2013. máj 04.

Családon belül marad?

írta: steve4security12
Családon belül marad?

nani.jpgMagyarországon minden harmadik nap meghal valaki családon belüli erőszak következtében - olvasom a döbbenetes adatot a FEMINA oldalán. De a napi sajtó hírek  is meglehetősen sokkolóak! Valahogy az az érzésem, hogy a családon belüli erőszak témakörében a közvélemény nem elég tájékozott, vagy inkább kicsit közömbös. De esetenként maguk az  bántalmazott személyek is szemérmesen elhallgatják nyomorúságos életkörülményeiket. A sajtó néha felkap ügyeket, majd visszazökken minden a hétköznapi kerékvágásba. Néha túl későn derülnek ki a dolgok, amikor már a családon belüli erőszak tragédiákba torkollik. Ilyenkor mindig felmerül a kérdés, hogy senkinek sem tűnt fel a - gyakran brutális - bántalmazás? A rokonok, a szomszédok legtöbbször úgy érzik, hogy nem kell beleavatkozniuk mások családi életébe. Lehet, hogy homokba dugjuk a fejünket, mint a strucc?

A jelek szerint súlyos tévhitek élnek a társadalomban a családon belüli erőszakkal kapcsolatban. Csupán három tévhitet emelek ki a NANE oldaláról:

"Tévhit: A bántalmazás a lakosságnak csak egészen elenyésző hányadát érinti. 
Tény:
 Minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz partnere. Ez jelenleg Magyarországon mintegy félmillió bántalmazott nőt, és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint.

Tévhit: A családi ügyekbe való rendőri beavatkozással könnyű visszaélni. Sok nő csak bosszúból vádolja partnerét. 
Tény: 
A nyugati statisztikák szerint a családon belüli erőszak miatti téves letartóztatások aránya megközelítőleg kettő százalék: éppen annyi, mint a többi bűncselekmény esetében. 

Tévhit: Csak olyan nőket erőszakolnak meg, akik este egyedül mászkálnak az utcán. 
Tény:
 Bármely nő potenciális áldozat. Mivel a legtöbb nemi erőszak előre megtervezett és megszervezett, nem állítható, hogy a nők provokálják ki. 
Tény: 
Bármely korú, társadalmi helyzetű, lakhelyű és életstílusú nő válhat áldozattá."

A családon belüli erőszak megelőzése véleményem szerint nem halogatható  feladat a bűnmegelőzési programokban és családsegítő egyesületek működésében. De gyorsan szeretném hozzátenni, hogy valamennyien felelősek vagyunk - legalábbis a szűkebb környezetünkben történtekért. Ha úgy gondolod kedves Olvasó, hogy Te nem óhajtod a homokba dugni a fejed, akkor az alábbi helyeken tehetsz bejelentést a gyakran ismétlődő "háztartási balesetekről":

o Hova fordulhatnak az áldozatok?

o No megállj csak!

o Családok Átmeneti Otthonai.

o A családon belüli erőszaknak van egy rövid távon érvényesülő lesújtó hatása - amint sajnos erről a sajtóból is értesülhetünk. A megoldatlan konfliktushelyzetek nagyon komoly tragédiákba, akár gyilkosságokba is torkollhatnak. De "enyhébb" esetben is pokollá tehetik védtelen nők és gyermekek életét. Súlyos testi és  lelki sérülések lehetnek a kísérő jelenségek.

o De egy hosszabb távú és talán emiatt még kockázatosabb következménnyel is szembe kell néznünk! Azon gyermekek körében, akik ilyen családokban nőnek fel és szocializálódnak, nyilvánvaló módon  a későbbiek folyamán sokkal több személyiségtorzulás/deviancia fordulhat elő. Azt is meg merem kockáztatni , hogy aki erőszakot elszenvedve nő fel, sokkal nagyobb eséllyel válik maga is erőszak  elkövetőjévé vagy áldozatává. Ily módon aztán az erőszak erőszakot szül! Hallottam olyan esetről, mikor az az apa, aki rendszeresen verte feleségét, később férjhez adva lányát szó nélkül tűrte, hogy a veje átvegye az ő "szerepkörét".


Több  kriminálpszichológus úgy véli, hogy az egyre fokozódó elidegenedés, elmagányosodás és befelé fordulás miatt nem vesszük észre - vagy talán nem is akarjuk észre venni mások tragikus helyzetét. Pedig nyilvánvaló módon számtalan árulkodó jelből lehetne következtetést levonni.  Baljós jel, hogy olyan tahó "népi bölcsességek" mint "Pénz számolva asszony verve jó" mind a mai napig élnek. Mindaddig, amíg sem a társadalmi szokások, sem pedig külön törvényi tényállás nem segíti a családon belüli erőszak visszaszorítását - sajnálatos módon további tragédiák is előfordulhatnak.

Egyre többen egyre türelmetlenebbül sürgetik a családon belüli erőszak törvényi szabályozását, de a jelek szerint a nagy lelkesedés és az előkészületek mintha lelassultak volna. A "család szentsége" - hitbeli  hovatartozástól függetlenül -  minden civilizált társadalom számára nagyon fontos érték. A család mint a társadalom alapsejtje - valamint a felnövekvő generációk  egészséges fejlődése azt igényli - sőt, követeli, hogy a családból száműzzük az erőszakot. A családi kötelék nem adhat "menlevelet" semmilyen erőszakos cselekményre! Nagy kérdés, hogy mi lesz ezzel az erőszakhullámmal? Családon belül - marad?

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság nemi erőszak védd magad humán kockázatok magánbiztonság