2013. ápr 05.

NEM a nemi erőszakra...

írta: steve4security12
NEM a nemi erőszakra...

nem-a-nemi-eroszakra.jpg A szexuális indíttatású erőszakos bűncselekmények erőteljesen irritálják a lakosságot. Mindannyian féltjük lányainkat, feleségeinket az efféle szörnyű támadástól. A gyengébb nem jelentős része még mindig szinte teljesen elővigyázatlan és többnyire tájékozatlan is önvédelmi kérdésekben. Ahogyan tapasztalom, sajnálatos módon professzionális képzéseket nagyon kevés szervezet kínál nők számára. Jelen írásom csupán hiánypótló célokat szolgál. Egyik korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam a nők munkahelyi szexuális zaklatásával. Ezúttal a nyilvános helyeken elkövetett támadásokra fókuszálok.

Érdemes egy kicsit tájékozódni az iránt, hogy mi módon gondolkodnak a nemi erőszakra készülő személyek.  Megkérdeztek egy csoport nemi erőszaktevőt és randi-erőszaktevőt  az egyik külföldi börtönben arról, hogy mit keresnek egy potenciális áldozatban és íme néhány érdekes tény:

o Az első dolog, amit az erőszaktevő  férfiak megnéznek egy potenciális áldozatban, az a hajviselet. Általában az olyan nőket kezdik el követni, akik lófarkat, kontyot, fonatot viselnek, vagy egyéb olyan hajformát, amelyet könnyű megragadni. A másik a hosszú haj, ami vonzza őket. A rövid hajú nők általában nem célpontok.

 o  A második dolog, amit a férfi megnéz, az a ruházat. Olyan nőket  keresnek akiknek a ruházata könnyen eltávolítható. Sokuk ollót tart magánál, amellyel megszabadítja áldozatát az öltözékétől.

o Olyan nőket keresnek, akik éppen a telefonjukat használják, a táskájukban kutatnak, vagy egyéb módon elfoglaltak, miközben gyalogolnak - mivel eközben nem figyelnek eléggé, és könnyen le lehet őket győzni.

o  A felmérés tanúsága szerint vannak tipikus elkövetési helyek. Ilyenek az  élelmiszerüzletek, irodaépületek parkolója vagy mélygarázsa. De nyilvános WC-n is történtek inzultusok.

o  Az a jellemző ezekre az erőszakoskodó  férfiakra, hogy elkapják a nőt és gyorsan elviszik egy olyan, második helyre, ahol nem kell attól tartaniuk, hogy rajtakapják őket.

o  Ha a bántalmazott nők bármilyen módon felveszik a harcot,  ezek a "bátor" erőszakos férfiak elbizonytalanodnak, mivel 1-2 percen belül rájönnek, hogy túl kockázatos lehet számukra az ügy kimenetele.

o Ezek a "bátor" férfiak elmondták azt is, hogy nem választanának olyan nőt, akinél esernyő van, vagy más olyan tárgy, amivel messziről oda lehet sújtani.

o  A kulcscsomók is képezhetnek önvédelmi funkciót, viszont az erőszakoskodók szerint  nem eléggé elrettentőek, mivel nagyon közel kell kerülni a támadóhoz ahhoz, hogy használni lehessen azokat. Lényeg az, hogy a megtámadott nőnek meg kell győznie az elkövetőt arról, hogy nem érdemes őt megtámadni. 

 shutterstock_27413029_800.jpgAmit mindenképpen a hölgyek figyelmébe ajánlok:

o Éjszaka hölgyek egyedül - kísérő nélkül -ne közlekedjenek sehol. Ha késő éjszaka mennek haza, kérjék meg barátjukat, hogy kísérje el Önöket. Legyenek mindig körültekintőek a szó szoros értelmében - és hallgassanak a kiváló női megérzésekre is.

o Ha valakit követnek az utcán, a garázsban vagy a lépcsőházban, nézzen az illető szemébe és tegyen fel neki egy kérdést, például, hogy mennyi az idő, vagy kezdeményezzen általános rövid beszélgetést.  Miután bármilyen személyes kontaktus kialakul, az elkövetőnek megnő a kockázata, hiszen a későbbiek során sokkal könnyebb a beazonosítása.

o  Ha valaki szemből közelít, tartsa  előre a karjait és kiabálja a következőt: „Állj!” vagy „Maradjon ott!”. A legtöbb megkérdezett nemi erőszaktevő azt mondta, hogy békén hagynának egy olyan nőt, aki kiabál, vagy azt mutatja, hogy nem fél ellenállni. Még egyszer: az erőszaktevők általában KÖNNYŰ célpontot keresnek.

 o Ha van Önnél gázspray  és azt kiabálja „gázspray van nálam!” - felmutatva azt, az nagy elrettentő hatással bír. Természetesen ha szükségessé válik használja is...

 o Ha valaki elkapja Önt, nem erővel, hanem ésszel kell legyőzni a támadót. Ha a dereka körül kapja el hátulról, csípjen bele ERŐSEN a karja belső felébe a könyök és a hónalj közötti területen vagy akár az alsókar belső felületébe. Egy nő -  amikor egy férfi meg akarta erőszakolni őt, olyan mérges lett és olyan erővel csípett bele támadója karjába, hogy annak átszakadt a bőre és kiszakadt pár izomfonál. Össze kellett varrni a karját. Próbálja ki, hogy megcsípi  ezeken a helyeken a saját karját amennyire erősen csak tudja; tényleg nagyon fáj. Amennyiben a támadó szemébe kapnak az is rendkívül hatékony "fegyver" lehet!

 o Az első, kezdő csapás után térjen a lágyéktájra. Sokan el sem tudják képzelni  milyen fájdalmas tud lenni, ha egy férfit azon a részen rúgnak meg. Az erőszaktevők azt mondták, hogy olyan nőt akarnak, aki nem okoz sok zűrt.

o  Amikor a támadó Önre  teszi a kezét, kapja  el az első két ujját és hajlítsa hátra olyan erősen, amennyire lehetséges, olyan erővel, amennyire képes. Roppant fájdalmas, és azonnal meghátrálásra késztethető a támadó. A könyök a teste legerősebb pontja. Ha elég közel van a támadója , használja bátran!

o Ha egy rabló a pénztárcája átadását kéri Öntől, ne adja a kezébe, hanem dobja el jó messzire magától és fusson az ellenkező irányba.

 o  Ha mégis beraknák Önt  egy kocsi csomagtartójába: rúgja ki a hátsó lámpát, dugja  ki a karját a lyukon és integessen mint az őrült!  A vezető nem fogja látni, de mindenki más igen. Ez már életeket mentett.

o A nők általában hajlamosak arra, hogy amikor bevásárlás, étterem, munka után beülnek a kocsiba, nem indulnak el azonnal, hanem csekkfüzetet töltögetnek, listát írnak, stb. NE TEGYÉK! A támadó figyelni fog, és ez az ideális pillanat számára, hogy beszálljon az anyósülésre, pisztolyt vagy kést emeljen a kiszemelt áldozat fejéhez és megmondja, hová hajtson el! AMINT BEZÁRTA AZ AJTÓT, INDULJON  EL AZONNAL!

Néhány gondolat az autóba szállásról:

o  Legyen óvatos: nézzen körül mielőtt beszáll az autóba,  mivel valaki elrejtőzhet az utas oldalon is,- először lessen be az utastérbe,  ellenőrizze le az anyósülést és a hátsó üléseket is. (EZT AKKOR SE MULASSZA EL, HA TAXIBA SZÁLL!)

 o, Ha autója egy nagyobb teherautó mellett parkol, szálljon be az anyósülés felől. A legtöbb sorozatgyilkos úgy kapja el áldozatát, hogy behúzza őt egy teherautóba, amikor a nő az autójába akar beszállni.

o  Nézze meg az autókat melyek autója mellett két oldalt parkolnak. Ha egy gyanús  férfi egyedül ül az autójához közelebbi ülésen, jobb ha visszasétál az áruházba vagy a munkahelyére, és kerít egy biztonsági őrt/rendőrt, aki visszakíséri Önt az autójához. Egy kis paranoia nem feltétlenül árt..

 o  MINDIG a liftet használja a lépcsőház helyett. (A lépcsőházak szörnyű helyek, ha az ember egyedül van - és tökéletes erőszak helyszínek.

 o  Ha egy támadónál van pisztoly, és nem tartja  Önt fogva, MINDIG FUSSON! A támadó a futó célpontot 100-ból csak 4-szer találja el, és még ebben az esetben sincs rá sok esély, hogy létfontosságú szerv lesz, amit eltalál. 

A nők mindig rokonszenvesek akarnak lenni. Ez rendben van, de rendkívül óvatosságra intek mindenkit. Ted Bundy, a sorozatgyilkos egy jó megjelenésű, tanult ember volt, aki mindig a gyanútlan nők együttérzésére alapozott. Bottal sétált vagy bicegett, és gyakran kért „segítséget” a járművében, aztán elrabolta az áldozatait.

Nekem nem tetszik a gyengébb nem kifejezés. A nőknek is érdemes önvédelmi képzéseken részt venni, hogy erősítsék magukat fizikálisan és mentálisan is. Az önvédelmi fogásokat addig kell gyakorolni amíg azok zsigeri szintűvé nem válnak! Természetesen sok más módszert is ajánlottam már korábbi bejegyzésemben.

Ajánlom, hogy aki tud vegyen részt egy jó önvédelmi kurzuson!

Az poszt az alábbi forrásmunka felhasználásával készült:

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság nemi erőszak védd magad humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság