2013. júl 23.

Nézz haza bárhonnan - bármikor!

írta: steve4security12
Nézz haza bárhonnan - bármikor!

shutterstock_120028669_800.jpgKülönösen nyaralás idején használható rendkívül praktikusan az okostelefonok által kínálta lehetőség - a távoli hozzáférés  biztonsági berendezésekhez és kamerarendszerekhez. Egyre többen használják ezt a megoldást, már csak azért is, hogy egyszerűen hazanézzenek, minden rendben van-e otthon, vagy a munkahelyükön.

Van aki főleg arra használja a távoli hozzáférés applikációt, hogy időnként a munka mellett ránézzen az unokáira, akik a családi ház kertjében rohangálnak. De mostanában egyes óvodák is lehetővé teszik az aggódó, vagy egyszerűen csak kíváncsi szülőknek, hogy egy belépési jelszó segítségével hozzáférhessenek a kameraképekhez. Ha az anyukának vagy az apukának éppen  bevillan, hogy vajon a gyerek hogy érzi magát, akkor egyszerűen be tud nézni az óvodai életbe, és megnyugodva láthatja, hogy a csöppség a homokozóban játszik a többiekkel. De ha valaki nyugtalan- otthon betegen fekvő családtagja miatt, akkor  is nagy segítség a rendszer. Ráadásul a betegen fekvő személlyel még beszélni is tud, ha a felszerelt kamerához mikrofont is csatlakoztattak. De akár a kedvenc háziállatra, teknősre vagy papagájra is rá lehet nézni..

Mi az  androidos rendszerű okostelefonokhoz a gDMSS HD Lite rendszert használjuk, és nagyon meg vagyunk elégedve működésével. Az okos applikáció segítségével könnyen lehet váltogatni a kameraképeket, sőt a dóm kamerát távolról lehet vezérelni is. Gyakorlatilag körbe lehet vele nézni az adott helyszínen, miközben mi több száz km távolságban járunk. Nemcsak valós idejű felvételeket tudunk megnézni, hanem egy adott időszakra vonatkozó képeket is vissza tudunk játszani. Ez a funkció különösen akkor válhat fontossá, ha egy korábbi  gyanús esetet akarunk rekonstruálni.

Az iCAM applikáció iPhone, iPod, és androidos rendszerű telefonokra is feltelepíthető. A  rendszer sms értesítést küld a tulajdonosnak, ha riasztást érzékel a biztonsági rendszer. Ez a rendszer aktívabb beavatkozásra képes, ami sok esetben perdöntő jelentőségű lehet. Minél gyorsabban kerül képbe az érintett személy a bűncselekményeket vagy károkozásokat illetően, annál nagyobb eséllyel tud beavatkozni. Az alábbi videóban szereplő amerikai férfi nem gondolta volna, hogy az iCAM applikáció segítségével tudja megelőzni családi háza kifosztását. A rendszer azonnal sms-ben  értesítette a tulajdonost betörők érkezéséről - ő pedig azonnal hívta a rendőrséget, akik később el is fogták a tetteseket.

 

Az okostelefon applikációk fejlődési iránya éppen ez lehet, vagyis a minél korábbi beavatkozási lehetőség. Természetesen az okostelefon alkalmazásától függetlenül, ideális esetben a riasztórendszerek távfelügyeleti szolgáltató központhoz is be vannak csatlakoztatva - akik riasztás esetén azonnal a helyszínre sietnek és intézkednek.  De biztos ami biztos alapon, jobb ha rendszer a tulajdonosnak is direkt módon küld egy értesítést. Aki szereti a dolgokat és az irányítást kézben tartani, annak mindenképpen javaslom ezt a rendszert.

Az okostelefonok elterjedését úgysem lehet megakadályozni. Ha pedig már van okos telefonunk - például divatból - akkor azt ne csak internetezésre és telefonálásra használjuk.

 

Amikor a családfő még a munkahelyen dolgozik, de a gyerek hazaér közben az iskolából, - ezt könnyűszerrel megnézheti. Akár még fotók is készíthetők távolról, amint a gyerek megjött az iskolából. Ez látszólag csak játék, de nagyon sokat jelent a személyes biztonságérzetünk szempontjából. Jó tudni, hogy szeretteink biztonságban vannak, még ha éppen akkor távol is vagyunk tőlük fizikálisan.

Visszatérve a nyári szabadságokra könnyűszerrel haza tudnak nézni, hogy minden rendben van-e? Az ember biztonságérzete mindenképpen növekszik, de ezen túlmenően az igazán fejlett rendszerek már sms jelzést is küldenek a betörésjelző rendszer aktiválódásakor. 

Nemrég bővítettük az egyik megrendelőnk üzemének kamerarendszerét. Az üzem vezetője elmondta, hogy a belga tulajdonosi kör tagjai folyamatosan szemmel tartják a budapesti összeszerelő üzemben zajló folyamatokat. Amennyiben nincsenek megelégedve a munka menetével, akkor azonnal telefonálnak és konkrét utasításokat is adnak Belgiumból. A Belgiumban dolgozó tulajdonosok ezt az ellenőrzési tevékenységet immáron nemcsak számítógépes monitoruk előtt ülve hajthatják végre, hanem akár okos telefonjuk segítségével is.

Ma már őrszolgálati tevékenységet rendelő megbízók is sok esetben okos telefon applikációk segítségével "néznek rá" a szolgálatra. Amennyiben a megrendelő rendellenességet tapasztal, azonnal tud intézkedni - hiszen hívhatja az őrszolgálat parancsnokát és nem "vakon" tájékozódik, hanem a látottak alapján adhat instrukciókat. Mindez a munkamorálra jelentős hatást fejt ki, mert soha sem tudhatják a vagyonőrök, hogy éppen ellenőrzik -e tevékenységüket.

Nem nehéz megjósolni, hogy közel sem értek véget az ilyen irányú fejlesztések. Sőt véleményem szerint az okostelefonok szerepe a vagyonvédelemben egyre jelentősebb lesz a jövőben. A GOJI rendszer például új távlatokat nyit a bejárati ajtó nyitás és zárás ellenőrzését illetően.  

Az igazán nagy előrelépést az intelligens kamerarendszerek erőteljesebb térhódítása jelentheti majd. A kamerarendszerekre feltelepített intelligens szoftverek azonnal érzékelik majd a szokásostól eltérő eseményeket, és azonnal értesítést küldenek - egy sms segítségével - az illetékes személynek, aki rá tud nézni a kameraképekre. Itt léphet be az intelligens szoftver és okostelefon kínálta applikáció mellett az intelligens felhasználó aki azonnal értékelni tudja a helyzetet. A kamerarendszerek szerepe ugyanis  egyre inkább a preventív jellegű feladatok megoldása lesz. Az már egyre kevésbé elégséges, ha a kamerarendszerek csupán dokumentálják a megtörtént káreseményeket, bűncselekményeket és azokat vissza lehet nézni. 

Ha  te is szeretnéd kézben tartani a dolgokat,   bárhonnan és bármikor hazanézni, - akkor fordulj szakértőkhöz, akik ez ügyben megfelelő tudással és tapasztalattal állnak rendelkezésedre!

Szólj hozzá

biztonságérzet biztonságtechnika vagyonvédelem bűnmegelőzés kamerarendszer riasztórendszer magánbiztonság