2013. sze 25.

Lesz-e futball huliganizmus nélkül?

írta: steve4security12
Lesz-e futball huliganizmus nélkül?

a_futballhuliganizmus.jpgÁllítólag folyamatosan fejlődik a futballunk - jóllehet én egyelőre ezt nem érzékelem. Épülnek az új stadionok, amit a szurkolók nyilvánvalóan nagy örömmel fogadnak, de sokak mindezt értelmetlen, sőt egyenesen pazarló beruházásnak vélik. A szakértők szerint az új, modern stadionok eleve sokkal több nézőt vonzanak majdan.  Egyelőre a bajnok Győr nemrég megújult új stadionja nem igazolja vissza ezt a tételt. Ellenben a Fradi-Újpest meccsen több mint 20 ezer ember szurkolt az egyáltalán nem új  Puskás stadionban, és színvonalas focit is láthattunk. Kár, hogy megint történt egy kis balhé a meccs vége felé.

Évtizedekkel korábban a Fazekas és Bene által fémjelzett Újpest az európai futball- porondon is komoly szereplő volt. De a Burcsa Győző dirigálta Videoton is eljutott európai kupafináléba és a Real Madrid (!!!) ellen játszott döntőt. Most a kupacsapataink már az első fordulóban elvéreztek. De a közönség egy részét nem csupán a minőségi foci hiánya tartja távol a stadionoktól. A  lerobbant stadionok, a vandalizmus, a huliganizmus és szélsőséges megnyilatkozások is sokakat távol tartanak ma még a mérkőzések meglátogatásától.

A futballszurkolók egy része sajnos világszerte szinte keresi a balhét, nem kis feladatot okozva ezzel a biztonságiaknak illetve a rendőrség munkatársainak. Az angol futball- huligánok egész Európát rettegésben tartották, mert bárhol megjelentek, ott törtek-zúztak és verekedéseket provokáltak. Az angol stadionokban azonban immáron - nyilvánvalóan a sok biztonsági intézkedésnek köszönhetően is - rend és fegyelem van. Irigykedve nézem a telt házas nézőtereket és a magas színvonalat egyaránt. 

Sokan talán már nem is emlékeznek arra a drámai eseményre, amikor a Heysel stadionban 39  szurkoló halt meg  egy tömegverekedés következtében. A dermedt közönség, akik a helyszínen ill. a televíziós közvetítés élő adásában követték az eseményeket, szinte nem hittek a szemüknek. Jóval később több mint negyvenen vesztették életüket egy dél afrikai mérkőzésen pánik következtében.

Különösen a Heysel stadionban történt pokoli események mélyen megrázták a futball közvéleményt, de főleg a szervezőket intette sokkal felelősségteljesebb munkára. Ezt a traumát mintha azóta sem dolgozták volna fel kellően a biztonságiak, és néha kicsit mintha túlreagálnának egyes rendbontásokat.  Én személyesen is átéltem egy rendőri intézkedést a fradi pályán évekkel ezelőtt, melynek következtében nemcsak a rendbontó személy kapott a könnygáz spraybő,l hanem még sok más olyan személy - velem együtt - akiknek semmi közünk nem volt a rendbontókhoz.

A nagy derbiket azóta is sok futballstadionban felfokozott hangulatban rendezik meg. Gyakran okoz gondot, hogy a mérkőzés végén a fanatikus szurkolók szeretnének együtt ünnepelni kedvenceikkel.  De az is gyakran fokozza a kockázatot, hogy az ellenérdekeltségű szurkolótáborok kemény magjai, az un. ultrák  már a stadionon kívül, vagy bent a lelátókon kívánnak összetűzni egymással.

Ezek a rendbontók, és a biztonsági, rendőri intézkedések sokakat  távol tartanak a stadionoktól.  Biztonságos mérkőzések megszervezése természetesen nem lehetetlen, de nagyon alapos előkészítő munkálatokat igényel. Meg kell szervezni a szurkolók közlekedését a helyszínre, a személygépkocsival érkezők számára őrzött parkolási lehetőséget kell biztosítani. Gondoskodni kell a belépőjegyek biztonságos előállításáról, mert mindig vannak próbálkozók, akik hamis belépőkkel igyekeznek belógni a stadionokba. 

Nagyon gondosan meg kell szervezni a közönség beléptetését. A beléptetésnek egyidejűleg kell gyorsnak lennie, hogy ne alakuljanak ki tumultusok, ugyanakkor a biztonsági előírásokat is be kell tartani, hogy senki se vihessen be a nézőtérre közveszély okozására alkalmas szúró- és vágó eszközöket, továbbá pirotechnikai eszközöket. Szélsőséges tartalmú transzparenseket -és sok más, nem sporteseményre való dolgot,  eszközt sem lehet bevinni sportrendezvényekre. 

Gondoskodni kell arról, hogy a felhevült hangulatú ultrák ne a mérkőzés helyszínét használják fel saját összecsapásuk helyszínéül. Azonnal közbe kell avatkozni, ha rendbontást kezdeményez egy szurkoló. Mindezt határozottan és a jogszabályi követelményeknek megfelelően kell végrehajtani. De arra is oda kell figyelni, hogy a biztonsági személyzet fellépése arányos legyen, hiszen nem cél, hogy olajat öntsünk a tűzre. Minden biztonsági személynek tisztában kell lennie azzal, hogy egy tömegrendezvényen gyakran másképp reagálnak a felhevült szurkolók, mint normál körülmények között.

Nagy számú közönség esetén  alapvető fontosságú a tömeg szektorokba történő rendezése, és a tumultusok elkerülése. A nagy tumultusok rendkívüli esetekben ugyanis pánikba torkollhatnak, amelyet roppant nehéz már kezelni. 

 A stadionokban felszerelt kamerarendszerek már nagyon sok helyen kiváló eredményekkel szolgáltak, hiszen segítségükkel remekül be lehetett azonosítani a rendbontó személyeket.

Természetesen a huliganizmus és vandalizmus felszámolása és  kiszorítása a stadionokból minden jó szándék ellenére sem megy máról holnapra. A klubvezetés, a szurkolói csoportok, a szervezők és rendezők, továbbá a biztonsági szolgálatok  egyaránt nagyon sokat tehetnek annak érdekében, hogy legalább a szurkolási körülmények európai szintűek legyenek. De legtöbbet talán a futballisták tehetnének annak érdekében, hogy végre minden a futballról szóljon...

Szólj hozzá

egyéb közbiztonság bűnmegelőzés rendezvénybiztosítás magánbiztonság