2013. már 09.

Dögöljön meg a szomszéd tehene is...

írta: steve4security12
Dögöljön meg a szomszéd tehene is...

shutterstock_2183491 (800x533).jpgSokat töprengek azon, hogy milyen sötét, pusztító erők működhetnek egyes emberekben, akik kéjes örömmel rombolnak - néha még maguk alatt is vágva a fát. Lényeg a rombolás és a kár- okozás. Ki ne élte volna már át, hogy egy "jó szándékú" ismerőse megkarcolta a kocsiját, vagy éppen festékpisztollyal szórta be a háza falát szitkaival. A virtuális térben a trollok igyekeznek folyamatosan zavart kelteni. Legszebb öröm a káröröm! Lehetséges,hogy ez a beteges  személyiségtorzulás vezérel embereket, amikor beszűkült tudatállapotukban csupán egyetlen épkézláb gondolatuk marad: a HARAG. Pedig egy nagyon szép  közmondásunk igyekezne e téren rendet vágni: A harag rossz tanácsadó!

Bizonyított tény,hogy a harag és a gyűlölet nemcsak azoknak árt, akik a célpontjába kerülnek, hanem főleg azoknak, akik gyűlölködnek. Önmagában a gyűl-öl szó világos útmutatást ad számunkra etimológiai szempontból, hiszen egyértelműsíti számunkra, hogy a harag, a meg nem bocsátás felgyűlik a szívünkben, és a végén minket ölhet meg.  Csodálatos anyanyelvünk "üzenete" és a Jézusi tanítások mellett röviden hivatkoznék  egy amerikai kutatás eredményére is:

A kutatás 255 frissen végzett egyetemistára terjedt ki. Pszichológiai felmérés alapján a fiatalokat nagyon ellenséges, kevésbé ellenséges, illetve egyáltalán nem ellenséges csoportba sorolták. Huszonöt év múlva azt tapasztalták, hogy az ellenséges érzelmű csoportból 13 százalék halt meg, míg a nem ellenségesek közül 3 százalék. Az elsődleges halálok a szívinfarktus volt.

A  mai világban eligazodni szándékozóknak, de a vagyonvédelem területén dolgozó szakembereknek különösen  tisztában kell lenniük a gyűlölethullám generálta motivációkkal, mert a magánnyomozás és belső  fegyelmi vizsgálatok során ez a mozzanat ismétlődően felbukkan.

Röviden tekintsük át gyűlölködők jellemrajzát:

o Jellemző módon ezek az emberek minden saját kudarcukért valaki mást okolnak. Képtelenek szembe nézni önmagukkal, ezért mindig megtalálják a bűnbakot!

o A közismert pszichológiai módszertan szerint a félelem - harag - agresszió érzelmi folyamat játszódik le bennük, mert a lelkük mélyén pontosan tudják, hogy kik ők és mit tesznek.

o Általában valamilyen  nehezen feldolgozható trauma következtében "fagy le a szoftverük" és váltanak át "leszegett fejű bikává", aki beszűkült tudatállapotba kerülve csak a bosszúra tud gondolni, - esetenként még saját érdekeit is szem elől tévesztve.

o Annak az embernek (vagy közösségnek) akarnak ártani, akiről azt gondolják hogy akadályozta, vagy meghiúsította valamilyen tervüket, aki "elvette a játékszerüket". A gyűlölet esetenként oly mértékben eluralkodik rajtuk, hogy képtelenek tiszta gondolkodásra.

o Esetenként vandál módszerekkel kívánják megtorolni vélt vagy valós sérelmeiket. Megkarcolják "ellenfelük" kocsiját, névtelen levelekkel fenyegetik, úton útfélen igyekeznek lejáratni.

Mit tehetsz ellenük?

o Először is ne vedd fel a kesztyűt. Csatlakozom Woody Allenhez, aki azt mondta egyszer, hogy "Ne állj le hülyékkel vitatkozni, mert lehúznak a saját szintjükre!"

o Ha nagyon elborult, gyűlölködő emberrel kerülsz szembe, azért készülj fel többféle lehetőségre is, hogy ne érjen meglepetés. Védd meg magad és érdekeidet, de mindig maradj hűvös és tárgyilagos.

o Ne hagyj támadási felületet, vagy legalábbis a lehető legkisebbre redukáld le a kockázati kitettségedet. Ne keresd magadnak a bajt.

o Őrizd meg hidegvéred,  józanságodat mert a nyugodtságod lehet a legnagyobb "fegyvered". Egyúttal, ha nyugodt maradsz, azzal tovább rombolod "ellenséged" amúgy megroppant önbecsülését. Nem beszélve arról a közel sem  mellékes körülményről, hogy ha nyugodt maradsz, tudsz gondolkodni.

 o Amennyiben sérelem ért téged, akkor semmiképpen se állj bosszút. Tegyél feljelentést, vagy lépj tovább a történteken és lehetőleg gyorsan dolgozd fel az eseményeket.

o Igyekezz nem "beleragadni" egy zavaros elmeállapotú ember által kreált helyzetbe.  Ugyanakkor alakíts ki óvintézkedéseket, hogy ne tudjon neked ártani.

o Lehet, hogy megmosolyogsz, de mégis azt mondom, hogy az intelligensebb embereknek mindig képezniük kell a butákat. Az edukáció - mint kifejezés ma már az üzleti világban és a hétköznapi életben is egyre inkább teret nyer. Szomorúan tapasztalom, hogy vandalizmus elleni edukációs filmet gyakorlatilag világszerte se készítenek. Az a néhány pedig ami készült, az enyhén szólva gyenge:

Olyan időket élünk, hogy az ország egyes területein mindenkinek, akarva-akaratlanul vagyonvédelmi szakemberré kell képeznie magát, hogy meg tudja védeni azon értékeit amelyért hosszú évek fáradtságos munkájával keményen megdolgozott. (Szerény lehetőségeim szerint én is szeretnék hozzájárulni az állampolgárok vagyonvédelmi és önvédelmi tudatosságának fejlesztéséhez!)

Nyilvánvalóan társadalmi összefogásra van szükség a bűnözés és vandalizmus visszaszorítása érdekében. Követendő példának tekintem a Dunaszerdahelyi társadalmi összefogást!  De minden civil társadalmi szervezet előtt megemelem a kalapomat, akik ilyen nemes célokért dolgoznak. Ilyen például az Országos Civil Biztonsági és Bűnmegelőzési Műhely.

Szólj hozzá

egyéb biztonságérzet kockázatkezelés humán kockázatok