2012. nov 09.

Téveszmék a vagyonvédelemben

írta: steve4security12
Téveszmék a vagyonvédelemben

2.jpg

A vagyonvédelem  területén nagyon sok önmagát szakmai gurunak tekintő személy dolgozik,  lépten-nyomon hallhatóak szakmai téveszmék és klisék, amelyből csak szórakozásképpen átnyújtok egy "csokrot". A vagyonvédelem is kezd olyan lenni egyébiránt mint a foci - vagyis ehhez állítólag mindenki ért. Lassan 20 éve szakmai megtisztulásról beszél a szakma - csakhogy ezt mindenki másképp gondolja. Mindeközben a szakma presztizse továbbra is fejlesztésre szorul. Lássuk tehát a téveszméket /kliséket:

o Téveszme 1.  "Tökéletes biztonságot nyújtunk!" Ez a kijelentés nagyon kellemesen hangzik, sőt kábítóan mint a kábítószer, csak éppen sajnos ez dilettantizmus. Tökéletes biztonságra ugyan lehet és kell is törekedni, csak éppen soha nem lehet azt elérni. Véleményem szerint ilyen kijelentéseket még reklám anyagokban sem illik elhelyezni, mert alkalmas lehet arra, hogy hozzá nem értőket megtévesszen.

o Téveszme 2. "A biztonságtechnikai-  ill. kamerarendszerek kiváltják a vagyonőröket."  Az intézkedni képes vagyonőröket nem lehet kiváltani. Természetesen intelligens kamera- és más biztonságtechnikai  rendszerek alkalmazásával lehet csökkenteni a vagyonőrök számát - egy ésszerű határig. De a legintelligensebb rendszerek sem tudnak beavatkozni. Csak a kiképzett vagyonőrök és vagyonvédelmi szakemberek képesek intézkedni.

o Téveszme 3: " A legolcsóbb megoldás nyer." A felhasználói oldal legnagyobb téveszméje az "olcsóbb az kedvezőbb" elv. Ez látszólag igaznak is tűnik, csak hát nem lehet az almát a körtével összehasonlítani. Az online licit ennek a módszernek a csúcsa. Képzeljük el, ha személygépkocsik esetén menne az online licit, és egyszerre pályázna a BMW és a Suzuki is.  Ár - érték arányok alapján  ésszerű és célszerű szolgáltatásokat igénybe venni. Abszolút nem mindegy, hogy egy szolgáltatónak milyen értékű szolgáltatás felelősség biztosítása van, megoldotta-e az őrök online képzését, mert a folyamatos képzést már más módon szinte képtelenség megszervezni.

o Téveszme 4:" A vagyonvédelemhez nem kell szakértelem." Sajnos még mindig tartja magát a közvéleményben ez a súlyos téveszme. Sokan gondolják, hogy elegendő a kigyúrt alkat, valamilyen rendőri vagy katonai múlt és némi kezdő tőke - és már indulhat is a vállalkozás. A vagyonvédelem igen is egy szakma - mégpedig egy rendkívül szerteágazó és összetett szakterület. Ma már a vagyonvédelem olyan komplex feladatkör, hogy különböző specialisták által alkotott teamek képesek professzionális teljesítményt nyújtani.

o Téveszme 5: "A vagyonvédelem területén csak úgy lehet érvényesülni, ha magas szintű kapcsolatokkal rendelkezik a társaság." Ez látszólag igaznak is tűnik, sőt gyakorlatilag rengeteg erre utaló jelenséget érzékelünk már hosszú évek óta. Mégis az a véleményem, hogy a szakmai felkészültség, a hozzáértés, a szolgáltatások minősége a mérvadó. Legalábbis azzal áltatom magam, hogy ez így lesz előbb vagy utóbb!

o Téveszme 6: "Minden vagyonvédelmi vállalkozó a rendőri pályát követően vágott bele a szakmába." Ennek a klisének is vannak természetesen alapjai, mert kétségtelen tény, hogy nagyon sok vállalkozó, vezető tisztségviselő előéletében rendőrtiszt volt. De közel sem általános ez a helyzet. Nagyon sokan például küzdősport karriert követően lettek sikeres vagyonvédelmi szakemberek vagy vállalkozók.

o Téveszme 7: "A vagyonvédelemhez nem kell jelentős induló tőke." Ez sem teljesen  igaz, mert egy vagyonvédelmi vállalt beindítása a szükséges szakmai sztenderdek szerint ma már nem úszható meg legkevesebb 10 -15 millió Ft induló tőke nélkül. Természetesen kevesebbel is el lehet indulni, de az olyan is...

o Téveszme 8: "A vagyonvédelem területén nem szükséges a nyelvismeret." Itt éppúgy fontos a nyelvismeret, mint minden más területén az életnek. Sőt, egyre inkább a vagyonőri szolgálati helyeken sem lehet már boldogulni angol nyelvismeret nélkül.

o Téveszme 9: "A vagyonvédelem területén lehet levezetni." Ez talán a legfájóbb téveszme. Szinte havonta találkozok olyan állás iránt érdeklődő volt hatósági emberekkel, akik úgy gondolják, hogy "levezetésképpen" még jó néhány évig elhelyezkednek. De se tanulni, se fejlődni nem kívánnak. Ezek az idők már elmúltak, hogy bárki is a szakmában "levezessen". Ennél lényegesen nagyobb a piaci verseny, és a megrendelői elvárás.

o Téveszme 10:  " Magas, kisportolt, intelligens vagyonőröket akarunk svéd minőségben, albán szolgáltatási díjakért!" Ez a legaranyosabb klisé, bár szó szerint nem így fogalmazzák meg a megrendelők, de tökéletesen ez a lényege. Nagyon magas minőséget, a lehető legolcsóbban. Tehát autós példával élve: 7-es BMW-t 2 millió Ft-ért.

A vagyonvédelem, mint szakma előbb-utóbb mégiscsak a helyére fog kerülni. A jelenlegi gazdasági és társadalmi folyamatok ki fogják kényszeríteni - minden területen - a minőséget. Nem lehet hosszabb távon vállalati rendszereket úgy fenntartani és fejleszteni, hogy annak bármelyik eleme "gagyi" minőségű legyen. Minden rendszernek az ereje a leggyengébb láncszem. A vagyonvédelem egyszerűen nem lehet a leggyengébb láncszem, - mert arra rámehet egy vállalat.

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem humán kockázatok veszélyforrások vállalati biztonság