2013. már 19.

Korrupció - a lassan ölő méreg!

írta: steve4security12
Korrupció - a lassan ölő méreg!

shutterstock_119630767_800.jpgA korrupció a szervezetek pénzáramlását sajátságos módon deformálja, és hosszabb távon "maradandó egészségkárosodást okoz".

Nem új keletű jelenségről beszélünk - hiszen a pénz varázslatos hatására ügyek felgyorsulhatnak, ajtók kinyílhatnak, szerződésekre rapid gyorsasággal aláírás és bélyegző kerülhet. Mióta a pénz szerepe megkerülhetetlenné vált a gazdaságban, azóta a kenőpénzek, a megvesztegetés és a korrupció más egyéb formái is kisebb-nagyobb szerepet töltenek be a szervezetek életében. A korrupció ugyan többnyire láthatatlan, de hatásai nagyon is jól érzékelhetőek a szervezetek működésében. Egészséges szervezetek "immunrendszere" a korrupció mérgező hatásait kiválasztja a szervezetből. Legyengült szervezetek védekező mechanizmusa azonban már nem képes betölteni hatékonyan funkcióját. A vállalatok életében a vagyonvédelmi divizió ill. belső ellenőrzés feladata a visszaélések feltárása, és a megelőző intézkedések bevezetése.

A korrupció lassan ölő méreg:

o mert nem a szervezetek egészséges fejlődését erősíti, hanem egyfajta kontraszelektív módon olyanokat juttat előnyhöz, akik nem tehetségesebbek - viszont ismerik a kiskapukat és mutyit.

o mert folyamatosan csökkenti a szervezetek transzparens működését, elterelő zavarkeltő akciókkal fedi önmagát - és így energiákat von el az egészséges szervezet legfontosabb forrásaiból.

o mert szép lassan lerombolja a szervezet tagjainak hitrendszerét - ugyanis mindenki számára világossá válik, hogy nem a tehetség alapján, hanem "más módon" dőlnek el a dolgok.

o mert a nyilvánvalóan kétes értékű tranzakciók rombolják a morált, és aláássák a szervezeti kohéziós erőket. Nem kérdés ugyanis, hogy ilyenkor mindig az egyéni érdekek érvényesülnek a kollektív normákkal és érdekekkel szemben.

o az érdemtelenül előnyhöz jutók nem tudnak - tehetség hiányában - a szervezet ill. közösség számára alkotni, ily módon  ahogy a korrupcióból nyert pénzek többnyire láthatatlan módon képződnek, "láthatatlan" módon is tűnnek el.

A korrupciót eltusoló szervezetek vezetői a problémák szőnyeg alá söprésével tovább fokozzák a bajt. A szervezetek működését ugyanis minden esetben nagyon erős törvényszerűségek szabályozzák. Ezekről vagy tudunk, vagy nem - vagy le vannak írva vagy nem - attól még léteznek. Ezeket a törvényszerűségeket nem lehet a végtelenségig büntetlenül megsérteni.

Sokan tudnak korrupcióról- vagy legalábbis sokan gondolják azt, hogy ők képben vannak.  Már sokkal kevesebben tudják bizonyítani, mert gyakran csak megérzések és ráutaló magatartás alapján vélelmezik azt. Nagyon kevesen mernek fellépni a korrupció ellen - különösen nagy értékű és szervezett ügyeket illetően - mert félnek a bosszútól.  Nagyon nehéz az ügyek feltárása, mert a korrupciók során egyfajta érdekszövetség képződik a felek között - továbbá az efféle ügyeket nem foglalják írásba.

Találkozik egy illetékes döntéshozó a pályázó cég vezetőjével egy étteremben, és felír egy nagy számot egy papírra, mellé biggyesztve, hogy "borítékban előre", és sokatmondóan annyit jegyez meg, miszerint ő el tudja képzelni, hogy a többszáz milliós megrendelést a vele szemben ülő kivitelező nyerje meg. A papírt csupán egy pillanatra villantja fel és máris összetépi és eltünteti. Így megy ez egyes körökben - mesélte nekem egy vállalkozó barátom...

Eddigi működésünk során kockázatkezelési csoportunkkal több kényes ügyet feltártunk már, esetenként konkrét bűncselekményekre utaló adatokkal, melyeket átadtunk a megbízónknak. Volt olyan megbízónk, aki a nagyon súlyos szabálytalanságokat követőn fel se jelentette vezető beosztottját, csupán kirúgta állásából. Manapság még a vállalatok és szervezetek inkább a botrányok elkerülésére koncentrálnak és inkább futni hagyják korrupciós ügyekbe keveredett munkatársaikat. Nagyon célszerűnek tartom a gazdasági társaságok szenzitív területeinek biztonsági átvilágítását professzionális szakértők bevonásával. Az üzemi vaksággal és elfogultsággal szemben külső cég felkérése általában hatékonyabb!

Szólj hozzá

közbiztonság biztonsági audit kockázatkezelés