2013. sze 10.

Vigyázz a kutya harap!

írta: steve4security12
Vigyázz a kutya harap!

kutyatamadas_1.jpg

A kutya az ember hűséges társa, védelmezi gazdáját és otthonát. Sok családi ház kerítésére ki is van függesztve a bűnözőket riasztó tábla : "Vigyázz a kutya harap!" De nem csak a betörőknek van félnivalója!

Ugyanis az ebek "társadalmában" is vannak agresszív "bűnözők", amelyek súlyos sérüléseket okozhatnak gyanútlan, felkészületlen  személyeknek. Éles fogaik mély nyomokat hagyhatnak testünkön, de akár maradandó lelki sérüléseket is okozhatnak ezek a kóbor agresszorok.  Sajnos a felbőszült kutyák támadásai időnként  halálos kimenetelű következményekkel zárulnak.  A kutyatartás világszerte nagyon elterjedt - de sajnálatos módon egyes kutyatulajdonosok a legelemibb óvintézkedéseket sem tartják be. Gyakran láthatunk póráz és szájkosár nélkül sétáltatott nagytestű kutyákat, de van aki felelőtlen módon szabadon engedi gyilkolásra is kész megvadult kutyáit.

Nyilvánvalóan a kutya tulajdonosok felelőssége megkerülhetetlen. Egy megfelelő szakértelemmel és szeretettel gondozott kutya - az előírások betartásával - elméletileg soha sem fog támadni. Sajnos még ez sem 100%-os garancia, mert nagyon ritkán az is előfordul, hogy megmagyarázhatatlan apróság miatt a kutya teljesen váratlanul akár saját gazdája ellen fordul. A felbőszült, szabadon engedett kutyák akár falkába szerveződve is megtámadják a "területükre" tévedő embereket. Különösen gyerekeink vannak kitéve veszélyeknek, ha olyan helyeken járnak iskolába, ahol gyakran szabadon engednek erős testű, önmagában is félelemkeltő kutyákat.  Postások, díjbeszedők de akár még rendőrök is ki vannak téve kutyák támadásainak. Egyesek kimondottan harci kutyákat tartanak otthonaikban, és ha ezek elszabadulnak akár gyilkoló eszközzé válhatnak perceken belül. 

 

Röviden tekintsük át a szakemberek tanácsait arra az esetre, ha felbőszült kutyák törnek ránk:

1/ A  támadásnak  mindig van előzetesen valamilyen jele. Izgatott figyelem, egyre hangosabb morgás, stb. Ha ezeket a jeleket idejekorán felismerjük, az már önmagában  egyfajta eredmény.

2/ A kutya mozdulatlan embert nem fog megtámadni! Ezért a szakemberek azt javasolják hogy maradjunk mozdulatlanok, de kerüljük a szemkontaktust. Ha ugyanis a kutya szemébe nézünk, ő azt fenyegetésként értékeli. Szinte csak a szemünk sarkából  figyeljük az állatot. (Vigyázat a házi kedvencünk kutyánknak nem baj ha erősen szemébe nézünk, hogy tudja ki az úr a háznál, - de ez más szituáció!) 

3/ Ne kezdjünk el futni, mert akkor zsákmánynak tekint minket!

4/ Ne próbáljuk megütni vagy megtámadni, mert még erősebb támadással kell szembenéznünk!

5/ Ha van valami a kezünk ügyében azt tartsuk magunk előtt. Ha például egy kabát van a karunkra tekerve, az nagy segítség lehet, mert a magunk elé tartott karunkba nem tudnak olyan mélyen éles fogai behatolni.

6/ Óvatos és kis lépésekkel hagyjuk el a terepet (ha tudjuk), ne essünk pánikba! Ha gyorsan be tudunk szállni egy autóba, az megoldást jelenthet. Ha egy magas fára, vagy egy kerítésre fel tudunk mászni - azzal is kikerülünk a támadási zónából. Csak ki kell várnunk, amíg a felbőszült ebek lenyugszanak és elhagyják a helyszínt.

7/ A kutya megérzi félelmeinket és főleg azt, ha pánikba esünk, és még inkább zsákmánynak tekint minket! Ha ránk támad és elesünk, azonnal álljunk fel, mert ha fölénk kerekedik - még inkább könnyű prédaként tekint ránk. Ha valaki  védekezés közben magzati pozíciót vesz fel a földön - az a lehető legrosszabb és akár végzetes döntés lehet.

8/ Soha se fordítsunk hátat a kutyának, és kerüljük a szemkontaktust.

9/ Természetesen ha látunk esélyt segítségkérésre, akkor hangosan kiabáljunk - arra azért figyeljünk, hogy a hangunkban ne legyen félelem és rettegés. 

10/ Arra is érdemes felkészülni, hogyan szabadítsuk ki embertársunk kezét a kutya erős szorításából. 

Ragadd meg a nyakörvét, - térdeiddel biztosítsd, hogy ne tudjon oldalra mozogni, a nyakörvénél fogva rángató mozgással emeld fel, ha szükséges a nyakörvet szorítsd,  míg el nem engedi áldozatát.
Amíg áldozatát el nem engedi, addig ne húzd vissza, mert egyébiránt az éles fogak további sérüléseket okozhatnak. Hogy saját magunk kezét hogy szabadítsuk ki  - ez egy nehéz történet. Először is alaposan fontoljuk meg minden mozdulatunkat. Valaki azt javasolta nekem, hogy érdemes nem kifelé húzni a kezünket, hanem inkább a torka felé nyomni, mert erre a kutya nincs felkészülve és inkább elengedi a kezünket.

11/ Ma már számtalan technikai segédeszköz is segíthet nekünk, hogy megelőzzük a kutyák támadását. Olyan ultrahangot kibocsátó kutyariasztókat is beszerezhetünk, amelynek a hangtartománya emberi fül számára nem hallható, de a kutyákat elriasztja. 

12/ A kutyatartóknak "kutyakötelessége" gondoskodni az ebek gondozásáról és megfelelően biztonságos tartásról. Aki háziállatot tart, köteles a jó gazda gondosságával eljárni,  és kedvencük  élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni. A kutyatulajdonosoknak a biztonságos elhelyezésről, továbbá az ebek szökésének megakadályozásáról is gondoskodniuk kell. Különösen igaz ez akkor, ha nagy testű, agresszív kutyát tart valaki. Bármilyen meglepő, a kutyákat is lehet nevelni, iskoláztatni - akár kutyaiskolába íratni. Még az erősen antiszociális kutyákat is tudja nevelni egy profi oktató, sok-sok következetességgel,szeretettel és türelemmel. 

Javaslom, nézzünk utána, hogy gyerekeink az iskolába menet nem találkozhatnak-e veszélyes, harapós kutyákkal. De idős és beteg rokonainkra is figyeljünk oda, nehogy agresszív kutyák támadásának legyenek kitéve. Erősen ittas állapotban pedig bárki nagy veszélynek teheti ki magát, ha éppen elszabadult, megvadult kutyák útjába kerül. Már csak ezért is érdemes mindig józannak maradnunk!

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad humán kockázatok magánbiztonság