2013. feb 16.

QR kód SeQRity

írta: steve4security12
QR kód SeQRity

shutterstock_96061475_800.jpg

Mostanában bármerre járok QR kódokat látok. Jóllehet már közel 20 éve léteznek ezek a QR kódok, az utóbbi néhány évben kezdtek elterjedni a mindennapi életben. Korábban ugyanis ipari célokra használták ezeket a rejtélyesnek látszó azonosítókat. Több mobil társaság immáron QR kód leolvasóval hozza forgalomba a mobil telefonokat, és a felhasználók szinte gondolkodás nélkül minden útjukba kerülő QR kódot azonnal leolvasnak. Ezzel csupán az a probléma, hogy nagyon sok felhasználó gyermeki naivitássál úgy kondicionálja  szokásait - a QR kód beszkennelését - az okos telefonjával, mint egy normál rutin tevékenységet .A QR kód azonban könnyűszerrel átirányíthat téged egy "vírus fertőzött" oldalra, vagy úgynevezett phishing link-re, amely ellophatja adataidat.

 

Mit tehetünk, hogy ne essünk bele a fenti csapdákba?

o Tájékozódj és tájékoztass egyidejűleg. Munkahelyen  érdemes képezni a kollégákat, hogy nem kell azonnal "rámozdulni" minden QR kódra gondolkodás nélkül.

o Tájékozódj, mielőtt cselekszel! Ma már van olyan QR kód leolvasó rendszer amely először megkérdez téged, hogy az adott URL-t le kívánod -e tölteni. Többféle QR kód leolvasó program közül választhatsz. Érdemes tehát egy kicsit először tájékozódni!

o Légy egy kicsit gyanakvó, ha a QR kód által generált oldal személyes adataid megadására akar rávenni.

shutterstock_121286026_800.jpg

o Légy duplán óvatos az olyan QR kódokkal amelyet felismerhetően - az éj leple alatt - ráragasztanak óriásplakátokra! Manapság ugyanis a QR kódokat gyakran óriás- plakátokra és különböző reklám felületekre  is kihelyezik, és az arra sétáló személyek azt beszkennelik. Ha óvatlan vagy nagyon kellemetlen meglepetések érhetnek. Hogy milyen egyszerű feladat QR kódot gyártanod, azt érdemes letesztelned. Az egész néhány perc. Sajnos azt a rossz hírt kell veled megosztanom kedves Olvasó, hogy ugyanilyen könnyűszerrel lehet legyártani manipulatív QR kódokat is...

Már csak azért is érdemes tesztelésképpen  saját QR kódot készítened, hogy ellenőrizd barátaid, családtagjaid és kollégáid éberségét. Az alábbi linkre kattintva te is néhány perc alatt QR kódot készíthetsz magadnak minden gond nélkül:

http://www.the-qrcode-generator.com/

 

qrcode.png

A mellékelt QR kód teljesen ártalmatlan, - én személyesen csináltam. Részben ezzel is illusztrálom, hogy milyen egyszerű dolog elkészítése, továbbá kapcsolatba tudsz velem lépni amennyiben szükségesnek látod! Nevemet és elérhetőségemet töltheted le az okos telefonodra. 

Ilyet természetesen te is tudsz magadnak csinálni percek alatt, de sajnos bárki más is. Emiatt aztán legyél rendkívül körültekintő a jövőben. A QR kód "őrület" valószínűleg hamarosan le fog csengeni addig is azonban okozni fog még néhány kellemtelen meglepetést. Remélem számodra már nem...

Szólj hozzá

adatvédelem biztonságtechnika kockázatkezelés üzleti hírszerzés veszélyforrások intelligens vagyonvédelem magánbiztonság vállalati biztonság kutatás fejelsztés