2013. jan 10.

Gyermekeink biztonsága

írta: steve4security12
Gyermekeink biztonsága

shutterstock_53922556 (800x539).jpg

A mai közbiztonsági helyzetben nagyon nagy figyelmet kell szentelnünk gyermekeink biztonságára. Valljuk be, mi felnőttek sem vagyunk mindig felkészülve mindazon veszélyre, melyek leselkednek ránk. Időnként még mi is valamilyen szinten áldozatai lehetünk csalóknak, bűnözőknek - kisebb- nagyobb mértékben. Gyermekeink nálunk sokkal naivabbak, és éppen ezért lényegesen nagyobb mértékben ki vannak téve veszélyeknek. Nem kell természetesen feltétlenül súlyos dolgokra gondolni, de érdemes odafigyelni minden rezdülésükre. Minden apró fenyegetettség, igazságtalanság, méltánytalanság terhelheti tiszta lelküket és akár hosszabb távon is csökkentheti magabiztosságukat és biztonságérzetüket.

A gyermekkorban átélt traumatikus élmények ugyanis sokkal jobban megviselik lelkünket, mint a felnőtt fejjel megélt kisebb-nagyobb, kárunkra elszenvedett bűncselekmények. Éppen ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy gondoskodjunk gyermekeink biztonságáról. A vagyonvédelem területén belül eleve a legfontosabb cél az emberek életének és testi-lelki épségének megvédése. Ez gyermekeinkre hatványozottabban vonatkozik.

Vegyük sorra azokat a lehetőségeket amelyeket megtehetünk gyermekeink biztonságának megóvása érdekében:

o Érdemes a gyermekeinket megfelelő pedagógiai érzékkel felkészíteni esetleges atrocitásokra, és főleg arra, hogy hogyan kerülhetik el a súlyosabb konfliktusokat és az áldozattá válást.Örökzöld tanácsnak minősül, hogy ne álljanak szóba idegen felnőttekkel és főleg ne szálljanak be a kocsijukba - bármilyen trükkel is akarják őket erre rávenni.

o Aki megteheti gyermekeit soha ne engedje el egyedül se iskolába, se a közeli boltba. Lehet, hogy számukra néha kicsit kellemetlen érzés a "szülői felügyelet" de ez ne zavarjon minket. Ismerjük a közmondást: "Jobb félni, mint megijedni!"

o Érdemes külön felkészíteni a gyermekeinket a konfliktuskezelés technikáira. Hazánkban ma ugyanis a konfliktuskezelési kultúra meglehetősen hiányos. Sok esetben maguk az áldozatok is - többnyire szándékaik ellenére  - közrejátszanak abban, hogy áldozatokká válnak. Neveljük gyermekeinket toleranciára, arra, hogy vannak különböző vélemények. Nem kell feltétlenül mindenben egyetérteniük társaikkal, de ezt a többieknek is el kell fogadni. Sőt vannak szubkulturális csoportok, akik szinte teljesen másképp kommunikálnak. A megfelelő szociális intelligencia részeként ezeket a szubkulturális szokásokat, nyelvezetet érdemes megismerni, hogy megértsük azt. Igen gyakran ugyanis eltérő kommunikációs szokások miatt alakulnak ki súlyosabb konfliktusok.

o Arra mindig figyeljünk oda, hogy a gyermekeink soha ne tartsanak maguknál nagyobb pénz- mennyiséget, illetve értékesebb tárgyakat. Ma már sajnos szélsőséges esetben akár néhány száz forintért is kirabolnak embereket, esetenként súlyos bántalmazásokkal párosítva. Túlságosan drága ruhadarabokat sem javaslok a gyermekeink számára, mert önmagában ez is kísértést okozhat deviáns személyekben.

o Manapság már az értékesebb karórát és mobil telefonokat is gyakran elrabolják a gyerekektől. Én  a magam részéről nem javaslom ezeket az elkövetők számára attraktív eszközöket, de ha  mégis veszünk 10-12 éves gyerekünknek okos telefont, akkor legalább töltsünk rá egy profi pánik jelzős applikációt.

o Érdemes gyermekeinket sportolásra bírni, hogy ezzel is fejlődjön személyiségük, magabiztosságuk. Közbiztonsági szempontból veszélyes környékeken pedig kifejezetten ajánlott a küzdősportok gyakorlása. A magabiztos fellépésű és határozott gyerekek (és felnőttek) ugyanis  általában ritkábban válnak bűncselekmény áldozatává.

o Nagyon fontos gyerekeinkkel olyan bizalmi viszonyt kialakítani, amelyben ők minden kisebb- nagyobb sérelmüket megoszthatnak velünk. Érezniük kell feltétlen szeretetünket, és azt, hogy bármilyen helyzetben mögéjük fogunk állni. Még akkor is ha esetleg valamilyen rosszat tesznek. Ez a feltétlen szeretet olyan magabiztosságot kölcsönöz számukra, amelyet semmilyen más módszer sem tud kiváltani.

Nem felmentés a bűnök elkövetésére, de pontosan tudjuk, hogy a legtöbb bűnöző mélyen sérült ember, akik  általában súlyos szeretetlenségben nőttek fel. Nagyon vigyázzunk gyermekeink egészséges fejlődésére. Úgy vigyázzunk rájuk, mint a szemünk fényére! Különösen magas kockázati kitettség esetén természetesen érdemes a vagyonvédelem és személyvédelem területén professzionális szakértőkhöz fordulni!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság személyvédelem humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság