2012. dec 09.

Gyakorlat teszi a mestert...

írta: steve4security12
Gyakorlat teszi a mestert...

shutterstock_30123781 (800x533).jpg

Folyamatos tanulás és gyakorlás nélkül ma már semmilyen szakmában sem lehet - legalábbis hosszabb távon - érvényesülni. Mindez a vagyonvédelem területére talán még fokozottabban érvényes. Az óriási konkurenciaharc közepette a megrendelők folyamatosan jobb és jobb szolgáltatásokat, biztonságtechnikai megoldásokat várnak el a szolgáltatóktól. A vagyonőrök képzését is folyamatosan fejleszteni kell. Egyre magasabbak az igények és elvárások. Különösen igaz ez a pénzszállítás és személyvédelem területére.

Tulajdonképpen a fegyverek alkalmazását a jelenlegi törvények és a józan megfontolás is erőteljesen behatárolja. Ettől függetlenül  a fegyverek kezelése, a lőgyakorlatok fejlesztik az vagyonőrök felelősségtudatát, erősítik önbecsülésüket és a CSAPATSZELLEMET is. Természetesen a képzésekben nem a fegyverek kezelése játssza a főszerepet, hanem a jogszabályi- és vagyonvédelmi ismeretek.

A fegyverek kezelése és készség szintű használata már csak azért is nagyon fontos, mert esetenként a vagyonőrnek hónapokig vagy évekig nem kell fegyvert használnia szolgálati beosztása miatt, ezért gyakorlati oktatás hiányában "zsigeri szintű" tudása nem tud kifejlődni. Ezért kell a fegyverek kezelését gyakorlati szituációkban begyakoroltatni, és ezt a képzési rendszert szinten tartani,  hogy adott helyzetben a vagyonőr képes legyen a fegyvert stressz nélkül - a jogszabályoknak megfelelő módon - gyakorlatilag "motorikusan" alkalmazni. Kiélezett helyzetben és nagyon magas stressz szinten ugyanis az un. motorikus készségek működnek.

A fegyver kata gyakorlatok ebben segítenek rendkívül sokat a vagyonőröknek és testőröknek. Tantermi körülmények között - szigorúan lőszer nélkül - lehet begyakorolni azokat a mozgássorokat, amelyeket éles helyzetben kell alkalmazni. A fegyverek készség szintű használatának tudása éppúgy jellemformáló erővel bír, mint az önvédelmi készségek - lásd karate, aikidó, ökölvívás, stb.

Az intelligens testőr és vagyonőr a hosszú évek alatt megszerzett önvédelmi tudását sem alkalmazza úton-útfélen,  sőt a lehetőségek szerint a végsőkig elkerüli a nyílt konfliktust - de a fellépése és viselkedése lényegesen magabiztosabb az átlagosnál. A fegyvereket a legritkább esetben hordják maguknál a vagyonőrök, de a fegyverek használata és a gyakorlatok során elsajátított fegyelem és koncentráció mindig velük marad - és ez látszik a viselkedésükön és fellépésükön. A fegyver kata gyakorlatoknak tehát nem csupán konkrét fegyverismereti és használati funkciója van, hanem ezen túlmenően egy jellemformáló szerepe is. Következésképpen mind az önvédelmi gyakorlatokat, mind pedig a fegyver kata gyakorlatokat folyamatosan és szervezetten kell végrehajtani.

A vagyonvédelem szerepe és funkciója folyamatosan változik. Úgy gondolom, hogy a fegyveres őrszolgálatra a jogszabályi előírások szigorú betartása mellett a jövőben is szükség lesz. Sőt egyes előrejelzések értelmében erre akár még a jelenleginél is nagyobb igény mutatkozhat a jövőben. Ugyanilyen előrejelzések vonatkoznak a személyvédelmi feladatokra is. Érdeklődve várom véleményeteket, hozzászólásaitokat!

Szólj hozzá

fegyverek testőr terrorveszély személyvédelem őrszolgálat vállalati biztonság