2012. nov 12.

Védd magad

írta: steve4security12
Védd magad

védd magad.jpgManapság a személyi biztonságunkért egyre inkább mi magunk vagyunk felelősek. Zúdulnak ránk a "kék" hírek a sajtóból és televízióból. Kifosztották, kirabolták, megverték, súlyosan bántalmazták, szélhámosok átvágták -és sorolhatnám hosszan a szokásos fordulatokat. Biztonságunkról nem csupán otthonunkban és munkahelyünkön kell gondoskodnunk, hanem a nyilvános helyeken, az utcán, az autóbuszon, az aluljáróban és gyakorlatilag mindenütt... A vagyonvédelem legfőbb funkciója a szeretteink, munkatársaink és saját magunk testi épségének megvédése.

Lehetséges, hogy javul a közbiztonság - ezt irónia nélkül jegyzem meg - de a biztonságérzetünk nem javul. Nem elég, hogy a híradások egyre jelentőseb része immáron bűnügyi hírekből áll, egyes kereskedelmi TV csatornák immáron az áldozatok szenvedéseiből is szép lassan "szórakoztató" műsorokat fabrikál. Érdemes röviden elemeznünk, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a veszélyeket:

1/ Lehetőleg késő éjszaka ne járjunk egyedül az utcákon és tereken. Ez különösen igaz akkor, ha elhagyatott helyen akarunk éjszaka bolyongani.

2/ Nagy értékű ékszereket és készpénzt soha se hordjunk magunknál. Ha ez elkerülhetetlen, akkor kérjünk fel szakavatott kísérőt.

3/ Mindenkinek ajánlom - aki megteheti - hogy tanuljon önvédelmi technikákat. Ez lehet karate, ökölvívás, kungfu, vagy bármilyen más küzdősport.

4/ Érdemes tanulnunk és fejlesztenünk mentális önvédelmi reflexeinket is. Javaslom tanulmányozni a viktimológia tárgykörét - amely azzal foglalkozik, hogyan lehetünk áldozatok, illetve hogyan kerülhetjük el azt, hogy áldozatok legyünk.

5/ Ha  minden óvatosságunk ellenére mégis megtámadnak minket és pénzünket követelik,  és nem látunk esélyt a menekülésre ill. önmagunk megvédésére,  segítségre se számíthatunk   - akkor inkább adjuk át értékeinket, nehogy nagyobb bajba sodorjuk magunkat.

6/ Lehetőleg időszakosan váltogassuk rutinná vált közlekedési útvonalainkat. Ez akkor is igaz, ha személygépkocsival, vagy gyalogosan közlekedünk. A bűnözők ugyanis gyakran kifigyelik áldozataik állandó szokásait jól bejáratott útvonalait.

7/ Érdemes olyan önvédelmi eszközöket vásárolni és magunknál tartani, amelyek minden külön engedély nélkül beszerezhetők. Természetesen nem feltétlenül azonnal légpuskát célszerű vásárolnunk. De egy önvédelmi gázspray minden női retikülben elfér.

8/ Érdemes úgy élnünk, öltözködnünk, viselkednünk, hogy túlságosan ne hívjuk fel magunkra a figyelmet. Lehetőleg kerüljük a konfliktusokat, mert azok gyakorlatilag bármikor elfajulhatnak.

9/ Nagyon előnyös ha fejlesztjük emberismeretünket, hogy az antiszociális személyeket és szélhámosokat lehetőleg messziről elkerüljük. Ha ilyen személyek beszédbe akarnak elegyedni velünk, akkor jó ha  van "előre legyártott" kifogásunk, hogy például sietünk valahova.

10/ Végezetül pedig óvatosság és óvatosság - sőt egy kis paranoia sem árt, hogy ne legyünk áldozatok!

Legnagyobb értékünk a testi épségünk és személyes biztonságunk. Minden más érték a vagyonvédelem területén ezután következik. Nem elégséges tehát a lakásunkat és autónkat riasztóval védenünk. Saját érzékelő "szenzorainkból" álló riasztó rendszerünknek is idejekorán működésbe kell lépnie, hogy elkerülhessük a bajt.  Visszautalok korábbi bejegyzésemre. A vagyon a van lenni ige archaikus alakja. Vagyis legnagyobb vagyonunk a létezésünk. Vigyázzunk hát saját- és családtagjaink testi épségére és biztonságára - mint a szemünk fényére!

Szólj hozzá

biztonság vagyonvédelem rendkívüli helyzetek önvédelmi eszközök magánbiztonság