2013. feb 11.

Az éber házőrző

írta: steve4security12
Az éber házőrző

shutterstock_74523280_800.jpg

A kutya évezredek óta hűséges társa az embernek, és nagyon nagy szolgálatot tesz értékeink megóvása érdekében. Akár a kertben tartjuk az éber ebet, akár a lakáson belül - nagy mértékben megnehezíti a betörők dolgát. A kutya legalábbis fellármázza a lakókat, illetve a szomszédokat - de erősebb testalkatú kutyák meg is támadják a betörőt. Közismerten fejlett érzékszervekkel megáldott házőrzők, már esetenként akkor fellármázzák a ház tulajdonosait, ha egy utcán elhaladó részeg ember csupán megfogja a kerítést, mert megszédült. Ha elalszik is - mint a mellékelt fotón  - a legkisebb neszre is felriad, és akcióba lép...

 

A kutyák gyakran azt is megérzik, hogy a hozzánk érkező személyek hogyan viszonyulnak hozzánk. Amit mi megmagyarázunk magunknak, azt a kutya spontán lereagálja. Személyes tapasztalataim vannak ez ügyben, hogy a kutya mennyire figyel a gazdája minden rezdülésére, és mennyire egy hullámhosszra tud kerülni vele. Természetesen az igazi házőrzőt nagyon kell szeretni - nagy fokú biztonságot kell nyújtani számára - amit ő nagyon meghálál, mert ugyanolyan, vagy még nagyobb biztonságot nyújt számunkra. Egy riasztórendszer - bár nem jellemző - de el tud romolni. A kutyánkról nehéz elképzelni, hogy "elromlik" és kiesik szerepköréből, a ház - vagyis az ő területe megvédéséből. Egy jól tartott kutya, akit a gazdája szeret,  nagyon meghálálja a gondoskodást, a törődést. Számomra szinte felfoghatatlan, hogy esetenként egyes kutyák megtámadják a gazdájukat, vagy gazdájuk gyermekét is... Nekem már gyerekkorom óta van kutyám, kisebb nagyobb megszakításokkal. de soha egyetlen kutyám sem fordult ellenem.

Akit ez megnyugtat, forduljon szakemberhez a kutyatartással kapcsolatban. Ahogyan én tapasztalom, a kutyatartók zöme döntően saját ösztöneire és megérzéseire hallgat a kutyák tartásával és nevelésével kapcsolatban. Nyilvánvalóan a különböző munkakutyák -keresőkutyák, őrkutyák..stb tartása és nevelése teljesen más történet, mint a családi kedvencek esete.

Profi betörők esetenként olyan étket dobnak be a kutyának amitől az gyorsan mély álomba szenderül, de arra is volt már példa, hogy megmérgezték az éber házőrzőt. Nemrég hallottam egy bizarr történetet, miszerint a betörők állítólag egy szukát dobtak be a kerítésen keresztül, amely azonnal "kivonta a forgalomból a házőrzőt". Ezek természetesen extrém esetek, de ha már valaki a kutyáját képezteti, akkor legalább arra mindenképpen képeztesse ki, hogy senkitől se fogadjon el - a gazdáján kívül - élelmet.

Vannak speciálisan őrző- védő kutyák, amelyek a családi ház, és családunk megvédésében jeleskednek. Az 5 legjobb házőrző kutyafajta a rotweiller, a német juhász, az argentin dog, a komondor, és a kuvasz. 

Az éber házőrzők igen gyakran megelőznek betörési kísérleteket, esetenként még el is kergetik a betörőket. 

A vagyonvédelem rendszerében az őrző-védő kutyák már nagyon régóta fontos szerepet töltenek be. A professzionális vagyonvédelmi társaságok is rendszeresen alkalmaznak kiképzett vizsgával rendelkező kutyákat terület őrzési feladatokra, szakképzett vagyonőrök bevonásával egyetemben.Az őrző védő kutyák gazdájukkal együtt járőröznek és minden parancsszóra azonnal reagálnak. A kutyák nagyon intelligens lények, komoly szerepük van tehát az intelligens vagyonvédelem területén!

Szólj hozzá

biztonságérzet őrszolgálat lakás védelem objektumvédelem őrző védő kutyák magánbiztonság