2013. feb 23.

RFID chipbeültetés - álom vagy rémálom?

írta: steve4security12
RFID chipbeültetés - álom vagy rémálom?

shutterstock_107047139_800.jpg

Sokakat aggaszt a chipbeültetésről szóló hírek vagy rémhírek terjedése. Többen már tényként osztanak meg olyan híreket a Facebookon, hogy az Egyesült Államokban egy hamarosan életbe lépő törvény következtében minden állampolgár jobb kezébe RFID chipeket építenek be. A hír természetesen így nem igaz - ennek én is utána jártam. Egyelőre egészségügyi célból - és önkéntességi alapon - helyezhetnek be RFID chipeket például alzheimer kóros emberekbe. A tényektől függetlenül azonban sokan egyfajta globális összeesküvést vélnek felfedezni, ahol totális ellenőrzés alá kerülhetünk... A sokak által vizionált jövőben egy szuper hatalom minden lépésünkről tudhat, hiszen a testünkbe beépített RFID chip segítségével nyomon követhetik mindennapi életünket...

 

Az RFID egy rádió frekvenciás azonosító eszköz amely már egy viszonylag régebbi technológiai fejlesztés eredménye - széles körben alkalmazást nyert a vagyonvédelem területén. De az élet több más területén is felhasználják ezt az eszközt.

Praktikus felhasználási lehetőségek:

A közbiztonság és egészségügy területén természetesen rendkívüli távlatokat nyithat/na az RFID chipek beültetése. Gondoljunk csak bele, hogy veszélyes bűnözők mozgását nyomon lehetne követni. A terrorizmus felszámolásában szintén hatalmas lehetőségeket kínálna a technológia széles körű alkalmazása.

Olyan beteg emberek esetében is remekül lehetne használni, akik időszakos emlékezet kiesésben szenvednek. Többször előfordult már, hogy ezek a betegek rövidebb - hosszabb ideig haza sem találtak, mert az is kiesett a tudatukból, hogy egyáltalán hol laknak - sőt esetenként a nevüket is elfelejtik...

Amennyiben beépítenék az RFID chipet az emberek jobb kezébe, akkor gyakorlatilag az több más funkciót is betölthetne, például segítségével vásárolni is lehetne, és belépési jogosultságot is tartalmazhatna a miniatűr, bőrünk alá ültetett chip.

Kockázatok és aggályok:

Emberi jogi szempontból természetesen egy ilyen technológiai megoldás széles körű  - esetleges - alkalmazása nagyon sok kérdést vet fel. Joga lehet-e bármilyen szervezetnek/ kormánynak az állampolgárait totális ellenőrzés alá vonni? Nem lehet-e visszaélni az állampolgárokról gyűjtött adatokkal? Az illetékes szervek és - akár illetéktelen személyek is - egyre többet tudhatnak meg mindennapjainkról. A rendszer ellenzői - főleg emberi jogi aspektusból - egyfajta Orwelli világképet vizionálnak, ahol mindenki totális ellenőrzés alatt áll.

Már manapság is rengeteg lehetőség kínálkozik, legális vagy akár illegális ellenőrzésünkre...A bankkártyánkkal ha vásárolunk, a mobil telefonunkkal ha telefonálunk - ezzel mind-mind nyomot hagyunk magunk után... Az interneten és főleg a közösségi médiában történő kalandozásunk kockázatairól már korábbi bejegyzésemben írtam. A totális ellenőrzés irányába hatna a beépített chip alkalmazása...

 Még vallási szempontból is roppant érdekes kérdés merül fel, mert nem kevesen Jeremiás könyvét idézik:

„Azt is teszi [a hamis próféta] mindenkivel, kicsinyekkel és nagyokkal, gazdagokkal és szegényekkel, szabadokkal és szolgákkal, hogy az ő jobb kezökre vagy a homlokukra bélyeget tegyenek; És hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak a kin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma. Itt van a bölcsesség. A kinek értelme van, számlálja meg a fenevad számát; mert emberi szám: és annak száma hatszázhatvanhat.” – Jelenések 13:16-18


Az RFID chipek használata rendkívül hasznos a vagyonvédelem területén, - különösen az áruházi vagyonvédelemben. Ma még nehéz megítélni, hogy merre fejlődik a világ. Gyerekkoromban még szó sem volt mikrochipek alkalmazásáról. Ma már kötelező a kutyák mikrochippel történő azonosítása.

De ha figyelmesen elemezzük a világ fejlődését, azt láthatjuk, hogy lassan már mindennek van azonosító száma körülöttünk. A személygépkocsinak alvázszáma, a számítógépünknek IP címe, a kutyánknak mikrochip azonosítója van. Nekünk pedig mindenféle igazolványaink (személyigazolvány, útlevél, jogosítvány, APEH  adóigazoló kártya, stb.). Kétségtelenül jó lenne egy egyszerűbb megoldás az azonosításunk céljából. Már csak praktikus szempontból sem előnyös egyszerre mindig több igazolványt magunknál tartani. A bőrünk alá beültetett chipet azonban én nem annyira csípném. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül.. Azok a fiatal generációk, akik viszont már a modern technológia fejlődés vívmányain szocializálódnak -  lehetséges, teljesen másképp fognak ehhez a kérdéshez állni úgy 40 -50 év múlva.

Szólj hozzá

egyéb biztonságtechnika humán kockázatok intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés