2013. ápr 04.

DögCASHelyűk

írta: steve4security12
DögCASHelyűk

shutterstock_112716436_800.jpgA hosszan elhúzódó gazdasági válság látszólag észrevétlen módon, de annál szignifikánsabban nyomot hagy a gazdasági életben is. Egyre szervezettebb dögCASHelyű csapatok cirkálnak körülöttünk és  a gazdaság szereplői között is, figyelik, ki lehet a következő préda. Egyre agyafúrtabb módszereket csiszolnak ki, hogy meggyengítsék, aztán saját érdekkörükbe vonzzák az áldozatul kijelölt vállalatot. Sok esetben nem is maga a vállalat kerül a célkeresztbe, hanem annak piaca illetve ügyfélköre. Az ádáz üzleti harc a fennmaradásért a szűkülő piaci szegmens megtartásáért, vagy növeléséért folyik. A konkurenciaharc azonban nem minden esetben marad korrekt keretek között, sőt esetenként még a gátlástalan jelző sem elegendő a helyzet leírására. Több száz év alatt letisztult piacgazdasági normákat pedig csak hellyel-közzel fedezhetünk fel. A tisztességes üzleti magatartás még nem vált "divattá" mifelénk.

Olyan tabu téma ez, amiről nagyon kevesen beszélnek nyíltan - viszont egyre többen panaszkodnak négyszemközti beszélgetések során, és egyre többen tesznek ilyen ügyekre vonatkozó nyílt vagy burkolt célzást.  A piacgazdaságnak természetesen szerves része a verseny, - egyfajta organikus szelekció.  Azonban a jelek szerint nem mindig a jobbak nyernek...

o Manapság az üzleti hírszerzés mindenféle formája felbukkan a gyakorlatban. Sokan panaszkodnak bizalmas vállalti hírek kiszivárgásáról. Sok esetben csak a felelőtlen munkatársak fecsegnek ki szenzitív információkat, más esetben felbérelt hackerek törik fel a céges informatikai rendszert bizalmas üzletin adatokért. De "árulókat" se rettenetesen nehéz találni, akik vagy pénzért, vagy csupán bosszútól vezérelve kívánnak ártani munkaadójuknak. Egyesek arról tájékoztatnak, hogy bizonyos körök saját embereiket építik be a kiszemelt konkurens társaságokba...

o Egyes csoportok befolyásukkal visszaélve igyekeznek saját üzleti érdekeik mentén a legválasztékosabb módszerekkel gyengíteni a konkurenciát. Sajnálatos módon arra utaló jeleket is érzékelhetünk, amikor ezek a csoportok a kapcsolati tőkéjüket oly módon is érvényesíteni tudják, hogy egyes hatósági embereket is megnyernek ügyüknek.

o A pénzügyi kivéreztetés sem újdonság manapság. Sok vállalkozó arról panaszkodik, hogy a beruházására felvett hitelt a bank előzetes tárgyalás nélkül váratlanul felmondja -így lehetetlen helyzetbe kerül. Természetesen a szándékosságot nem feltétlenül lehet megállapítani minden esetben. Társaságunk már végzett  magánnyomozást pénzintézet megbízásából olyan jellegű banki alkalmazott által "vezérelt" tranzakcióra vonatkozóan,  amely szándékos "bedöntésre" irányult haszonszerzés céljából.

o Nem kevesen dolgoznak tehetséges módszerekkel a konkurens cégek lejáratásán - azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy önmagukat jobb piaci helyzetbe hozzák. A sajtó továbbra is hatalom, és mint közismert, mindig is sokkal fogékonyabb volt a negatív hírekre, a "vérszagra". Az un. suttogó propaganda eszközeit is alkalmazzák jó néhányan, és bármilyen megdöbbentő, nem teljesen sikertelenül. A nagy rohanásban és pörgésben sokaknak nincs ideje az információk visszaellenőrzésére és gyakorlatilag bármilyen zöldséget elfogadnak kész tényként.

A kockázatkezelés feladata a vállaltra leselkedő veszélyek/kockázatok értékelése, elemzése és a szükséges megelőző és elhárító intézkedések meghozatala. Ha valamikor is lehet szerepe a biztonsági auditnak ill. kockázatkezelésnek, az éppen itt és most aktuális. Lehet, hogy mostanában sokaknak erre nincs még ideje, de félő, hogy amikor erre már idejük marad, túl késő lesz..

Szólj hozzá

biztonsági audit kockázatkezelés üzleti hírszerzés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem vállalati biztonság