2013. júl 21.

Szabadulási buli

írta: steve4security12
Szabadulási buli


ciganycsurhe.jpgBörtönből szabadult fiatalember fogadására szervezett szabadulási bulit a népes cigány család  Pusztakovácsiban.  A helyiek szerint  a család az utcán ünnepelt, ami önmagában  is meglehetősen szokatlan esemény.  A szabadulás okozta eufórikus öröm és a vélhetően ennek apropóján elfogyasztott alkohol azonban sajnálatos módon brutális agresszivitásba csapott át, amelynek 4 fiatal lett az áldozata.   Vesztükre rossz időben és rossz helyen  voltak, és mindenféle előzmény nélkül lettek  brutális verés és kifosztás szenvedő alanyai. A történtek hatására érthető módon magasra csaptak az indulatok Pusztakovácsiban - de országszerte is sokakat nyugtalanít az agresszivitásnak ez az elfogadhatatlan térnyerése.

Fotó: pestisracok.hu

Szinte képtelenség arra előzetesen felkészülni - sőt akár még reagálni is, ha az ember mit sem sejtve békésen sétál hazafelé, és hátulról sörös üveggel leütik, majd rárontanak és agyba főbe verik. Tekintve a népes rokonság az utcán ünnepelt, talán még arra sem volt mód, hogy a fiatalok elkerüljék őket.

Egyre jobban elszaporodnak egyébiránt ezek az un. szabadulási bulik, amelyek önmagában is  alkalmasak lehetnek a köznyugalom megsértésére. Sok esetben a rokonság hajnalig bulizik, és videofelvételen is megörökítik az eseményeket, mint az a lagzikban szokásos:

Érthető a falubeliek elkeseredése és felháborodása. Különben sem könnyű megélhetési körülményeik közepette személyes biztonságuk ilyen fokú fenyegetettsége több mint elkeserítő. Képzeljük csak el, ha a mi lányunk, vagy feleségünk állkapcsát törték volna el a vandál támadók, mert épp arra járt. Az elkövetők házát másnap felgyújtották, amely további indulatokat és fenyegetéseket indukált.  Egyes hírportálok már etnikai alapú mészárlás hírével is riogattak. 

Nagyon jó lenne, ha nem kellene tartani etnikai alapú lincseléstől és leszámolástól, - és nem  rendőri erőknek kellene megfékezniük az indulatokat sem Pusztakovácsiban, sem Olaszliszkán, sem pedig Pocsajon. Valahogyan ki kellene már kecmeregni ezekből a rémálomszerű brutális lincselések okozta traumákból.   Minden józan és mértéktartó embernek segíteni kell a maga módján, az erőszak  megfékezésében.

Agyonpolitizált országunkban az egyik legkényesebb tabu a cigánybűnözés  kifejezés lett, amelyről egyébként mindenki tud, de valahogy a nyilvánosság előtt legtöbben feszengve kerüljük ezt a témát. Nyilvánvaló módon származása és etnikai hovatartozása alapján nem szabad embereket egy kalap alá venni - és főleg megbélyegezni. De a tények mégis csak makacs dolgok amellyel viszont ha akarjuk, ha nem szembesülnünk kell.  Érdekes módon a BBC profi riportja nevén nevezi a dolgot, és górcső alá vonja a romániai cigány gyerekek által Európa több országában elkövetett lopásokat -  döntően zseblopásokat. Úgy tűnik, Románia Európai Uniós csatlakozásával a cigánybűnözés fogalomkörével Európa szerte is többen szereztek keserű tapasztalatot. Egy kicsit bizarrnak és álszentnek érzem, hogy miközben a nyugati világ felől  rasszista vádak érik hazánkat, aközben lényegesen keményebben lépnek fel az ottani hatóságok a cigány származású bűnelkövetőkkel szemben.

 

Olyan szinten egymásra rakódott - hosszú évek alatt - halmozottan megoldatlan ügyről van szó amelyben gyakorlatilag meg sem lehet már értelmesen és higgadtan szólalni. Szociális, etnokulturális, gazdasági és természetesen kriminológiai kérdések sokasága vár megoldásra. A cigányság egy része sajnálatos módon lassan generációról generációra "hagyományozva" antiszociális és bűnöző életmódot él, amely a többségi társadalomban elkeseredést és tehetetlen dühöt vált ki.  Mindez a BTK szigorával és börtön büntetések kiszabásával önmagában aligha megoldható ügy. A fenti szabadulási buli alkalmából elszabadult indulatok is ezt támasztják alá.  Itt egy sokkal összetettebb és nem egyszerűen kibogozható helyzetről van szól.

De a gyűlölködés, gyűlöletkeltés  és előítéletesség sem  megoldás, hiszen   az amúgy is kritikus helyzetet tovább ronthatja. Természetesen nagyon sok cigány származású honfitársunk munkát talált magának, és beilleszkedett a társadalomba. A mi vállalatunknál is dolgoznak cigány származású munkatársak - mindenféle megkülönböztetés nélkül - mégpedig kiválóan. Apropó munkahely. Az egyik megoldás lehetne, a romák szélesebb körű foglalkoztatása, hogy ne segélyekből kelljen élniük. Az értelmes, higgadt elemzés, a nyílt párbeszéd sokat segíthetne a helyzet megértésében és kezelésben egyaránt.

A helyzet agyonhallgatása ill. az un. politikailag korrekt megfogalmazások pedig csak tovább növelik a bajt. A magam részéről nagyon pozitív fejleménynek értékelem Forgács István romaszakértő tárgyilagos  megszólalásait - bár őt egyesek népe árulójának, mások pedig a többségi társadalom felé kikacsintó média-celebnek tartanak. Ugyancsak nagyra értékelem Lakatos Attila cigányvajda szenvedélyes, roppant szókimondó megnyilatkozásait. Pozitív fejlemény továbbá,  hogy a cigányság ma már a parlamentben is képviselteti magát, és a hírek szerint Magyarország  élen jár a romastratégia megvalósításában. El tudom képzelni, hol tarthatnak a mögöttünk kullogók!?

A bűnözés erőteljesen fenyegeti  a lakosság anyagi biztonságát, és biztonságérzetét, de ezen túlmenően nagyon sok másodlagos hatása is van. Bizonyos bűnügyileg erősen fertőzött területeken az ingatlan árak lényegesen alacsonyabbak, más régiókhoz viszonyítva. Egyes vállalkozások beindítását és növekedését is veszélyeztetik  az elszaporodó lopások és más bűncselekmények. Nagyon sok magánszemély ill. vállalat már képtelen további vagyonvédelmi beruházásokat megvalósítani anyagi javai megvédése érdekében. 

Nyilvánvalóan széleskörű összefogással, összehangolt cselekvéssel és rengeteg helyi kezdeményezéssel lehet lépésről lépésre élhetőbb, békésebb világot teremteni. Kizárólag a gyűlölettől mentes, higgadt megközelítés,  a kölcsönös tisztelet, egymás elfogadása és a szeretetteljes cselekvés  hozhat megoldást. Ezt a megközelítést a többségi társadalom tagjainak és a szabaduló bulik résztvevőinek is magukévá kellene tenniük!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés