2013. júl 28.

Önvédelmi fogások nőknek

írta: steve4security12
Önvédelmi fogások nőknek

 

115714_noi_onvedelem.jpg

Sok nőnek halvány sejtései sincsenek arról, hogy  triviálisan egyszerű fogásokkal ő is megvédhetné magát erősebb testalkatú támadójával szemben!

A nők elleni támadások, de különösen  nemi erőszak elkövetése mindig nagy felháborodást kelt a társadalomban. Ez nem jelenti persze azt, hogy más bűncselekmények ne frusztrálnák az átlagembert, de a nők, idős emberek és gyerekek elleni agresszivitást még nehezebb elviselni. Korábbi bejegyzésemben azokra a taktikai lépésekre hívtam fel a nők figyelmét, amelyek segítségével nagyobb eséllyel úszhatják meg a támadásokat. Aki nem olvasta még, annak ajánlom figyelmébe: NEM a nemi erőszakra..Ebben a mai írásomban elsősorban inspirálni szeretném a hölgyeket önvédelmi fogások gyakorlására- mégpedig nem virtuálisan, hanem szakemberek közreműködésével. Természetesen akik már rendszeresen karatéznak, vagy más távol keleti küzdősportot űznek azoknak gyakorlatilag nincs szükségük külön önvédelmi fogások gyakorlására - jóllehet nekik sem árt egy kimondottan önvédelmi tréning elvégzése

Sok nő talán nem is tudja, hogy egyre több kimondottan önvédelmi fogásokra koncentráló tréninghez is csatlakozhat, gyakorlatilag minden előképzettség nélkül. Ezeken a női önvédelmi tréningeken az edzők többnyire nem tradicionális küzdősportokat tanítanak, hanem az utcán és a gyakorlatban már bevált technikákat. Nagyon sok olyan apró trükk, fogás létezik, amelyek segítségével az erőteljesebb testi alkatú férfiakat is meghátrálásra lehet késztetni - legalábbis arra a néhány percre amíg el lehet menekülni a helyszínről. Nyilvánvalóan akkor kénytelenek a hölgyek ezeket a fogásokat alkalmazni, amikor már nem lehet kitérni a támadás elől.

Alapvetően puha testrészeket célszerű támadni mint szem, száj, fül, orr, nyak, lágyék, és a kar vagy akár comb puhább belső részeit. Egy erős, célzott ütés a szemre, vagy fülre nagyon kellemetlen következményekkel járhat a támadó számára, és az átmeneti zavart kihasználva a megtámadott hölgy azonnal elmenekülhet a helyszínről. De egy erőteljes lágyékra célzott rúgás a legkeményebb nemi erőszakra készülő támadót is meghátrálásra készteti. Önmagában az ellenállás ténye, és az azonnali fizikai válaszcsapás már elbizonytalanítja a támadót, mert arra számítanak, hogy ijedtségükben a hölgyek leblokkolnak. Mindehhez természetesen egy alap fizikai állóképességre és edzettségre szükség van, - mert fizikai erő nélkül azért nem lehetséges egyszerűen erős kéz szorításából kiszabadulni.

 

Vannak olyan fogások amelyeket talán le lehet írni, és videón is be lehet mutatni, mint például egy csukló fogásból történő szabadulás,  de ezeket keményen gyakorolni kell, hogy az adott éles szituációban már zsigeri szinten tudjunk reagálni. Legalább két három hónapon keresztül kell gyakorolni ezeket a fogásokat, hogy valamilyen maradandó eredményt érhessünk el. Amíg gondolkodni kell, hogy hogyan is kell csinálni - addig még nem lehet a dolog tökéletes. Ez olyan mint az autóvezetés. A kezdő minden mozdulatára izgatottan ügyel, hosszú évek gyakorlását követően pedig szinte oda se figyel a mozdulataira, - mert azok már készség-szinten beépültek tudatába. Na erre a szintre kellene eljutni a hölgyeknek az önvédelmi fogásokat illetően.  Magas stressz szinten ugyanis nem nagyon marad idő gondolkodni, hogy mit is lehetne tenni. Ilyenkor zsigerből kell reagálni, az előre jól begyakorolt mozdulatsorokkal.

 

Külön gyakorolni kell a hölgyeknek a fojtogatásból történő menekülést. A fenti filmen a  tréner hölgy azt a technikát demonstrálja  a vele szemben álló fojtogatón, hogy egy kicsit berogyasztja testét - ezzel lejjebb viszi súlypontját, majd elfordul és jobb kezét magasra emelve könyökkel lesújt a támadó karjaira, majd ugyanazzal a mozdulattal    támadásba is lendül. De van amikor a támadó hátulról érkezik. Ilyenkor klasszikusan meg kell keresni a az ellenfél leggyengébb pontját ami a kisujja, és csak arra kell koncentrálni az erőnket. A támadó kisujjának erőteljes feszítése, vagy  akár - brutális támadás esetén - eltörése elképesztő fájdalmat tud okozni, és még az izomkolosszusokat is térdre kényszeríti.

Az interneten nagyon sok edukációs filmet lehet találni a női önvédelem témakörében. Ezeket érdemes tanulmányozni a hölgyeknek,  de férfiaknak is.  Különösen ajánlom az alábbi két film megtekintését. Bár angol nyelvű mindkét film, de nyelvtudás nélkül is nagyon könnyű értelmezni mindkettőt. Sajnálatos módon  egyelőre nagyon kevés magyar nyelvű oktató filmet találunk a YouTube csatornán.

Női önvédelem: Puha célpontok

Elsőrangú önvédelem: Debi Steven bemutató

Az alábbi film arra az esetre vonatkozóan nyújt gyakorlati tanácsokat, amikor a támadó meg akarja erőszakolni a nőt, aki    látszólag már  vesztes pozícióban a hátán fekszik. De még ekkor is vannak olyan gyakorlati technikák, amelyekkel nagy eséllyel elkerülhető a nemi erőszak. Erőteljes karokkal távol lehet tartani a támadó férfit, vagy oldalra lehet fordulni egy hirtelen mozdulattal. A lábakkal is el lehet rúgni vagy tolni a támadót.

Arra bátorítom a hölgyeket, hogy csatlakozzanak egy már működő női önvédelmi csoporthoz. De ha nincs ilyen a közelükben, akkor szervezzenek érdeklődőkből csoportot, és keressenek hozzá egy képzett harcművészt, aki ezeket a gyakorlati fogásokat megossza velük. Amennyiben a hölgyek rendelkeznek ilyen típusú jártassággal, akkor már a fellépésük is magabiztosabbá válik. Azt meg ne felejtsük el, hogy a bűnözők is mindig a könnyű célpontot keresik. Egy jó szemű bűnöző  gyakorlatilag egy személy mozgásáról is viszonylag nagy valószínűséggel meg tudja állapítani, hogy milyen fokú ellenállásra számíthat.  Ezen fent említett önvédelmi technikák erőteljes begyakorlásával azonban kellemetlen meglepetés érheti a támadókat.

Társadalmi szerepvállalásunk keretében a cégünk központjában minden szerdán fél hattól ingyenesen  női önvédelmi kurzusokat tarunk.  Amennyiben erre igény mutatkozik és a hölgyek megszervezik magukat, akkor más helyszíneken is megszervezzük az ingyenes képzést, akár vidéken is. Mindez akkor lehetséges, ha ebben segítségünkre lesznek, hogy megfelelő létszám és képzési helyszín  rendelkezésre álljon.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság nemi erőszak védd magad humán kockázatok magánbiztonság