2013. aug 13.

Jönnek a drónok

írta: steve4security12
Jönnek a drónok

orm_drone.jpgA nagyközönség elsősorban a terroristákra vadászó fegyverekkel és rakétákkal felszerelt katonai drónok bevetéséről hall híreket. A közelmúltban például izraeli robotrepülők gyilkoltak Egyiptomban,  de az Egyesült Államok katonai erői is gyakran használnak személyzet nélküli repülőgépeket.

A technológiai fejlődés következtében nagyon széles spektrumon készülnek távvezérelhető légi eszközök. A miniatűr mérettől egészen a 20-30 méteres nagyságrendig  széles a választék. Amíg a katonai célú drónokat képzett pilóták irányítják, addig az egyszerűbb,  amatőr verziókat bárki képes vezérelni. Már határrendészeti és rendőrségi célokra is elkezdték tesztelni  ill. alkalmazni is ezeket a gépeket.  A katonai  és rendészeti felhasználás mellett a polgári élet több területén is egyre nagyobb szerepet kapnak ezek az okos légi eszközök. Az egyszerűbb kivitelű légi robotokat ügyes kezű mérnökök és technikusok is képesek előállítani gyors processzor, hosszú életű akkumulátor, GPS, fejlett szenzorok és persze egy erős motor segítségével, amely a propellereket hajtja. A polgári célú drónok többnyire kamerával is el vannak látva, melynek képeit a vezérlő személy végig követheti, vagy akár rögzítheti is.

Jóllehet egyelőre csupán kísérleti jelleggel, de a vagyonvédelem területén is igyekeznek az innovatív szakemberek rendszerbe állítani e szerkezeteket. Nagyobb rendezvényeken hatalmas segítséget jelentenek az általuk  "közvetített" légi felvételek. Madártávlatból sok minden könnyebben és hamarabb feltűnhet a biztonságiaknak, mint a tömegben elvegyülve. Mobil kamerákat felszerelve a nagyszabású rendezvény kritikus pontjain  kiegészítve a madártávlatból érkező kameraképekkel olyan profi áttekintést adhatnak a szervezőknek és a biztonsági szolgálat vezetőjének, amely jelentős hozzájárulás lehet a biztonság színvonalához.

Nagy kiterjedésű ipari objektumok fölé vezérelve a légi robotokat szintén olyan áttekintés nyerhető, amely messze felülmúlja a hagyományosan telepített kültéri kamerarendszerek által nyújtotta képi információkat. A robot repülő tárgy könnyűszerrel vezérelhető olyan területek fölé, amely biztonsági szempontból aktuálisan kockázatossá válhat. A nagy kiterjedésű ipari- vagy akár mezőgazdasági területek felügyeletét illetően új perspektívák nyílnak meg a szakemberek számára. Immáron madártávlatból is követni lehet az eseményeket. Különösen nehéz terepviszonyok között alkalmazható kiválóan az eszköz, ahol egyébként nehéz személygépkocsival vagy más módon közlekedni. 

A közbiztonság területén is számtalan lehetőséget kínálnak ezek az egyre jobb minőségű és egyre olcsóbb eszközök. Hogy milyen professzionális szinten képesek ezek a légi járművek személygépkocsikat és embereket beazonosítani és követni, az a NSA jelenlegi fejlesztési eredményeiből  is jól látható. Ezek a fejlesztések egyben előre vetítik azt a  jövőképet - amitől egyébiránt sokan aggódnak - amelyben a közbiztonság és nemzetbiztonság érdekében további erőteljes felügyeleti rendszerek épülnek ki.

Mesterséges rovarokkal vesznek DNS mintát tőlünk? Egyelőre nem teljesen világos számomra, hogy erről a hadiipari rovar drónról érkezett hir, csupán kacsa -e? 

Egyelőre még problémát jelent az akkumulátorok rövid élettartama, mivel többnyire néhány órás teljesítményre képesek, bár már van olyan eszköz, amely egy napig is képes levegőben maradni. Azt gondolom, hogy ezek a gyerekbetegségek gyorsan kiküszöbölhetők.

A rendkívül hasznos rendszer nagyon sok jogvédő és  civil személyben  kétségeket és aggodalmat ébreszt. Sokan attól félnek, hogy a hatóságok kényük és kedvük szerint tovább turkálhatnak magánéletük intim dolgaiban. A seattle-i rendőrség hivatalosan elkezdte alkalmazni a drónokat a közbiztonság fejlesztése érdekében. Lett is ebből felzúdulás a város lakói körében.

Mostanában számtalan olyan technológia újdonság került a piacra, amely sok -sok emberi jogi kérdést is felvet. Ilyen a Google Glass de ilyen a drón is. Az pedig egy további kérdés, hogy a totális megfigyelés rémképétől fenyegetettség, vagyis az emberi jogi szempontok érvényesülnek inkább, vagy az elemi érdek, hogy biztonságos világban élhessünk, ahol nem lopják el autónkat és nem követnek el még súlyosabb bűncselekményeket. Mindennek ára van, a biztonságos létnek, és a közbiztonságnak egyaránt.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság biztonságtechnika bűnmegelőzés objektumvédelem intelligens vagyonvédelem kutatás fejelsztés