2013. aug 25.

Nem a nemi erőszakra (2.)

írta: steve4security12
Nem a nemi erőszakra (2.)

eroszak.jpgA nemi erőszakot elkövető gátlástalan "férfiak" világszerte egyre újabb és vadabb esetekkel sokkolják a közvéleményt. De ezen túlmenően egyes véleményformálók hozzászólásai is sokaknál kiveri a biztosítékot.

Még mindig jelen van ugyanis  a férfitársadalom egy részében az az alantas attitűd, hogy a nemi erőszakot a hivalkodóan viselkedő nők provokálják ki.  Ezzel szemben nyilvánvaló, hogy  az áldozatok  esetleges hivalkodó viselkedése nem lehet felmentés az erőszakot illetően sem erkölcsi, sem pedig jogi értelemben.

Az pedig, hogy egyesek büszkén eldicsekednek  erőszakos közösülésükkel vészjelzésként értelmezhető tünet valamennyi felelősen gondolkodó személy számára. Az is több mint  figyelmeztető, amikor egyes véleményformálók az erőszakos nemi közösülést igyekeznek  relativizálni, hogy tulajdonképpen " az a fiatal lány miért ment házibuliba, ha meg leitta magát, akkor később ne reklamáljon, nyilván ő is benne volt a dologban".

A fenti címmel korábban megjelent írásomat sokan megosztották és kommentálták, melyet ezúton is köszönök. Most egy kicsit tovább igyekszem boncolgatni a témakört...

Három chicagoi tizenéves nemrég megerőszakolt egy 12 éves kislányt.   Ketten 16 évesek, míg harmadik társuk csupán 15 éves - vagyis jószerivel gyerekekről van szó. Az erőszakos közösülést videóra vették, majd azt mint egy menő történetet saját Facebook oldalukon közzé is tették. Gyakorlatilag a szerencsétlen megerőszakolt lányt ezzel a közzététellel tovább alázták és szégyenítették.  Nehéz értelmes szavakat találni erre a mérhetetlen cinizmusra és eltévelyedésre.  Nem véletlen, hogy a hír az Egyesült Államokban és a világ több országában is nagy felháborodást váltott ki.

 

A jelek szerint ezek a felelőtlen és gátlástalan fiatalemberek fel sem fogták, hogy milyen komoly lelki sérülést okoztak annak a szerencsétlen, védekezésre képtelen 12 éves kislánynak az életében - aki esetlegesen hosszú éveken keresztül lelki gondozásra szorul majd, hogy kiheverje ezt a traumát. De tettük súlyát és büntetőjogi következményeit sem fogták fel -  a gyalázatos erőszak videóra rögzítése és megosztása legalábbis erre utal. Gyanítom, a baráti körükben akartak villogni ezzel a "cool" dologgal. Állati ! -gondolták,  miközben állati ösztöneiktől vezérelve teljesen megfeledkeztek a társadalmi normákról és a tisztességről, de a büntetőjogi következményekről is.

 Sajnálatos módon a férfi társadalom egy részében a nemi erőszak mint jó brahi - vagy legalábbis valamiféle megbocsátható, vagány dologként van elkönyvelve. Ez a férfi-soviniszta vélekedés családi minták alapján "öröklődik"  és/vagy  utcai bandákban verődve alakul ki  tesztoszteron szintet illetően túltengésben, szociális intelligenciát illetően pedig kihívásokkal küzdők körében. (Itt jegyzem meg, hogy vannak esetek amikor a nők élnek vissza helyzetükkel, de ezek számaránya lényegesen alacsonyabb.)

Az amerikai hadsereg nemi erőszak botrányából is jó néhányan csak azt a primitív következtetést voltak képesek levonni, hogy mit vár egy nő ennyi férfi között?

A helyzet sajnálatos módon hazánkban sem tökéletes... A fenti esethez kísértetiesen hasonló erőszak történt nemrég hazánkban is. Ketten is megerőszakoltak egy 15 éves részeg lányt egy házibulin. A két erőszaktevő - minő véletlen - szintén videóra vette az aljas cselekményt, majd fokozandó a szerencsétlen lány megalázását mindezt meg is küldték  ismerőseinek...

 

A fogyasztói társadalom  folyamatos reklám-dömpinggel áraszt el bennünket. Néha fel sem tűnik számunkra, hogy szép lassan egyre több terméket vonzó női idomokkal kívánnak a marketingesek kívánatosabbá tenni. Sokak fejében - legalábbis tudat alatt -  a média által közvetített világkép a nőt mint szexuális terméket ábrázolja. Azon férfiaknál akiknél különben is "csúszik a kuplung" a sok drogtól és ital fogyasztástól már szinte evidens, hogy nekik is jár egy jó nő. Természetesen felelősek a szülők és az iskolarendszer is.  Mindez persze nem lehet mentség az erőszaktevő személyek számára. 

Azon viszont érdemes elgondolkodni, hogy milyen módon lehetne csökkenteni a nemi erőszakok számát. Attól tartok, hogy a pénz vezérelte média nem fog önmagától váltani. A szülőknek és az iskoláknak viszont igen nagy a szerepük, hogy a fiatalokat  egészséges életmódra, sportolásra neveljék - továbbá egymás tiszteletére és megbecsülésére. De a veszélyekre is fel kell hívni a figyelmüket - akár már 12 éves lányok esetében is. Ez a fajta bűnmegelőzési nevelés persze rendkívül hálátlan feladat, mert tizenéves gyerekeink nem feltétlenül kitörő örömmel fogadják az ősök "aggodalmaskodását". 

A túlhevült hangulatú házibulik, diszkók és más hasonló nagy bulik latens módon mindig jelentenek egyfajta veszélyt a naiv és befolyásolható fiatal lányok számára. 

Az angolszász nyelvterületen már kialakult egy speciális szakkifejezés (date rape) azokra az esetekre, amikor az erőszaktevők valamilyen tudatmódosító szerrel érik el céljukat. Ez a tudatmódosító szer lehet alkohol, drog, vagy erősebb és veszélyesebb szerek is, mint a GHB.

A fiatal lányok biztonsági tudatosságát fokozni kellene képzésekkel és tanácsadással. Tapasztalataim szerint nagyon sokan eleve kizárják az agyukból még a gondolatát is az ilyen rémisztő eseteknek. Anélkül, hogy riogatnánk őket, a veszélyekre fel kell hívnunk a figyelmüket - akár tetszik ez nekik, akár nem.

Egyre többen kínálnak ma már hazánkban is női önvédelmi képzéseket. Aki megteheti, annak nagyon ajánlom ezeket a tréningeket, mert ezek fokozzák az önbizalmukat és magabiztosságukat - ami soha sem árt.

Nem elég csupán a fiatal lányokat óvni a nemi erőszaktól. A fiatal fiúkat is úgy kellene nevelni a szüleiknek és az iskolának, amely a nemi erőszakot abszolút nem egy férfias dolognak és megbocsátható csínynek tartja. Az igazi férfiak személyes varázsukkal és kedvességükkel hódítanak, nem pedig állati ösztöneikkel és fizikai erejükkel. Az igazi férfiak - akik egyébiránt soha sem gondolnak nemi erőszakra - nem fordítják el a fejüket amikor a házibulin a társuk erőszakoskodni kezd a magatehetetlen fiatal lánnyal, és cinkos mosollyal nem nyújtanak egyfajta bűnsegédi "támogatást".

Széleskörű társadalmi kezdeményezésekkel, összefogással és neveléssel lehet csökkenteni  a szemérem elleni bűncselekmények számát.

Társadalmi felelősségvállalásunk keretében mi továbbra is készek vagyunk bűnmegelőzési tanácsadás keretében segíteni a középiskolákat, vagy akár a felsőfokú tanintézeteket is. Immáron több középiskolában tartottunk önvédelmi bemutatóval kombinált foglalkozást, ahol interaktív módon dolgoztuk fel a fiatal lányokkal a veszélyeket, és főleg a megelőzési lehetőségeket. Természetesen amennyiben felkérést kapunk, a jövőben is készek vagyunk segíteni...

Szólj hozzá

facebook közbiztonság nemi erőszak bűnmegelőzés védd magad magánbiztonság