2013. ápr 24.

Virtuális terepszemle?

írta: steve4security12
Virtuális terepszemle?

shutterstock_101502625_800.jpgRendőr ismerőseim gyakran mesélik, hogy a betörők előzetesen feltérképezik azokat a  családi- házakat ill. azok környezetét, ahova később betörnek. Tippadókat is bevonnak esetenként, de ők személyesen is megfordulnak a célpontul kinézett családi ház környékén. Adatokat gyűjtenek, hogy megkönnyítsék a behatolást, és egyre gyakrabban az internetet is segítségül hívják.

A Google évekkel ezelőtt indított Street View rendszere némi késlekedés után Magyarországon is beindult.  A rendszer nagyon hasznos és látványos, hiszen csak be kell gépelni egy adott címet, és máris virtuális sétát tehetek az adott város vagy falu utcájában. Világszerte számos országban élénk vitákat váltott ki a Google az előkészületek során. Egyes fejlesztők túlléptek bizonyos határokat és olyan adatokat is begyűjtöttek, amelyre nem volt engedélyük. Emiatt a Google elnézést is kért az érintettektől. Sokan azonban továbbra is aggódnak az egyes állampolgárok személyiségi jogainak esetleges sérülése miatt...

A Google Street View a kétségtelen előnyök mellett kockázatokat is hordoz - mint általában minden modern technológiai megoldás. Anélkül, hogy az ördögöt a falra festeném, könnyen belátható, hogy a rendszert a betörők is felhasználhatják a fent már jelzett terepszemle céljából. Mindezt kényelmesen és a legkisebb feltűnés keltése nélkül. Tulajdonképpen virtuálisan terepszemlét tarthatnak családiházunk környékén. Láthatják a házunkat, kertünket, felülnézetből és most már az utcai járókelők látószögéből is...

Mit tudnak könnyűszerrel megállapítani a betörők a virtuális térben:

o Föl tudják mérni meglehetősen pontosan, hogy hol van a bejárat és más nyílászárók.. Viszonylag pontos képet kapnak a bejárati ajtó ellenálló képességéről. A fotókon látható, hogy ablakainkon fel van-e szerelve biztonsági rács, vagy redőny...

o Könnyűszerrel meg tudják állapítani, hogy milyen riasztó- vagy kamerarendszer van felszerelve az épületen. Egyes fotókon még a riasztó rendszer - illetve hangjelzők típusa is megállapítható.(lásd az alábbi illusztrációt!)

shutterstock_120408742_800.jpgo Ha elég friss a felvétel, meg tudják állapítani, hogy hol tudnak elbújni átmenetileg egy bokor mögé, vagy egy épület beszögellésében. A képek ugyanis  időbélyeg rendszerrel készülnek, és ebből lehet tudni, hogy mikor készültek.

o A karosszékben ülve szép nyugodtan elemezve tudják megkeresni, hogy a kerítésen van-e rés, vagy un. gyenge pont, ahol könnyen be lehet jutni.

o Fel tudják térképezni a közmű- hálózathoz kapcsolódó tárgyakat, dobozokat (gáz, villany, stb.). Ez adott esetben a betörési taktika eszköztárában szerepet játszhat.

o Fel tudják mérni, hogy a szomszéd családi házakból van-e direkt rálátás a célpontul kijelölt objektumra.

o Több esetben beazonosítható, hogy a tulajdonosnak milyen színű és típusú személygépkocsija van. Jóllehet a rendszámokat elhomályosították, egyes közeli képeken a rendszámok töredéke azért látható. Sok tájékoztató tábla szövege pontosan elolvasható. Például: Ez a ház eladó felirat alatt a mobil számok is olvashatóak...

o A Google Earth rendszer segítségével megtervezhetik, hogy milyen távolságra van a cél- objektum a rejtekhelytől. A FB és más közösségi oldalak további értékes adatokkal segíthetik a bűnözőket. 

A klasszikusan terepszemlének nevezett előkészítő folyamatot ez az - egyébiránt intelligens és profi rendszer is támogatni tudja. Jóllehet a rendszer sok részelemet kitakar (arcok, rendszámok, stb.), mégis nagyon sok "árulkodó" adat összegyűjthető a betörők számára. Mindezt azért gondolom megosztani veled, kedves Olvasó, hogy ennek tudatában gondold végig - ha szükséges, újra - a családi házad védelmi koncepcióját.

Mit tehetsz a saját biztonságod érdekében? Akár el is tüntetheted gyönyörű családi házadat a Street View rendszerből! Ez természetesen csupán egy opció.

shutterstock_121287166_800.jpg

Az alábbi lépéseket kell végrehajtanod ahhoz, hogy egy adott házat, környéket jelenteni tudj a Google számára:

1. A Google maps keresőjébe beírod a címet.
2. Megjelenik a keresett környék.
3. A jobb alsó sarokban találod a "Hibabejelentés" gombot, amire kattintva átnavigál téged a "Kifogásolható utcakép bejelentése" oldalra.
3.1 Megkérdezi a Google rendszere, hogy miért teszel bejelentést. Felajánl három lehetséges opciót, "Adatvédelmi kérdések" "Nem helyénvaló tartalom" és "Egyéb" elnevezéssel.
3.1.1 Az adatvédelmi kérdések opciót választva megjelenik még 3 lehetséges opció: "Egy arc", "Házam"és "Autóm / rendszámtábla" megnevezéssel. A Házam menüpontra kattintva be lehet jelölni a "Találtam egy képet a házamról, és szeretném, ha el lenne homályosítva " checkbox-ot.
3.2 Következő menüpont a probléma megnevezése, ami azt a célt szolgálja, hogy könnyebben, gyorsabban, egyszerűbben dolgozzák fel az adott információt.
3.3 Meg kell adnod egy e-mail címet, hogy ne maradj "személytelen" a bejelentés során.
3.4 Be kell állítanod a mini térképen a kamera pozícióját úgy, hogy fókuszban legyen az a terület,amit jelenteni szeretnél.
4. A Google generál egy Captcha kódot, (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart /ez egy teljesen automatizált nyilvános "teszt" a számítógép és az ember megkülönböztetésére ), hogy teljesen megbizonyosodjon arról, hogy a bejelentést valós személy végezte, és a fenti adatokat nem egy "robot" adta-e meg! Ezt a kódot megadva hitelesítheted magadat, és ezzel a bejelentést is.

A Küldés gombra kattintva az alábbi megerősítő válaszüzenet érkezik:

Köszönjük, hogy felhívta erre a figyelmünket.

Átnézzük az elküldött anyagokat és értesítjük, ha további adatokra van szükségünk, vagy ha mi szeretnénk bizonyos információkat megosztani Önnel.
Tisztelettel,
A Google Térkép csapata

A magam részéről senkit sem kívánok arról meggyőzni, hogy kérje vagy ne kérje személyéhez köthető adatok törlését vagy sem. Mindenki mérlegelheti, hogy lát-e biztonsági kockázatot saját magára, illetve családi házára, értekeire vonatkozóan. Ezzel a lehetőséggel Németországban már 244 ezren éltek!  Nyilván Magyarországon is sokan megfontolják majd, hogy érdemes e láttatni a nyilvánossággal családi házuk és kertjük képi adatait.  A bűnözői szándékokon túlmenően esetleg az irigy rokonság reakcióit,  továbbá bizonyos hatóságok könnyű tájékozódási lehetőségeit is végiggondolhatják egyesek. Azoknak is lesz mitől tartaniuk, akik nehezen tudják igazolni kacsalábon forgó ingatlanuk megépítésének pénzügyi forrásait,  miközben minimálbéren vannak évek óta bejelentve munkahelyükön.  

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság kockázatkezelés humán kockázatok intelligens vagyonvédelem Google Street View