2013. feb 20.

Google (okos) szemüveg...

írta: steve4security12
Google (okos) szemüveg...

shutterstock_95308294_800.jpg

A turbulens technológiai fejlődés nem csillapodik, sőt mintha még fokozódna is. Még meg sem szoktuk az okos telefonok által nyújtott elképesztően sok lehetőséget, már itt van a legújabb fejlesztési koncepció teszt verziója. A Google Glass forradalmi változásokat hozhat az adatközlés minőségében és sebességében is. A jelek szerint nem komplikált a kezelése sem. Feltesszük a szemüveget és hangüzenetekkel vezéreljük okos szemüvegünket. Utasításra fényképet vagy filmet készít  a beépített kamera. Nyelvi problémák esetén a rendszer azonnal fordít. Ily módon külföldön is sokkal könnyebben boldogulhatunk. Ha eltévedünk, a rendszer navigál minket, mégpedig oly módon, hogy látómezőnkbe emeli a navigációs rendszer képeit. Nyilvánvalóan a rendszer alapvetően a családi események megörökítésére lett kifejlesztve,- de számtalan vagyonvédelmi és biztonságtechnikai funkció végrehajtására is alkalmas.

 

Csekély 1500 US $ kifizetését és egy jelentkezési lap kitöltését követően elvileg Te is hozzájuthatsz egy teszt készülékhez. Egyébként roppant érdekes, hogy válság ide, válság oda, az iPhon legújabb termékéért is szinte meg voltak őrülve a felhevült felhasználók - akik közül sokan már előző éjszaka hálózsákokkal felszerelkezve álltak sorba például Londonban.

A Google Glass egyik óriási előnye, hogy gyakorlatilag szabadnak érzed magad - mivel nem kell a telefont a kezedben tartani telefonálás közben sem. Nagyon nagy kérdés, hogy alkalmazható-e az eszköz személygépkocsi vezetés közben? További rendkívül érdekes kérdés, hogy az amúgy is felgyorsult életünket vélhetően az új technológiai őrület még tovább fogja pörgetni.

 

Természetesen én a vagyonvédelem aspektusából is "modelleztem" azonnal a lehetőségeket, és elképesztően intelligens megoldások jelentek meg a képzeletbeli képernyőmön.

o Először is az utcai járókelők azonnal felvételt tudnak készíteni egy balesetről, vagy akár egy bűncselekményről. Nem kell előszedni az okos telefont a zsebből és beállítani a video felvétel menü pontot. Csupán az események irányába kell nézni és adni kell egy utasítást a készüléknek. Értékes másodperceket nyerhetünk és közben a kezünket sem kell lefoglalnunk...

o Az, hogy a különböző hatóságok munkájában milyen könnyítést hozhat a technológiai fejlesztés - azt gondolom, az nem kérdés. Ennek esetleges taglalása azonban nem az én tisztem...

A vagyonvédelem területén:

o A személyvédelmi feladatokat ellátó kolléga állandó összeköttetésben lehet az irányító központ munkatársaival, és közben nem kell mobiltelefont vagy talky-walky-t használnia, vagyis mindkét keze szabad. Váratlan helyzetekben kérdéseket intézhet az "okos szemüveghez", amely azonnal válaszol. Minden érdemleges szituációban fotót vagy videó felvételt készíthet, hihetetlenül egyszerűen - amelyet később kiértékelhetnek.

o Nagy értékű szállítmányok biztosítása során a vagyonőr által viselt  rendszer folyamatosan rögzítheti vagy akár továbbíthatja a képi felvételeket.

o Az objektumőrzés területén alkalmazott vagyonőr rendkívüli helyzetek, vagy jegyzőkönyv felvétel során hangos jegyzőkönyvet készíthet játszi könnyedséggel, és a felvételt azonnal meg tudja osztani az illetékes vezető munkatársával.

o A magánnyomozás területén pedig egyszerűen elképesztő lehetőségeket nyit majd a szakma számára.

A technológiai fejlődés átalakítja az egész világot - így a vagyonvédelem sem maradhat ki ebből az elképesztő fejlődésből.  A technológiai változások egyre erőteljesebben innovatív és intelligens megoldásokat hoznak be az élet minden területére. Akik nem tanulnak, akik nem képezik magukat, akik elzárkóznak minden változástól - azok végérvényesen leszakadnak. Elhivatott vezető társaim és én személyesen is a fejlődés mellett tettük le a voksunkat!

Szólj hozzá

egyéb testőr őrszolgálat intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés