2013. feb 05.

VIP protection

írta: steve4security12
VIP protection

shutterstock_106196783_800.jpg

A vagyonvédelem szerteágazó tevékenység, egyre több részfunkcióval. A VIP protection a részterületek közül az egyik legérzékenyebb terület, amely nagyon magas felkészültséget és körültekintést igényel. Jogosan merül fel a kérdés, hogy nagyobb figyelmet kell-e szentelniük a biztonsági kérdésekre az un. nagyon ismert és befolyásos  személyeknek. Értelemszerűen minél nagyobb vagyonnal rendelkezik egy személy, annál inkább kerülhet bűnözői körök látókörébe. A hivalkodó életmód, a feltűnési viszketegség csak fokozhatja ezt a kockázati kitettséget. Az sem növeli senkinek sem a biztonságát, ha a nyilvánosságot - például a bulvár sajtót - még a hálószobájába is beengedi. A Facebook veszélyeiről már írtam. Alaposan meg kell gondolnunk, milyen személyes, bizalmas információkat osztunk meg magunkról.

Ezen írásomban röviden azt kívánom taglalni, hogy milyen biztonsági szintet növelő lépéseket javaslunk VIP személyeknek.

1/ Első helyen emelném ki a magánszféra adatainak bizalmas kezelését. A magán- és családi életre vonatkozó információk nem feltétlenül tartoznak a közvéleményre, a munkatársakra és kollégákra. Minél több személyes adatot osztunk meg ismerőseinkkel íll. a nyilvánossággal, annál inkább sebezhetőek leszünk. Bizonyos szenzitív személyes adatok illetéktelen kezekbe kerülve ugyanis akár zsarolási potenciált is generálhatnak.

shutterstock_58751371_1.jpg

2/ Természetesen alaposan meg kell szervezni a VIP személyek családi házának a védelmét. A legfontosabb teendő a nyílászárók megerősítése, majd egy professzionális biztonságtechnikai rendszer kiépítése. Nem mindig könnyű összehangolni az esztétikai és biztonsági szempontokat - de nem lehetetlen!

3/ Amennyiben az adott személy veszélyeztetettsége ezt indokolja, akkor a közlekedését is körültekintően kell megszervezni. Érdemes a napi  rutin útvonalakat és időpontokat váltogatni, hogy ne lehessen "programozni"  mikor fog érkezni például egy adott kereszteződéshez...

4/ A VIP személyeknek különös körültekintéssel kell megszervezni és kontrollálni személyes kapcsolataikat. Nem ellenőrzött személyekkel kockázatos bármilyen kapcsolat fenntartása. Ez természetesen a Facebookra és más közösségi oldalakra is igaz.

5/ A VIP személyeknek azt is mérlegelniük kell, hogy egyáltalán kivel találkoznak és kivel nem. A találkozás helyszíne is fontos lehet, mert az önmagában  kompromittálhatja őket. Soha ne feledjük, hogy a VIP személyek szinte minden mozdulatát és lépését árgus tekintetek követik. A hírnévnek, vagyonnak és befolyásnak is meg lehetnek a maga hátrányai.

6/ Különösen kockázatos életmód esetén többféle lehetőség is kínálkozik a biztonsági szint növelése céljából. Egyik korábbi írásomban már foglalkoztam a "pánikszoba" jelentőségével. Egy biztonsági szoba kialakítása a közhiedelemmel ellentétben nem kerül horrorisztikusan nagy összegbe.  Már egy-két millió Ft beruházással is ki lehet alakítani egy relatíve biztonságos helyiséget.

7/ Ma már nagy választékban kapható páncélozott személygépkocsi. Vannak  speciálisan erre szakosodott cégek,  akik egy már legyártott autót először "lebontanak", majd újra összeszerelik, páncélozott kivitelben. De ma már több jó nevű autógyár is gyárt limitált példányban páncélozott személygépkocsit. Nekünk személyesen a BMW protection autóról van tapasztalatunk. Én személyesen is nagyon sokat vezettem ezt a típust. Gyakorlatilag kívülről csak a szakemberek tudják megállapítani, hogy ez egy védett autó. Ha lehúzzuk a szélvédőt, akkor látszik, hogy az lényegesen vastagabb az átlagoshoz képest.

8/ VIP személyek esetenként személyvédelmi szolgáltatást is megrendelnek, amikor egyébiránt kockázatosnak éreznék a helyzetüket. Személyvédelmi munka ellátására nagyon sokan vállalkoznak, de nem mindenki rendelkezik kellő felkészültséggel és tapasztalattal. Van aki a személyvédelmi szolgáltatást úgy veszi igénybe, hogy egyúttal a testőr a gépkocsivezetői feladatokat is ellátja. Ez nem feltétlenül ideális- de kétségtelenül költséghatékony megoldás!

9/ Az utóbbi időben hazánkban is kezd elterjedni egy olyan védelmi intézkedés, amikor a VIP személy folyamatos biztonsági szolgálatot igényel családi háza és családja védelme érdekében. A felkészített testőr egy biztonságos helyiségből felügyeli a kamerarendszer képeit, és bármilyen indokolt helyzetben azonnal - késedelem nélkül -  intézkedni tud. Ne feledjük, hogy a távfelügyeleti szolgáltatás esetén a riasztástól számolva, legalább 5-10 perc időre van szükség amíg kiér a biztonsági szolgálat.

10/ Különösen kockázatos életmódot élő VIP ügyfeleknek célszerű védelmi programokon részt venni, ahol önvédelmi fogásokat is gyakorolhatnak, illetve a biztonságos életvezetésre vonatkozó gyakorlati, un. "taktikai" tanácsokat tanulhatnak.

Azt kívánom nektek kedves Olvasók, hogy ilyen nagy kérdéseket kelljen eldöntenetek, hogy BMW protection autót rendeltek-e, vagy valamilyen más típust. A magam részéről BMW mellett voksolnék. Valamennyiünknek egy lényegesen biztonságosabb világot kívánok - ahol kevesebb félelem és több öröm jut osztályrészünkül - függetlenül attól, hogy milyen a társadalmi státuszunk!

Szólj hozzá

biztonságérzet VIP protection magánbiztonság