2013. aug 18.

Trükkös tolvajok a benzinkutaknál

írta: steve4security12
Trükkös tolvajok a benzinkutaknál


shutterstock_110902208_800.jpg

A legtöbb autós azért áll meg a benzinkutaknál, hogy feltöltse üzemanyagtankját, és esetleg igyon egy kávét.  A csibészek pedig a lezseren az ülésen hagyott értékeinkre pályáznak.

Tankolás közben sokan megfeledkeznek a legelemibb biztonsági szabályokról is. Kiszállnak a kocsiból és kinyitják a tanksapkát, vagy egyszerűen átadják a kulcsot a benzinkutasnak, hogy teletankoltassák autójukat. Mindeközben az ajtók nyitott állapotban maradnak - sőt esetenként még az ablakok is le vannak húzva. Természetesen ha többen is ülnek az autóban, akkor nem zárjuk be. De ha csak a sofőr közlekedik az autóval, akkor kiszállás után a központi zárat azonnal le kell zárni.

Trükkös tolvajok ugyanis  - legalábbis a tengerentúli felvételek tanúsága szerint - egyre pimaszabb módszerekkel lopnak el hátrahagyott kézitáskákat és kisebb-nagyobb értékeket az un. anyós ülésről. A tolvajok esetenként szintén autóval érkeznek, de ők nem benzint tankolnak, hanem értéktárgyakat kívánnak eltulajdonítani. Egyikük kiszáll a kocsiból, lopva odalép az áldozat kocsijához, esetenként le is guggol, hogy ne vegyék észre. Egy gyors mozdulattal kinyitja  a szerencsétlen autós ajtaját, kiemeli kézi táskáját, azonnal visszapattan saját kocsijába és nagy sebességgel távozik a helyszínről. Mire az áldozat észbe kap, már bottal ütheti a nyomát.

Amikor végre a benzinkúthoz érünk, nemcsak a benzintankot töltjük tele, hanem mi is lazulunk egy kicsit. Egy-két perc kikapcsolódás nagyon jót tesz a sok ülés után. Végre kiszállhatunk, kinyújthatjuk végtagjainkat, ha szükséges iszunk egy kávét, vagy belépünk a toalettre. Nagyon sokan annyira várunk már erre a kis lazulásra, hogy mindeközben megfeledkezünk a legelemibb elővigyázatosságról is.

 

Ezt használják ki gátlástalan bűnözők, akik azonnal akcióba lépnek, és a nyitva hagyott ajtón keresztül kiemelik az ülésen hagyott kézitáskánkat vagy más értékeinket.

Roppant egyszerűen védekezhetünk az ilyen trükkös lopásokkal szemben, ha követjük az alábbi irányelveket:

1/ Szinte valamennyi benzinkút fel van szerelve kamerarendszerekkel, de ez közel sem jelenti azt, hogy ott ne követnének el lopásokat. Sajnos a jelek szerint a bűnözőket egyre kevésbé rettentik el ezek a kamerarendszerek. A későbbi nyomozást természetesen segítik a felvételek, bár ezek a tolvajok vélelmezhetően lopott kocsikkal távoznak a helyszínről, illetve baseball sapkával és más módon igyekeznek "rejtőzködni". A felvételek azonban ennek ellenére segítik a hatóságokat a tolvajok beazonosításában. 

2/ Ha egyedül közlekedünk, akkor úgy szálljunk ki az autónkból, hogy azonnal zárjuk le a központi zárat. Előzetesen a leengedett ablakokat is húzzuk fel. Még ha csak néhány percig is tart egy fizetés a pénztárnál, akkor is legyünk következetesek. A csibészeknek elegendő csupán néhány másodpercnyi idő, és magukhoz veszik értékeinket. Soha nem tudjuk, mikor toppan be az a személy aki lopni akar - sokkal jobb ezért ha óvatosak vagyunk.

3/ Attól függetlenül, hogy le van zárva központi zár, semmilyen "provokáló" hatású értéktárgyat se hagyjunk az autóban. A pénztárcánkat, és iratainkat pedig mindig tartsuk magunknál. Ha valamilyen kisebb értéktárgy van velünk, azt a kesztyűtartóba célszerű zárni. Nagyobb tárgyakat pedig értelemszerűen a csomagtartóba helyezzük el. 

4/ Semmiképpen se adjuk ki kezünkből a gépkocsink indítókulcsát, és főleg ne hagyjuk közben magára az autónkat. Amíg a benzinkutas nem végez a tankolással, lehetőleg maradjunk a kocsi közvetlen közelében. Egy esetleges lopást követően nem várhatjuk el a felelősségvállalást tőle, ha átadtuk neki a slusszkulcsot. 

5/ Nem egy hátrány, ha egy kis paranoiával tartjuk szemmel a benzinkútnál a környezetünket. Ne feledjük, hogy nem vagyunk egyformák. Egy kocsiban hagyott laptop, mobiltelefon, vagy kézitáska számunkra közömbös, de a csibészeknek azonnal felkelti az érdeklődését a könnyű zsákmányszerzési lehetőség. Ha hosszabb ideig maradunk bent a benzinkúton, mert szeretnénk elfogyasztani egy szendvicset - akkor még a navigációs eszközünket is gyorsan szereljük le és helyezzük be a kesztyűtartóba. A szélvédőre erősített tartószerkezetet is vegyük le, mert ellenkező esetben ez egy világos jelzés a tolvajok számára.

Elsősorban az egyedül vezető nők, és a professzorként szórakozott férfi vezetők vannak kitéve ilyen típusú bűncselekményeknek. De neked  is ajánlom a fenti irányelvek követését kedves Olvasó, hogy ne érhessen  kellemetlen meglepetés. Ezek a tengerentúlon már elterjedt trükkök, nyilvánvalóan hozzánk is be fognak gyűrűzni előbb vagy utóbb. Nem árt résen lennünk.  Ahogy a közmondás is mondja; "Jobb félni mint megijedni!"

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés gépkocsi védelem magánbiztonság