közbiztonság vagyonvédelem kockázatkezelés humán kockázatok magánbiztonság vállalati biztonság