2013. jún 15.

Legális és illegális fegyverek

írta: steve4security12
Legális és illegális fegyverek

  1. shutterstock_117929548_800.jpgAz engedéllyel tartott éles lőfegyver vajon csak kevesek kiváltsága? Hazánkban egyelőre úgy tűnik igen!

Izraelben jelenleg 156 ezer állampolgárnak van hivatalos engedéllyel - míg becslések szerint  hatezer személynek illegálisan -  otthon lőfegyvere. Ezzel szemben hazánkban mindössze 6000 személy kapott hivatalos fegyvertartási engedélyt, de arról csak becsléseink lehetnek, hogy hány fő rendelkezik engedély nélkül fegyverekkel. Egyes vélemények szerint akár több tízezer illegális fegyver is fellelhető magánszemélyek tulajdonában.

Csehországban 700 ezer legálisan tartott lőfegyvert tartanak számon, Franciaországban ez a szám túllépte a nyolcmilliót.  Az abszolút rekordtartó a világon az Amerikai Egyesült Államok, ahol hivatalos statisztikai adatok szerint 280 millió legálisan tartott fegyver van. Több kisebb amerikai városban a helyi hatóságok ajánlják, de egy településen  (Nelson) pedig egyenesen előírják a fegyvertartást! Egy alapítvány pedig ingyenesen oszt fegyvereket egyedül élő nőknek, és még kiképzésüket is megszervezik, - hogy meg tudják magukat védeni!

Szlovákiában minden büntetlen előéletű állampolgár kérvényezheti a fegyvertartási engedély kiadását. A D kategóriába (például gázpisztoly, paintball, airsoft) tartozó fegyverekre vonatkozó engedélyt már a 18 évesnél idősebbek is megszerezhetik. Ezeket a fegyvereket csak sportolásra, vagy vadászatra lehet használni. Önvédelmi célra alkalmas lőfegyvert csak az tarthat, aki már betöltötte a 21. életévét. A büntetlen előéleten kívül feltétel még a pszichológiai alkalmasság is. Igazolnia kell továbbá, hogy az igénylő képes a fegyver és lőszer tartására, illetve hordására.
Hazánkban is sokakat foglalkoztat az önvédelmi fegyverek a mainál lényegesen szélesebb körű engedélyeztetése. Természetesen jellemző módon ebből is sokan politikai kérdést csinálnak. Szerintem ez döntően  közbiztonsági és emberi jogi kérdés, amelyet a lehető legkörültekintőbben kell megközelíteni és szabályozni. 

Az nyilvánvaló, hogy a Rendőrség a leghatékonyabb szervezettség mellett sem tud minden állampolgárt megvédeni. Számomra az is nyilvánvaló, hogy amíg a törvényalkotók nem engedélyezik a mainál lényegesen szélesebb kör számára önvédelmi fegyverek legális beszerzését, - addig a rendőrséggel és a mindenkori hatalommal szembeni averziók is fennmaradnak. Sokaknak az a téveszméje, hogy az önvédelmi fegyverek szélesebb körű engedélyezése fenyegetettséget jelenthetne az állambiztonságra.  Szerintem ez a "veszély" szóba sem jöhet,  pont ellenkezőleg. Röviden érdemes sorra venni egy liberálisabb fegyvertörvény előnyeit és hátrányait:

 shutterstock_119671732_800.jpgElőnyök:

o Javulna a közbiztonság, mert a bűnözők kockázati kitettsége lényegesen növekedne. Soha nem tudnák előre, hogy ahova betörnek,  ott milyen fogadtatásban részesülnek majd.  Javulna továbbá az állampolgárok biztonsága és biztonságérzete is - különösen azoké, akik élnének a megnyíló lehetőséggel. 

o Az állampolgárok jogkövető magatartása is szilárdulna! Jelenleg ugyanis sokan törvénysértő módon szereznek be éles maroklőfegyvert, mert meg akarják védeni családjuk életét és testi épségét. A bűnözőket pedig az elrettentő példák terelnék vasmarokkal a jogkövető magatartás irányába. Innentől kezdve ugyanis a betörők  nemcsak néhány éves börtönbüntetést kockáztatnának, hanem akár az életüket is!

o Óriási mértékben fejlődhetne az állampolgári öntudat, és csökkenne az esetenkénti "alattvalói" rossz érzése. Ezzel együtt erősen fejlődne az állam és állampolgárok közötti - szerintem szükséges - bizalmi viszony, ahol az állampolgár nem egy posztkommunista ország alattvalójának érezné magát, hanem felnőtt, öntudatos személynek. Az általunk, állampolgárok által fenntartott állam egy ilyen lépéssel egyúttal azt is kinyilvánítaná , hogy minket felnőtt autonóm és felelős  személynek tekint. Egyidejűleg fejlődne a civil kurázsi, továbbá a társadalom és a rendőrség kapcsolata is.

o A társadalom megszabadulhatna attól a rossz érzéstől, hogy csak egy kivételezett elit juthat önvédelmi fegyverhez. (Georg Orwell frappáns mondatát végre visszahelyezhetnénk oda ahova való, vagyis  a könyvtárba: "Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek!")

Hátrányok/veszélyek:  

o Sajnos elrettentő példák is elénk tolulnak  a világsajtóból, amelyek arról szólnak, hogy egyesek bankrablást - de rosszabb esetben ámokfutást követnek el fegyverükkel. Izraelben mostanában épp egy brutális bankrablás miatt fontolgatják a hatóságok a fegyverviselés szigorítását.  Gyorsan hozzá kell tennem, hogy a bűncselekmények túlnyomó többségét külföldön is illegálisan beszerzett fegyverekkel követik el. Ezek azok a potenciális veszélyek és kockázatok ami miatt erős ellenőrzés és felügyelet mellett lehet csupán szélesebb körök számára is hozzáférhetővé tenni az engedélyezést.

o Ugyancsak kockázatos lehet a fegyverek szakszerű tárolásának és kezelésének megoldása. Arra is volt már példa, hogy a felelőtlenül tárolt fegyverrel kezdett el játszani a gyerek. De a fegyver nem szakszerű betárazásának és kezelésének is voltak már  végzetes következményei.  Sajnos még fegyveres testületek tagjai is követnek el néha elképesztő bakikat, így azzal is lehet számolni, hogy felelőtlen állampolgár is kárt tehet magában, amennyiben nem elég felkészült. Az önvédelmi fegyvernek csak akkor van igazán értelme, ha a tulajdonosa megfelelő gyakorlatot szerez annak kezelését és használatát illetően. Éles helyzetben ugyanis gyorsan, szinte zsigeri szinten kell reagálni. 

Jelenleg sajnos a szerelt gumilövedékes önvédelmi maroklőfegyverek is a jogszabályok szerint éles fegyvernek minősülnek, és ugyanolyan szigorú elbírálás alá esnek, mint az éles maroklőfegyverek.  Mindeközben a Home Defender 15 lövetű (gumilövedékes) puska engedély nélkül beszerezhető.

A fenti előnyöket és hátrányokat összevetve - és miden más körülményt mérlegelve is az a véleményem, hogy elkerülhetetlen az önvédelmi fegyverek szélesebb körű engedélyezése. Sokkal több kockázattal jár ugyanis a jelenlegi helyzet, ahol a bűnözők csak elvétve számíthatnak komolyabb ellenállásra. Az a bűnmegelőzési propaganda sem segít feltétlenül, amely csupán azt programozza az egyébként is frusztrált állampolgárokba, hogy "semmiképpen se tanúsítsanak ellenállást". Ez a kellően végig nem gondolt irányelv szinte bátorítja az elkövetőket. 

 Ebben az agyonpolitizált országban ezt a fegyverkérdést legalább politikai indulatok és felhangok nélkül  kellene rendezni minél előbb. A köz- a jog-, és a létbiztonság azok a pillérek, amelyekre az állampolgárok biztonsága - és főleg biztonságérzete épül. Tekintve a bűnözés legbrutálisabb válfaja immáron hosszú ideje nemcsak a közbiztonságot veszélyezteti, hanem valamennyiünk létét is, az önvédelmi fegyverek szélesebb körű engedélyezése nem tűrhet halasztást! Széleskörű társadalmi párbeszéddel kellene tisztázni és kezelni valamennyiünk közös ügyét. Ez az írás egy hozzászólás ehhez az igazán fontos kérdéshez. A téma iránt érdeklődőknek korábbi bejegyzésemet is ajánlom.

Kedves Olvasó, Te is szólj hozzá! Megkérlek fejtsd ki véleményedet, - végül is egy demokráciában minden vélemény számít. Írj kommentet, ha egyetértesz velem, ha nem akkor pedig különösen!

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet fegyverek közbiztonság lövészet humán kockázatok önvédelmi eszközök magánbiztonság