2013. máj 31.

Önvédelem kreatívan

írta: steve4security12
Önvédelem kreatívan

 

264516_3102130567683_876255517_n.jpg

 Te már végig gondoltad kedves Olvasó, hogy mit tennél egy éjszakai betolakodóval szemben, - hogy megóvjad a családodat?

Ebben a változó világban úton-útfélen megtámadhatják, kirabolhatják a gyanútlan állampolgárokat. Érdemes tehát legalább mentálisan felkészíteni magunkat   a nem várt traumára. Annál is inkább, mert a legváratlanabb időben és körülmények között is rajtunk üthet egy támadó. Nem sok időnk marad alaposan végig gondolnunk, hogyan is védhetjük meg magunkat?  A képen látható szerb fiatalembernek sem volt  ideje, hogy átgondolhassa,  hogyan védheti meg családját...

Ha csupán lemodellezzük, vagy "lemozizzuk"  a támadás során ránk váró eseményeket - már több esélyünk van. Önvédelmi reflexeinket érdemes legalább karban tartani,  de a fejleményeket figyelve  inkább fejlesztenünk kell. Ez a világ erre kényszerít minket. Az okos ember mások hibáiból tanul, és igyekszik minden lehetőségre felkészülni. 

Sasko Bogeski megvédte családját a betolakodó betörőtől, ennek ellenére vizsgálati fogságba került. A betörő ugyanis meghalt a dulakodás következtében. Sasku kést ragadott és azzal védte családját a csavarhúzóval behatoló bűnözővel szemben.   Az ügyészség álláspontja szerint azonban a támadás elhárítás mértéke aránytalan volt, - ezért rendelte el a vizsgálati fogságot. Az ügy óriási felzúdulást váltott ki Szerbiában. A szerb lakosság petíciók aláírásával, közösségi oldalak-, sőt tüntetések szervezésével támogatja a családját megvédő Sasku szabadon bocsátását. 

A lakásunkban mindenképpen javasolt olyan önvédelmi eszköz tárolása, amely adott esetben használható. Amint korábbi posztomban megírtam, éles lőfegyvere a jelenlegi jogszabályok szerint csak annak lehet, aki bizonyítja, hogy az életét és a testi épségét olyan komoly veszély fenyegeti, amely csak ily módon hárítható el. Hazánkban nagyjából csak 9 ezer önvédelmi célra engedélyezett maroklőfegyver van, javarészt rendőrök, ügyészek, bírák, befolyásos üzletemberek és politikusok tulajdonában. A lakosság széles köreinek marad tehát minden más kreatív megoldás...

A közismert önvédelmi eszközök mellett (mint gázspray, gázpisztoly, stb.) célszerű Maglite elemlámpát tartani, amely nemcsak áramszünet esetén hasznos eszköz. Több rendőri szerv és magánbiztonsági társaság is használja ezt a kiváló elemlámpát, mely erőteljes fényereje mellett ütőeszközként is kiválóan használható. Speciális önvédelmi eszközök híján természetesen bármilyen kezünk ügyébe kerülő  tárggyal  is  megvédhetjük magunkat.  Akár egy hamutartó, egy nagy könyv, sodrófa (mellyel néha a feleségek a kimaradó férjüket várják) is alkalmas védelmi eszköz lehet. Sporteszközök mint baseballütő, evezőlapát, vagy kisebb méretű súlyzó is megteszi mint önvédelmi eszköz.

Korábbi írásaimban már utaltam azokra a stratégiai lehetőségekre, amelyekkel védekezhetünk. Röviden ezek a következők:

1/ Fuss el, illetve menekülj...

2/ Bújj el, vagy térj ki a támadás elől..

3/ Védd magad, ahogyan csak tudod, - de az arányosság mértékét tartsd szem előtt...

Kicsit más a helyzet közterületen, ahol mégse járkálhatunk baseballütővel a kezünkben, hogy azzal védjük meg magunkat. Elképesztően sok eszközt használhatnak a bűnözők - de mi is velük szemben, hogy megvédjük magunkat. Akár egy csavarhúzó is szolgálhat fegyverként, de bármilyen más, kezünk ügyébe kerülő eszközt lehet okosan és kreatívan önvédelmi célokra használni. Egy esernyővel  - amennyiben éppen van nálunk - például nagyon jól meg tudjuk védeni magunkat.

A női retikülben is rengeteg apróság lehet, amely kapóra jöhet a brutális támadókkal szemben. Manikűrolló, golyóstoll - szúró eszközként vethető be. Egy női táskából előkapott parfüm, vagy dezodor is lehet "fegyver", ha a megtámadott hölgy szembe fújja vele támadóját. Kulcscsomóval főleg ha egy rövid zsinóron lóg elképesztően nagyot lehet csapni a támadó kezére, vagy akár arcára. 

Megfelelő felkészültséggel és önbizalommal az ember puszta kézzel is meg tudja védeni magát - akár fegyveres támadókkal szemben is. Természetesen senkinek sem ajánlom, hogy túlvállalja magát, hiszen az első prioritás, hogy túléljük a támadást. Ha azon múlik az életünk, vagy testi épségünk - inkább adjuk át értékeinket, vagy igyekezzünk kitérni a támadás elől. Sok-sok gyakorlással és edzéssel, az ember nagyon komoly önvédelmi tudás birtokába juthat. Erre persze rengeteg időt és pénzt is áldozni kell, hiszen semmit sem adnak ingyen.  Pozitív példaként érdemes megtekinteni az alábbi filmet, ahol a nyugodt járókelő elhárít egy fegyveres támadást sőt, menekülésre készteti az agresszort.

Az önvédelmi technikáknak elképesztő tudásanyaga áll az érdeklődők rendelkezésére. A küzdősportok mint karate, ökölvívás, nagyon jó alapot biztosíthat bárki számára, hogy megvédje magát. Vannak azonban olyan speciális önvédelmi fogások, amelyek közel sem szerepelnek a sportedzők repertoárjában. Az utcán ugyanis esetenként nincsenek játékszabályok, és a fair magatartás sem divat. Az igazi önvédelmi felkészültséghez nagyon sok olyan praktikus fogást és "csibészséget" is be kell építeni, amely távol áll a sport szellemétől.  Alapvetően a támadó  un. lágy testrészeit  érdemes visszatámadni,  illetve ha belekapunk a szembe- az átmeneti látászavarokat okozhat. Vészhelyzetben lehet karmolni, vagy akár harapni is - de mindenképpen meg kell őriznünk lélekjelenlétünket. Ha igazán nyugodtak tudunk maradni, akkor intelligens kommunikációval akár  a helyzet erőszak nélküli rendezésére is van esélyünk.

A mai fiatalok között nagyon sokan kedvelik a küzdősportokat, amelyet a szülőknek érdemes támogatniuk, ha másért nem azért, hogy gyermekeik meg tudják védeni magukat. Továbbra is azt érzékelem, hogy a töménytelen bűnügyi hír ellenére is nagyon sok honfitársunk elővigyázatlan és naiv. Mintha valahogy nem akarnánk tudomásul venni a bűnügyi kockázatokat. Igyekszünk még a gondolatát is kizárni a borzalmaknak. Pedig annak érdekében, hogy felkészülten fogadhassunk a legváratlanabb agressziót is valamennyiünknek érdemes barátkoznunk azzal a kellemetlen gondolattal, hogy a bűnözők nem válogatnak. Akár mi is célkeresztbe kerülhetünk. Érdemes tehát erre jó előre felkészülni. Mindezt nem azért írtam le, hogy bárkit is riogassak, - de úgy gondolom  jobb félni, mint megijedni. 

Apropó, Te hogy reagáltál volna Sasko Bogeski helyében?

Szólj hozzá

fegyverek közbiztonság bűnmegelőzés jogos védelem védd magad humán kockázatok magánbiztonság behatolás elleni védelem