2013. máj 20.

A jövő biztonsága

írta: steve4security12
A jövő biztonsága

 

shutterstock_79838878_800.jpgManapság sem mindig könnyű követni az IP alapú kamerarendszerek és digitális rögzítők világát. Az okos telefonok  egyre erőteljesebb biztonsági szerepéről nem is beszélve. A különböző informatikai és kommunikációs rendszerek összeillesztése a vagyonvédelmi rendszerekkel már elkezdődött, de nyilvánvaló módon ez nem lesz teljesen zökkenőmentes a jövőben sem. Emberi jogi szempontokat kell összehangolni bűnmegelőzési és többek között terrorizmus ellenes szempontokkal. De ezen túlmenően számtalan más logisztikai, pszichológiai  és társadalmi szempontot is figyelembe kell venni. Nehéz kérdésekkel is szembe kell nézni a jövőben! Emberi, személyiségi jogaink esetleges korlátozása, - vagy az egyre fékezhetetlenebb bűnözés?

A lakásvédelmi rendszerek területén áttörés jellegű fejlődési potenciált én nem nagyon látok. A már meglévő és később kifejlesztett megoldásokat lehet sokkal intelligensebben és felhasználóbarátibb módon rendszerbe integrálni. Továbbra is az az álláspontom, hogy a lakásriasztók esetében a kültéri rendszereké a jövő. A riasztónak már akkor kell jelzést adnia, amikor a betörő átlépte a kerítést, vagy éppen elkezdi feszegetni az ajtózsanér szerkezetét. Az épületvezérlési rendszerek - amelyek a teljes épületgépészetre, ill elektromos berendezésekre kiterjednek -  már hosszú múltra tekintenek vissza, de valahogy itt hazánkban mind a mai napig nem terjedtek el kellőképpen. Nagy kérdés mit hoz a jövő? Már manapság is sokan az okos telefonjukra telepített applikációkkal nyitják, kert kapujukat, garázsukat és kódolják ki az élesített riasztó berendezést a hazaérkezéskor. A jövőben az okos telefonok még nagyobb szerephez jutnak a modern lakásvédelmemben.

shutterstock_25235182_800_2.jpg

A vállalati biztonság területén  a testre szabott, integrált rendszereké a jövő, ahol a különböző elemek egymásra épülnek és összehangoltan működnek. Az IT területén elképesztő fejlődési potenciált látok, különös tekintettel az adatvédelemre. Nagy kérdés, hogy az adatvédelmi rendszerek fejlődnek e gyorsabban, vagy az adatvédelmi rendszereket esetenként játszi könnyedséggel feltörő hackerek?

A térfigyelő kamerarendszerek telepítéséhez nagy reményeket fűztek a szakemberek, de az eddigi tapasztalatok meglehetősen vegyesek. Egyelőre a kamerarendszerek a bűncselekmények utólagos felderítéséhez nyújtanak segítséget, továbbá a TV társaságok vágóképként illusztrálhatják az éppen aktuális bűncselekmény részleteit. A jelenlegi passzív működési módot, proaktiv irányba célszerű fejleszteni. A töménytelen képi információ  gyors és azonnali elemzése ma még gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Egyetlen zseniális operátor sem képes ugyanis órákon keresztül esetenként 50-100 monitor képét folyamatosan feldolgozni.

Olyan intelligens szoftverekkel szükséges a rendszereket "feljavítani" amelyek többek között arcfelismerésre  is képesek. Szerintem a nem túl távoli jövőben a lényegesen intelligensebb  rendszerek azonnal felismerik azt a  nemi erőszakért már büntetett előéletű férfit, aki  hajnal fél kettőkor követ egy hölgyet. Az általam elképzelt  jövőbeni kamerarendszer ilyenkor azonnal kiemelné az adott kritikus kameraképet a diszpécser számára, és pontos információkkal és instrukciókkal  kiegészítve javaslatokat tenne az azonnali közbeavatkozásra, például járőrkocsi helyszínre küldésére. A rendszerek alkalmazása - TrapWire néven -  már el is kezdődött az USA-ban és mindjárt óriási felháborodást váltott ki emberjogi aktivisták körében.

Bármennyire is fájdalmas ezt kimondani, a mai térfigyelő kamerarendszerek gyenge pontja az operátor helyiségben van. Természetesen távol áll tőlem, hogy az operátorokat hibáztassam, hiszen  csodák tőlük sem várhatók el.

A bevásárló központokban felszerelt kamerarendszerekre is ugyanez igaz. A rengeteg információ feldolgozása és ezekből azonnali megelőző intézkedések kezdeményezése manapság egyelőre még szinte reménytelen. Ehhez olyan ma még csak részben,  és közel sem tökéletes minőségben működő szoftverekre lenne szükség, amely az előre megadott program szerint automatikusan érzékelné a képeken történteket, és azonnal jelezne az operátornak, ha például egy mélygarázs  kamerarendszer egyik kamera képén verekedést, vagy támadást érzékelne. Ugyancsak érzékelhetné a rendszer azon magatartásokat, amikor valaki gyanúsan mozog egy személygépkocsi körül. 

Ugyanilyen módon kellene az áruházi kamera rendszernek azt az előzetesen beleprogramozott mozgás sorozatot felismernie, amely a tolvajok esetében tipikus. Természetesen  ez csak egy erőteljes hasonlóságot jelentene. A rendszer ad egy sárga   jelzést,  a többi az operátor dolga lenne, aki azonnal intézkedik és a megfelelő helyre irányítja az áruházi detektívet.  A remélhetően intelligens és tapasztalt áruházi detektív pedig amennyiben a megfelelő helyszínen egy hosszú kabátos "vásárlót" lát, akinek a nagy sporttáskája éppen a padlón hever és teljesen véletlenül nyitva maradt, akkor a jelzés már narancssárga "riasztássá" válik. Németországban már régóta működik az un. "Hausverbot" rendszer, mely azt jelenti, hogy a többszörösen visszaeső tolvajokat egyszerűen nem engedik be az áruházba. Egy ilyen jogszabály megalkotását szerintem a hazai kereskedők is üdvözölnék, és a biztonsági szakma dolgát is jelentősen megkönnyítené. Egy szó mint száz, az intelligens kamerarendszereké a jövő!

A Gogle Glass szemüveg pedig szinte fenekestül felforgatja a mindennapi életünket, de a jelek szerint a bűnmegelőzési munkát is forradalmasíthatja. Természetesen még számtalan emberijogi kérdés tisztázatlan a felhasználást illetően. Az biztos, hogy az arcfelismerő rendszert, amely a bűnügyi nyilvántartás adatai alapján készülhet, bizonyos hatóságok nagyon praktikusan használhatják. Az egy másik kérdés, hogy a nagyközönség számára hozzáférhetők lesznek-e ezek az applikációk.

Korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam azzal a kérdéssel, hogy előbb-utóbb minden lépésünket követhetik - a legújabb fejlesztések legalábbis erről árulkodnak. Különösen azokét, akik követik a technológiai fejlődést, és használják a közösségi média nyújtotta előnyöket, valamint az okos telefonokat.  Amennyiben minden bizalmas és szenzitív adatot megadunk magunkról - gyakorlatilag minden lépésünket követhetik. Soha ne tévesszük szem elől, hogy ezeket a fejlett informatikai megoldásokat nem csupán a jó fiúk használják...

Az RFID chip beültetés témakörével egy korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam. Abszolút elképzelhetőnek tartom, hogy a jövőben - ha nem is a teljes lakosságot, de a visszaeső bűnözőket ellássák ilyen típusú azonosítóval, hosszabb vagy rövidebb ideig. De ha nem az RFID, - akkor valamilyen más típusú azonosítás jöhet látókörbe.

shutterstock_89746972_800_1.jpg

A jövő elképesztően sok informatikai és technológiai  újdonsággal szolgál majd egy biztonságosabb világ megteremtése érdekében. Nagy kérdés, hogy ezeket az innovatív megoldásokat össze lehet -e hangolni, vagy csupán minden fejlesztő megy a saját feje után, mint ez napjainkban is számtalanszor megtörténik. A jelek szerint a fejlesztő mérnökök, mintha néha megfeledkeznének arról az apróságról, hogy kinek is készítik a fejlesztéseiket. Szociálpszichológusokat, kriminológusokat és természetesen vagyonvédelmi szakembereket is be kell vonni a jövő intelligens rendszereinek fejlesztésébe. Nagy kérdés továbbá, hogy az átlag felhasználó lépést tud-e tartani az elképesztő fejlődéssel. A jelek szerint manapság is sokan végzetesen le vannak maradva...

Nagyon sok újdonság sorsa a nagypolitika szintjén fog eldőlni, de ezen túlmenően  az egyes innovációkat és technológiai fejlesztéseket különböző szakembereknek kell nagy-nagy türelemmel és toleranciával rendszerbe integrálni. A fejlesztőknek végre meg kell tanulniuk, hogy kiknek fejlesztenek, - jobb híján nekünk felhasználóknak kell felpörögnünk  a fejlesztők sebességére.  Az intelligens, toleráns  és rendszerben gondolkodó ember  nélkül ugyanis a mégoly intelligens rendszerek sem érnek semmit.

Szólj hozzá

egyéb biztonságtechnika bűnmegelőzés riasztórendszer intelligens vagyonvédelem