2013. sze 14.

Taxiban "utazó" bűnözők

írta: steve4security12
Taxiban "utazó" bűnözők

taxi.jpg

Sok fiatalt vonz a taxizás, mivel egyfajta szabadságot és változatosságot kínál perspektívaként. A taxis életforma a nyilvánvaló előnyök mellett azonban bizonyos veszélyekkel is együtt jár.

Sajátságos helyzetükből fakadóan világszerte ki vannak téve támadásoknak, rablásoknak. Ennek számtalan oka van:

o Elsősorban azért kerülnek bűnözők látókörébe, mert az utasok készpénzzel egyenlítik ki a fuvardíjat - és így a műszak végére viszonylag nagyobb összeg gyűlik össze náluk.

o Tekintve egyedül dolgoznak - ez fokozza kockázati kitettségüket, és akár fegyveres bűnözök célkeresztjébe is kerülhetnek.

o Gyakorlatilag bárki leintheti őket, és az alattomos szándékú  utasokat akik  mögéjük ülnek, nehéz  beazonosítani és szemmel tartani!

o Tekintve szükségük van a bevételre, bármilyen kietlen helyre el kell szállítaniuk az utasokat. Azt pedig nagyon nehéz előre megérezni, hogy az adott utas normális tisztességes személy, vagy értékeikre pályázó rabló.

A taxisok elleni bűncselekmények zöme a készpénzük megszerzésére irányul. Ritkábban a bűnözők az autót is elrabolják. A támadók fegyverrel vagy késsel igyekeznek rábírni a szerencsétlenül járt taxisokat értékeik átadására. De van amikor csak egyszerűen fizikai erőfölényüket kívánják erőszakos módon kamatoztatni.

 Csak  a tapasztalt, és kiváló emberismerettel rendelkező taxisok érzik meg előre a veszélyt - többnyire apró jelekből, gesztusokból, esetleg elszólásokból. Ezek az utasok ugyanis sokszor másképp viselkednek az átlaghoz képest, ugyanis ők másban "utaznak". Ezek az "utasok" csak a kedvező pillanatra és körülményekre várnak, amikor viszonylag kis kockázattal követhetik el a többnyire előre eltervezett bűncselekményüket.

 A rablók általában alattomos módon a hátsó ülésről támadnak, mert így még inkább meglephetik a gyanútlan sofőrt. A videókamerák felszerelése nagyon sokat segíthet a bűncselekmények megelőzésében, de különösen a későbbi nyomozati szakban. Mint a csatolt, megtörtént eseményeket dokumentáló videó felvételek is tanúsítják, önmagában a technológia alkalmazása nem feltétlenül előzi meg a rablási kísérletet. Szerintem a bűnözők mindkét esetben annyira a bűncselekményre koncentráltak, hogy fel sem tűnt számukra a kamera. Értelmi szintjük pedig eleve megállapítható a videó felvételek alapján...

Véleményem szerint egy kis felirattal és élő szóban is tájékoztatni kellene az utasokat - különösen a rablásban utazókat - a videókamera működéséről. Ez egyébiránt jogi szempontból is indokolt lenne, ráadásul így nyomatékosítani lehetne az elkövetők számára a lebukás kockázatát. Igen nagy valószínűséggel - ha egy bűnöző tudatában van annak, hogy az általa tervezett bűncselekményt biztonsági kamera rögzíti - inkább eláll eredeti szándékától.

Sok más védelmi lehetőség is kínálkozik ma már a bűncselekmények megelőzésére, de legalábbis segítségkérésre. Csupán egy gombnyomással hozható működésbe vészkürt, vagy  fénykürt amely azonnal felhívja a közelben tartózkodók figyelmét, egyben a rablót könnyen elbizonytalaníthatja. 

Az ad- vevő készülékhez is kapcsolható kiegészítő biztonsági berendezés, amely egy vészjelzés küldésével azonnal bekapcsolja a központba a történteket - így hallhatóvá válnak az események. A GPS koordináták alapján azonnal a bajba jutott kolléga segítségére tudnak sietni. Természetesen rádiós támadásjelzők és mobiltelefon vészjelző applikációk is sokat segíthetnek ilyen szorult helyzetben.

Plexi lappal elválasztott vezetőülés már több országban régóta gyakorlat. Én magam is ültem ilyen taxiban Londonban évekkel ezelőtt. Hazánkban is felmerült ennek gondolata a brutális ferihegyi esetet követően, de aztán a végrehajtás elmaradt. Egyébiránt ez a megoldás sem a taxisoknak sem pedig a normál utasoknak nem igazán komfortos, biztonsági szempontból viszont rendkívül hasznos lehetne.

A bankkártyás fizetés mobil terminálok segítségével immáron használatban van. De nem mindenki tud és akar bankkártyával fizetni a taxiban, különösen azok az utasok nem preferálják ezt a módszert, akik éppen sietnek valahova. Elvileg nagy mértékben csökkentené a taxisok kockázati kitettségét, ha kevesebb zsákmányolható készpénz lenne náluk. Az összegyűlt készpénzt egyébiránt mobil beépíthető mini széfbe is el lehetne zárni.

Erősen megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy ellenállást tanúsítsanak-e a taxisok egy esetleges támadással szemben. Úgy tudom, hogy a legtöbb társaság irányelvként azt határozta meg, hogy a taxisok ne tanúsítsanak ellenállást, hanem adják át a rablók által követelt készpénzüket. Nyilvánvalóan e mögött a logika mögött az áll, hogy a taxisok személyi biztonsága és élete sokkal fontosabb, mint adott esetben 50- 100 ezer forint. Természetesen ha a helyzet mégis eldurvulna, akkor belépnek az önvédelmi reflexek és feledésbe merülnek az "együttműködést" célzó irányelvek. A híreket figyelve a taxisok többnyire ellenállást tanúsítanak - váltakozó sikerrel. 

Konfliktuskezelő és önvédelmi tréningek mindenképpen hasznosak lennének a taxisok számára, mint ahogyan önvédelmi eszközök beszerzése sem árthat. Egy-két órát legalább havonta érdemes lenne   professzionális önvédelmi fogások gyakorlására fordítani. Egy váratlan támadás pillanatában ugyanis nincs idő gondolkodni, hogyan is reagáljon az ember. De ha az előre begyakorolt elhárítási technikák   kellően rögzülnek, sokkal nagyobb eséllyel tudja magát a taxis megvédeni. Amennyiben a társaságok szervezetten, flotta rendelés keretében oldják meg kollégáik személyi biztonságát, úgy nyilvánvalóan kedvezőbb kondíciókat tudnak elérni. Szerintem megérné lépni ez ügyben ...

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés kamerarendszer védd magad rendkívüli helyzetek humán kockázatok veszélyforrások magánbiztonság