2013. máj 11.

Álomból - rémálom

írta: steve4security12
Álomból - rémálom

shutterstock_106441721_800_1.jpgA legrosszabb rémálom sem lehet borzasztóbb annál, ha a éjjel álmunkból arra riadunk fel, hogy éppen agresszív betörők dúlják fel lakásunkat értékek után kutatva. Amennyiben a bűnözők fenyegetéssel, tettlegességgel bírnak rá minket értékeink/ készpénzünk átadására -nyilvánvaló módon az életösztönünk "bekapcsol" és inkább átadjuk azokat, csak legyünk már túl a "rémálmon". A sokkoló hatású brutális agresszivitás még nekünk - sokat meg élt felnőtteknek sem könnyen feldolgozható, de gyerekeink számára még nehezebb a brutalitás lelki feldolgozása. Ez az a szituáció, amit ellenségeinknek sem kívánunk. Biztonságérzetünk totális lerombolása, lelki harmóniánk feldúlása, messze nagyobb veszteség, mint az esetleg több milliós anyagi kár.

shutterstock_18461845_800_1.jpg

Otthonunk védelmi rendszerének kialakítása során a legfontosabb szempont, hogy a betörők ne tudjanak bejutni hozzánk. A rablók és betörök behatolása különösen akkor veszélyes ránk nézve, ha mély álomban gyakorlatilag teljesen kiszolgáltatott helyzetben törnek ránk! Ezt elsősorban mechanikai védelmi megoldásokkal előzhetjük meg, mint biztonsági ajtó, biztonsági fólia, és biztonsági redőnyök. Ezek a mechanikai védelmi megoldások szinte teljesen megakadályozzák - de legalábbis nagyon megnehezítik a bűnözők dolgát. Feltörésük eszköz- és időigényes, továbbá nem kis zajjal jár, ami egyben "riasztóként" működve felébreszt minket legmélyebb álmunkból is.

Egy professzionális elektronikus rendszer feladata, hogy idejekorán jelezze számunkra - illetve egy távfelügyeleti központ számára - a nem várt "vendég" érkezését. Ideális esetben a riasztó-rendszernek akkor kell jeleznie, amikor a betörő belépett a kerítésen - de legkésőbb akkor amikor elkezdi feszegetni kívülről az ajtó zár szerkezetét vagy a biztonsági redőnyt. Sajnos még sok beltéri riasztó- rendszer működik lakásokban, amely gyakorlatilag csak akkor jelez, amikor a behatoló személy már a "spájzban van". A riasztórendszereket nem lehet csupán mérnöki logikával megtervezni, hiszen azok célja - amit sajnos sok mérnökember nem teljesen ért - a betörési szándék lehető legkorábbi jelzése. Egy jó rendszer idejében riaszt minket - továbbá a távfelügyeleti központot. Következésképpen van időnk telefonon a rendőrséget ill. a biztonsági cég operátorát hívni. shutterstock_74523280_800_1.jpg

Nagyon hasznos szerepet tölthet be otthonunk védelme és nyugalmunk érdekében egy jó házőrző kutya. A magam részéről a lakásban tartott kutya mellett voksolok, aki talán nem tud minket megvédeni az agresszív betörőkkel szemben - de biztosan hangos ugatásba kezd hívatlan személyek érkezésekor. A mi kutyánk már akkor is ugatni kezd, ha a hajnalban hazatántorgó részeg ember egy percre nekitámaszkodik a kerítésoszlopnak. A kertben tartott kutyát profi betörők sajnos ki tudják iktatni, például megmérgezik. A lakásban tartott kutyával ezt nem tehetik meg. Természetesen a kutya nem eszköz, hanem érző lény, ezért tartása csak annak ajánlott, aki tudja mit vállal - de mérlegelnünk kell, mi a fontos számunkra. A magam részéről jobban megbízok a kutya éberségében, mint a riasztórendszer hatékony működésében.

Nagyon fontos, hogy kialakítsunk magunkban és családtagjainkban egy biztonsági tudatosságot. Ennek a biztonsági tudatosságnak a részeként ne tudassuk gyakorlatilag senkivel se, hogy milyen értékeink, készpénzünk van otthon. Gyakran jó szándékú rokonaink, vagy gyerekeink fecsegik ki azokat a kényes adatokat, amelyek áttételeken keresztül bűnözőkhöz juthatnak el. De döbbenten látom, hogy közösségi oldalakon, különösen a Facebookon milyen büszkén osztják egyesek azokat a szenzitív fotókat és híreket, amelyek szinte "csemegeként" szolgálnak a bűnözők számára. shutterstock_110174999_800_1.jpg

A jelenlegi közbiztonsági helyzet ismeretében sokan felvetették már az önvédelmi fegyverek legális beszerzésének lehetőségét - természetesen szigorú jogi szabályozás keretében. Be lehet szerezni legálisan önvédelmi eszközöket mint gázspray, vagy gáz-, és riasztó fegyvereket, de ezek beszerzése és esetleges használata is egyfajta kockázati kitettséget jelenthet éles helyzetben. A fegyverek ugyanis nem csupán védelmi eszközök, de egyben fenyegetettséget is jelentenek a bűnözőkkel szemben. Beláthatatlan következményeket generálhat, ha egy veszélyes bűnöző fegyvert pillant meg a kezünkben - különösen akkor ha nem vagyunk elég gyakorlottak annak kezelését illetően.

Otthonunk és nyugalmunk megóvása nagyon komplex feladat, amit valamennyiünknek nagyon komolyan kell vennünk. Hajlamosak vagyunk ugyanis azt gondolni, hogy azok a "rémálomszerű" események, amelyekről a sajtóban folyamatosan értesülünk- velünk nem fordulhatnak elő. Az egyre gátlástalanabb bűnözőkkel szemben a házilagosan és amatőr módon eszkábált megoldások teljesen hatástalanok. Sok álomszép családi házat láttam már, amelyekből gyakorlatilag "kispórolták" a védelmi megoldásokat. Ne áltassuk magunkat, mert a hamis biztonságtudatnál nincs nagyobb kockázat. Alaposan megtervezett intelligens vagyonvédelmi megoldásokra van szükségünk, hogy ne legyenek "rémálmaink".

Szólj hozzá

biztonságérzet fegyverek közbiztonság lakásriasztó lakás védelem rendkívüli helyzetek magánbiztonság