2013. sze 11.

Videó távfelügyelet kisboltokban

írta: steve4security12
Videó távfelügyelet kisboltokban

shutterstock_25235182_800_2.jpg

Az utóbbi időben viszonylag sok betörést és rablást követtek el bűnözők,  kisebb üzletek terhére. Ékszerboltból és luxus mobiltelefon boltól több tízmilliós, - míg dohányboltokból néhány százezer forint értékű zsákmánnyal távoztak az elkövetők. Manapság a bűnözők attól sem riadnak vissza, hogy fényes nappal kövessenek el nagy értékű rablásokat.  Sőt az Andrássy úti rablás során a szerencsétlen eladót is súlyosan bántalmazták.

A videó távfelügyeleti rendszerek - ha nem is akadályozzák meg az elkövetőket - igen nagy segítséget jelentenek a nyomozati munka során. Több esetben a videó felvételek értékelése is hozzájárult a bűnözők gyors elfogásához, és vélhetően a károk megtérítésére is így több lehetőség kínálkozik. 

A kisebb üzletek professzionális vagyonvédelmi rendszereinek kialakítására  óriási igény lenne, hiszen az üzlettulajdonosok is folyamatosan tájékozódnak a bűnügyi hírekről. Csak éppen pénzügyi szempontok miatt sokan kénytelenek erősen kompromisszumos megoldásokkal beérni. Ráadásul a vevőbarát atmoszférát sem akarják elrontani biztonsági berendezések felszerelésével. A bűnügyi statisztikák, és az egyre agresszívebb betörési és rablási módszerek viszont arra intenek valamennyiünket, hogy fejleszteni kell a biztonságot, de különösen az eladók személyi biztonságát.

A videó távfelügyeleti rendszereket természetesen célszerű  támadásjelző berendezéssel kiegészíteni, különösen nagy értékű árukat értékesítő boltokban, ahol a kockázati kitettség is magasabb. Csak arra kell törekedni, hogy a támadásjelzés feltűnés mentes legyen. Arra is van lehetőség, hogy a kamera képekre a bolt tulajdonosa is bármikor ránézzen az okostelefonjára telepített applikáció segítségével. Természetesen ennek nem csupán vagyonvédelmi jelentősége van, hiszen azt is ellenőrizni lehet, hogy éppen hányan tartózkodnak az adott pillanatban a boltban.  Sőt az üzlettulajdonos azonnal értesítést is kaphat a betörő akcióba lépéséről, de a kamera felvételeket utólag is visszanézheti az okostelefonján.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a biztonsági kamera rendszer működéséről tájékoztassuk a betérő vásárlókat, de főleg bűnözőket egy bejáratnál kihelyezett felirattal. A legtöbb ilyen bűnöző ugyanis aki annak ellenére követ el bűncselekményt, hogy ott kamerarendszer működik, nem vakmerő, hanem egyszerűen tájékozatlan luzer. Többségük ugyanis nagyon gyorsan - órákon napokon belül - a rendőrségi gyanúsítotti kihallgatáson találja magát.

Jó tudni, hogy amennyiben a rabló vagy betörő a kis üzletben szétverné a kamerákat és a helyileg telepített videórögzítő berendezést, attól még a képek a biztonsági cég távfelügyeleti irányító központjában megmaradnak, és azok felhasználhatók. Természetesen a magánbiztonsági társaságok a videó felvételeket az adatvédelmi törvénynek megfelelően - amennyiben nincs rendkívüli esemény - néhány nap múlva törlik. 

A videó távfelügyeleti rendszerek már nagyon régen megjelentek   a piacon, de a kezdeti eufórikus lelkesedés gyorsan alább hagyott, és a technológia   sokáig csípkerózsíka álomba szenderült.  Manapság azonban ismételten nagy lendületet vett, mivel sokat javult az adatátvitel sebessége.

Ahhoz sem kell nagy jóstehetség, hogy belássuk, a rendszer igen komoly fejlesztési lehetőségek előtt áll - többek között  az intelligens kamerarendszerek térhódítása miatt. Ma már léteznek olyan intelligens kamerarendszerek, amelyek felismerik az agresszív magatartású személyeket - sőt arcfelismerő szoftverek is megjelentek speciális területeken. Sajnos ezek a szoftverek még részben meglehetősen drágák, másrészről még jogi összefüggések is tisztázásra szorulnak.

Addig is amíg megjelennek a még intelligensebb videó távfelügyeleti rendszerek és megoldások, azt javaslom a kis üzletek tulajdonosainak, hogy forduljanak profi biztonsági szakemberekhez tanácsokért, és testre szabott megoldások kialakításáért. 

Szólj hozzá

közbiztonság biztonságtechnika bűnmegelőzés távfelügyelet kereskedelmi vagyonvédelem humán kockázatok magánbiztonság