2013. máj 12.

Éjszakai kemény fiúk

írta: steve4security12
Éjszakai kemény fiúk

 942094_482227088515562_727814747_n.jpgAz éjszakai szórakozóhelyek világszerte szinte vonzzák a balhét, a verekedéseket - de esetenként súlyosabb tragédiák is előfordulnak. Közismert tény, hogy ezen szórakozóhelyek egy részében - a többségében kikapcsolódni és szórakozni érkező fiatalok mellett - az éjszakai élet  nehéz fiúi, sőt  "császárai" is felbukkanhatnak. De olyan hírek is keringenek, hogy nem kevés bárt az éjszakai élet "császárai" üzemeltetnek - akik egyébiránt paradox módon ezeken a helyeken rendet kívánnak tartatni.  A Night Club-ok és éjszakai bárok, diszkók  tulajdonosai ill. üzemeltetői többnyire azért  alkalmaznak biztonsági embereket, hogy azokat a vendégeket, akik nem bírnak magukkal és balhét kezdeményeznek - kiszűrjék és kivezessék. Ám sok szórakozóhelyen erre nem költenek - vagy csak minimális összeget. A biztonsági csapatok felkészültsége következésképpen meglehetősen változó. Vannak,  ahol nagyon felkészült   és intelligens rendtartók dolgoznak, míg máshol  alkalmilag verbuvált "izomagyú kidobók" riasztják el a jóérzésű vendégeket. Pedig a jelek szerint ezen szórakozóhelyek kockázatos "üzemnek" minősülnek, és célszerű lenne lényegesen nagyobb figyelmet és több pénzt költeni a biztonságra. 

Azokat a biztonságiakat, akik az éjszakában dolgoznak sokan portásnak, mások kidobó embernek, de vannak akik  egyszerűen csak biztonsági őröknek nevezik. Többnyire jó kiállású, magas, küzdő sportokban jártas személyekről van szó. Én már találkoztam komoly európai szintű karate és ökölvívó versenyzőkkel is, akik pályafutásuk "levezetéseként" portáztak. Van aki testőrnek készült, - de itt ragadt az éjszakában. Egyáltalán nem könnyű feladatról van szó - ezt azonnal tisztázni kell. Felkészült és intelligens biztonságiak már nagyon sok kritikus helyzetet megoldottak, és  sok  bűncselekményt előztek meg határozott fellépéssel és szakmai hozzáértéssel.

Ugyanakkor tudunk olyan esetekről, ahol éppen a túl agresszív kidobók sértegették a vendégeket, arcoskodtak vagy  okoztak súlyos sérüléseket.  Néhány kidobó ember frusztrálttá  válik a nagy pörgésben - és a folyamatos beszólások következtében. Pedig ebben a műfajban különösen nem  szerencsés dühből reagálni. Talán emlékszünk még Simon Tibor tragikus és teljesen felesleges halálára és több más tragikus kimenetelű "balesetre". Ezek a nagyon sajnálatos túlkapások árnyékot vetnek a biztonsági szakmára, de az őket alkalmazó szórakozóhelyekre is. Az alábbi videón látszik, hogy egy ártalmatlan, kötekedő részeg személyt brutálisan "lever" a Bouncer vagyis a kidobó. Angliában a kidobókat Bouncers-nek míg a vezetőjüket Cooler-nek vagy Head Doorman-nak nevezik. A Cooler az, aki vezérli a kis csapatot, és ha szükséges lehűti a kedélyállapotokat. Úgy tűnik, hogy itt nem volt jelen a Cooler... 

Természetesen kigyúrt izomagkidobók a világon mindenütt felbukkannak a viszonylag jó kereset   és jó társaság - no meg a buli reményében. De egyes kidobók szinte élvezik a rájuk testált "hatalmat" és erőfölényükkel visszaélve dobálják ki - néha a szó szoros értelmében - a nem oda való vendégeket. Pedig az illuminált vagy kötekedő vendéget csupán ki kellene kísérni. Néha pont ezek az erőszakos akciók szülnek újabb és újabb "betámadást" a szórakozóhely ellen. Esetenként a konkurencia küld át agresszív embereket a menő szórakozóhelyre, hogy kicsit leamortizálják a helyet.

Az intelligens kidobók legtöbbször verbális eszközökkel és jó fellépéssel képesek megoldani a helyzetet. Jóllehet ez néha kicsit időigényes - erővel, főleg pedig túlerővel a dolgok mindig könnyebben megoldhatók. Azon túlmenően, hogy a brutális fellépés nem szolgálja a hely érdekeit - sok más veszélyt is generálhat ez a fajta fellépés. Gondoljunk csak a legkézenfekvőbb következményre, a bosszúra.  Az üzlet jó híre is csorbul a balhékat követően...

 A biztonsági személyzet alapvető feladata a beléptetés zavartalanságának kezelése. Többek között ellenőrizniük kell, hogy a vendégek betöltötték-e a jogszabály által előírt életkort, és hogy semmilyen eszközt ne vigyenek be a rendezvényre, amely közbiztonságra veszélyes eszköznek minősül (Ilyenek a szúró, vágó eszközök és fegyverek). A biztonságiak ezt már egyes szórakozóhelyeken fémérzékelővel is ellenőrzik. Ugyancsak nem engedhetnek be a rendezvényekre erősen ittas, bódult-, továbbá agresszív és szélsőségesen extrém személyeket. Természetesen ellenőrizniük kell a belépő kártyákat, illetve, hogy senki se tudjon belépő nélkül bejutni.

A kiképzett biztonsági személyzet pontosan tudja, hogy a kényes helyzeteket nem erővel és főleg nem erőszak alkalmazásával, hanem egyfajta mediációval kell megoldani. A felhevült és "erős" vendégek durva kifejezéseire nem érzelmi túlfűtöttséggel, hanem hideg intellektualitással kell reagálni. Már ha egyáltalán ez rendelkezésre áll!  Az igazán jó kidobó emberek mindent elkövetnek a kényes ügyek békés megoldása érdekében, és csak a végső esetben alkalmaznak fizikai kényszert - vagyis elvezetést.  A balhés személyeket  és magát a balhét ugyanis  ki kell tolni a szórakozóhelyekről. Egy jó nevű hely nem engedheti meg magának a balhékat - mert a vendégek villámgyorsan elpártolnak.

Természetesen a profi kidobóknak magas szintű fizikai állóképességgel és közelharc ismeretekkel kell rendelkezniük. Agresszív vendégeket a profi biztonságiak soha sem engednek túl közel magukhoz. Szemüket folyamatosan a potenciális támadó kezén tartják, és a biztonság kedvéért saját kezüket az állukhoz emelik egy nem túl feltűnő mozdulattal. Ily módon egy esetleges támadást lényegesen könnyebb elhárítani, hiszen a kezük már előre felvette a védelmi pozíciót. Az agresszív embereket azonnal kivezetik a szórakozóhelyről, és nem bent "játsszák le" a meccset.

Bas Rutten sok kidobónak példaképe, nagyon kemény legény, rengeteg tapasztalatot szerzett korábbi küzdősportos karrierjében, és igazi szakértője a közelharcnak, a támadások elhárításának. Ma már tréningeken is megosztja tapasztalatait. Önvédelmi és elhárító technikái rendkívül hatékonyak, ugyanakkor kicsit brutálisnak tűnnek - legalábbis első pillantásra. Ne feledjük azonban, hogy ezeket a kíméletlenül kemény technikákat késsel támadó személyek ellen veti be. A védekezés ereje soha sem haladhatja meg a támadás erejét és mértékét.knak a rendezvény zavartalanságáról és az inzultusmentes lefolyásáról kell gondoskodniuk. Ellenőrizniük kell a tűzvédelmi és balesetvédelmi szabályok betartását  és betartatását. Kiemelt figyelmet kell szentelniük az illegális tudatmódosító szerek terjesztésének határozott megelőzésére. A rendezvény minden biztonsági aspektusát felügyelniük kell.

Sajnos az elmúlt időszakban világszerte sok súlyos baleset történt. Nem olyan régen Brazíliában 233 személy halt meg a hirtelen felcsapó lángok következtében. A biztonságiak későn eszméltek, súlyosan alulértékelték a veszélyeket,  sőt  először nem akarták kiengedni a tömeget. Pedig egy profi csapat profi biztonsági tervvel  rendelkezik, melynek elemi része egy kiürítési és menekítési terv. De talán emlékszünk még a West Balkán tragédiára is, ahol a biztonságiak és rendezők szintén nem álltak a helyzet magaslatán. Hazánkban - talán részben a West Balkán tragédia következtében - immáron viszonylag szigorú jogszabály rendelkezik a zenés-táncos rendezvények  biztonságos megszervezéséről.

A biztonságiaknak folyamatosan monitorozniuk kell a tömeget, és minden agresszív személyt kontrollálniuk kell. Első körben elegendő egy szemkontaktus és egyfajta testbeszéd, ezt követi a figyelmeztetés. Amennyiben a figyelmeztetés sem jár sikerrel, a kezelhetetlen személyt ki kell vezetni a szórakozóhelyről. 

Az éjszakai szórakozóhelyek biztonságos működése egyre nagyobb odafigyelést és felkészültséget igényel, mert a kockázatok száma mintha nem csökkenne. Ezúton is megemelem kalapomat az összes biztonsági ember előtt, akik konfliktus nélkül, mediációval képesek minden kényes helyzetet  kezelni! Azoknak az éjszakai kemény legényeknek pedig, akik nem bírnak magukkal és állandóan keresik a balhét - bármelyik oldalon is állnak - azt üzenem, hogy menjenek el inkább pankrátornak, vagy ketrecharcosnak!

Szólj hozzá

biztonság fegyverek közbiztonság rendezvénybiztosítás humán kockázatok magánbiztonság