2013. júl 14.

Turisták célkeresztben

írta: steve4security12
Turisták célkeresztben

turisták célkeresztben.jpgSokan becsomagolták már az útravalókat és hamarosan indulnak -  sokan már útra is keltek és gondtalanul pihennek.  A turisták különböző motivációkkal kelnek útra. Pihenés, kikapcsolódás továbbá felfedező- és kalandvágy is szerepet játszik a fejlődő turizmusban.

Majdnem mindenki felkészül az utazási célországot illetően, főleg ha távoli, egzotikus helyről van szó. Szinte senki sem készül fel eléggé azonban azokra a bűnügyi kockázatokra, amely a turistákat fenyegeti. Pedig egyáltalán nem ártana egy kicsit több óvatosság és elővigyázatosság. 

A turisták talán azért kerülnek bűnözők célkeresztjébe, mert idegen országban a pihenés és kikapcsolódás közepette sokan megfeledkeznek az elemi óvatosságról is. Nagyon kellemetlen és többnyire nem egyszerű feladat idegen országban rendőrségi feljelentést tenni. Hozzá kell tennem, hogy saját országában sem jár senki szívesen a rendőrségre, hogy feljelentéseket tegyen. Külföldön sok esetben nyelvi problémák is adódhatnak az ügyek tisztázása során. Személyes élményeim vannak, hogy kirendelt tolmácsok milyen gyalázatos módon képesek tolmácsolni bírósági tárgyaláson. El tudom képzelni, hogy például egy mediterrán ország rendőrsége által kirendelt tolmács milyen pontossággal képes visszaadni a szerencsétlen áldozat szavait. Tudom, ma már sokan beszélnek angolul, de egy feljelentés apró részleteit sok esetben nem egyszerű feladat egzakt módon megfogalmazni  és megértetni - az angolul szintén nem anyanyelvi szinten beszélő helyi hatósági személlyel.

Minden oka meg van tehát a turistáknak, hogy a megérdemelt pihenés és szórakozás közben azért ne feledkezzenek meg a külföldön még fokozottabb biztonsági kockázatokról. A közismert turistaparadicsomokban értelemszerűen zsebtolvajokra is számítani kell.  Érdemes tehát útlevelünket, pénzünket biztonságosan  lezárható (cippzáras) zsebbe, vagy hónunk alá  vett táskába tenni. Gyakran előforduló rablási módszer mostanában külföldön, hogy egy szervezett csoport a nyílt utcán körbe veszi a célkeresztbe került - többnyire egyedül csatangoló - turistát és villámgyorsan kirabolják. Az alábbi szentpétervári eset jól illusztrálja ezt  az agresszív támadást. A szerencsétlen  turistát több oldalról közrefogták és egy pillanat alatt elrabolták fényképezőgépe objektívét. Még így, videó felvételen visszanézve is alig lehet követni a trükkös - érzékelhetően előre begyakorolt rablási jelenetet. Ha már így körbevették a szerencsétlen turistát,  nem sok esélye marad, hogy megússza valamilyen veszteség nélkül.

 

A feltűnően" turista" megjelenés megkönnyíti a bűnözők dolgát, hiszen ezek a csoportok többnyire turistákra specializálódtak. Ha pedig egyedül indul valaki felfedező útra egy idegen országban, akkor különösen fel kell készülnie az ilyen szervezett csoportok felbukkanására. Ha elkezdik körbe venni, azonnal el kell menekülni a helyszínről, vagy akár hangosan segítségért kell  kiabálni,  mielőtt ezek a gátlástalan bűnözők  teljesen kifosztják.. A világ minden pontján lehet számítani ilyen gátlástalan bűnözőkre, akik a nyílt utcán fényes nappal is rátámadnak a békésen sétáló turistákra.  

Sokkal brutálisabb támadás áldozata lett a lenti felvételen látható baltimori fiatalember, aki végtelen naiv módon szemlélte a hirtelen köré szervezett utcai "bulit" , mígnem a bűnözők hirtelen stílust nem váltottak és előbb leütötték, majd kirabolták a szerencsétlent. Nem elég, hogy elrabolták a kocsikulcsát, óráját, pénzét és Iphone telefonját, még rútul  meg is alázták. Mindez Baltimore belvárosában történt.

Turistaként is szükségünk van megérzéseinkre, és azonnal távoznunk kell olyan mikrokörnyezetekből, amely bármilyen szempontból gyanússá válik számunkra. Különösen igaz ez akkor, ha nem éppen megnyerő külsejű helyiek elkezdenek minket körbe venni. A szentpétervári és baltimori rablási jelenetben egyaránt jellemző, hogy  összeszokott csoport körbe vesz egy egyedül sétáló turistát. Elvonják a figyelmét, majd azonnal akcióba lépnek.

 Az eseményekről természetesen az amerikai TV adók is beszámoltak, az elkövetők arcát  érdekes módon felismerhetetlenségig  kikockázva szerkesztették adásba.  A videó megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánlom:

 A fenti példák is világosan jelzik, hogy egyedül - filantróp módon -  csatangolni egy idegen országban meglehetősen kockázatos. Ez talán a legfontosabb tanácsom turisták számára. Érdemes inkább csoportba szerveződve, barátokkal vagy a családdal útra kelni és lehetőleg mindig együtt maradni. A csoportba szerveződés sem jelent feltétlenül 100%-os biztonságot - de lényegesen nagyobb eséllyel kerülhető el az áldozattá válás, mintha valaki egyedül vág útnak.  

A sátorozásnak és erdei kirándulásoknak is meg lehetnek a maguk kockázatai - itt különösen ajánlott csoportokba szerveződni, vagy legalábbis idegenvezetőt felkérni.  Olyan eset is előfordult már azonban, hogy a bűnöző egy 8 fős turista csoportot fenyegetett meg fegyverrel és rabolt ki - a szomszédos Szlovákiában. A vadregényes, civilizációtól távoli  sátorozásnak ugyan meg van a maga romantikája -hiszen a természet közelsége óriási élmény - de esetenként  lehetnek a veszélyei is.

 Vannak természetesen olyan célországok, ahol előzetes tájékozódást követően könnyen belátható, hogy sokkal kockázatosabb oda utazni, mint például Svájcba, vagy Ausztriába. Ilyen távoli országokban- ahol teljesen más a kultúra és hagyományok, nyelvi problémákkal is számolni kell - csak alapos tájékozódást és előkészületeket követően szabad kiutazni. Én azért  ha nem feltétlenül muszáj - nem indulnék útnak mostanában Egyiptomba. Két cseh nő  nemrég célba vette Iránt és Pakisztánt. Vesztükre, hiába egy rendőr vigyázta épségüket, egy 10 fős, felfegyverzett csoport elrabolta őket.

Természetesen a hazánkba látogató külföldi turisták sérelmére is követnek el bűncselekményeket. Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor egy szórakozó helyen 377 ezer Forintot számláztak ki három sörért a külföldi turistáknak, akik nagyon megdöbbentek és nyilvánvalóan nem akartak fizetni. A turisták lehúzása egyébiránt a világ több pontján is előfordul éttermekben és szórakozóhelyeken - különösen éjszakai klubokban.

Véleményem szerint az utazások előtt nemcsak a nevezetességekből és idegenforgalmi látványosságokból érdemes felkészüli. A helyi szokások, nyelvi- és kulturális sajátosságok mellett célszerű egy kis időt arra is szentelni, hogy tanulmányozzuk a célország közbiztonsági helyzetét. Ez különösen igaz a viszonylag kockázatos célországok esetében.  Az internet segítségével ez ma már gyerekjáték. Sok civilizált ország  tájékoztató web oldalakat üzemeltet a pórul járt turisták számára. A bajba jutott turistáknak a helyi rendőrség és a nagykövetség munkatársai is segítséget nyújtanak.

A kikapcsolódás, a pihenés - a rohanó élettempót követően -  valamennyiünkre ránk fér.  Arra azért figyeljünk, hogy mindeközben az önvédelmi reflexeinket ne kapcsoljuk ki teljesen.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság magánbiztonság