2013. sze 28.

Dohányra buknak a betörők

írta: steve4security12
Dohányra buknak a betörők

a_nemzeti_dohanybolt.jpg

Mostanában mintha egyre több trafik kerülne bűnözők látókörébe- legalábbis folyamatosan érkeznek a jelentések betörésekről, sőt rablásokról is. Több oka is lehet a jelenségnek. Sok trafikos eleve csúszásban volt az indulással kapcsolatban, és talán elég idő és pénz sem állt rendelkezésre  megfelelően hatékony biztonsági rendszerek kiépítésére. Egyébiránt sem könnyű feladat egy trafik igazán biztonságos védelmi rendszerének kialakítása.

Úgy tűnik egyes bűnözői körök könnyű prédának vélik a trafikokat, többek között az éjszakai kivilágítás tilalma miatt is. Kell a dohány... Készpénzre és a megdrágult cigarettára pályáznak, és úgy kalkulálnak, hogy megúszhatják lebukás nélkül. 

A cigaretta forgalmazásának újraszabályozása a - nemzeti dohányboltok rendszerében  - a jelek szerint mind az illegális cigaretta kereskedést mind pedig a trafikok elleni betörések számát megnövelte.

A vagyonvédelem területén dolgozó szakemberek folyamatos versenyben vannak a bűnözőkkel, akik szintén folyamatosan fejlesztik módszereiket. Egyre több olyan viszonylag szervezett betörésről érkeznek mostanában a jelentések, melynek során 3-5 fős csoportok szinte percek alatt rámolnak ki trafikokat. Ilyen szervezett csoportok persze fosztogatnak  ékszerboltot, vagy akár márkás mobiltelefonokat forgalmazó üzletet is. De a trafikok különösen célponttá váltak...

Sajnálatos módon azt is meg kell állapítani, hogy ezek a szervezettnek tűnő csoportok egyre kevésbé riadnak vissza az ott üzemelő biztonsági  kamerarendszerektől.  

 

Rendkívül tanulságos a legutóbbi trafik kirámolásáról megjelent rendőrség által közzétett biztonsági kamera felvétel. A betörés még augusztus 22-én történt a Fejér megyei Iváncsán. Többek között azért is roppant érdekes a felvétel, mert szinte a teljes eseménysort nyomon követhetjük a biztonsági kamerák felvételei alapján. A jelentések szerint a riasztó jelzésére a közelben lakó tulajdonos azonnal a helyszínre sietett autójával, még üldözőbe is vette az elkövetőket, de nem járt sikerrel. A felvételeket elemezve az alábbi gondolatok merültek fel bennem:

1/ A betörők szinte pillanatok alatt (8 másodperc alatt) leküzdötték a bejárati ajtót - mégpedig nem különleges feszítővasakkal. Egy komolyabb biztonsági ajtó leküzdése ennél lényegesen nehezebb feladat, és főleg sokkal több időt vesz igénybe. Az időfaktor pedig  a betörők számára perdöntő jelentőségű - a szó szoros értelmében is. Érdemes lenne minden üzlettulajdonosnak tanulni ebből az ügyből,  első prioritás ugyanis a mechanikai védelem. Minden más megoldás csak ezután következhet. 

2/ Örökös versengésben áll egymással a biztonságtechnikai szakma és a betörők. A nagy kérdés, hogy a betörők be tudnak -e jutni az adott ingatlanba, illetve a biztonsági berendezések megfelelően működnek-e?  De az igazi nagy kérdés, hogy a védelmi rendszer - beleértve a beavatkozó egységet is - meg tudja-e akadályozni a bűncselekményt és a károkozást?

Egyre több betörés arra utal, hogy a riasztó és távfelügyeleti rendszerek koncepcióját generálisan át kell értékelni. A mai rendszerek zömmel csak akkor adnak jelzést a távfelügyeleti központokba, amikor már bent tartózkodik a betörő az adott épületben. A leggyorsabb távfelügyeleti szolgáltató sem tud kiérni a helyszínre 3 percnél korábban. Itt a felvételeken pedig lemérhető, hogy másfél percen belül (!!!) végeztek a betörők. De arra is láttunk már példát, hogy a szervezett csoport fél perc alatt kirámolt egy márkás termékeket forgalmazó üzletet. A távfelügyeleti szolgáltatásnak pedig nyilvánvalóan az lenne a célja, hogy a kivonuló szolgálat legalábbis megzavarja a betörőket - jobb esetben megakadályozza a helyszínről a távozásukat a rendőség kiérkezéséig. Az is feladata a kivonuló szolgálatnak, hogy a feltört ingatlan biztosítási feladatait ellássa - mindaddig, amíg a tulajdonos nem intézkedik a helyreállításról.

Amennyiben a videó távfelügyeleti rendszer azonnal értesítést küld a betörés kísérletéről ill. szándékáról akkor lényegesen nagyobb eséllyel tud a kivonuló szolgálat időben a helyszínre érkezni, és az ilyenkor szükséges protokoll szerint eljárni. De ehhez természetesen az is szükséges, hogy a betörők ne tudjanak másodpercek alatt bejutni az üzlettérbe.

3/ A videó távfelügyelet arra vonatkozóan is értelemszerűen sokkal több információt továbbit a távfelügyeleti intézkedési központba mint a hagyományos rendszer,  hogy egyáltalán mire készüljön fel a kivonuló szolgálat. Amennyiben 4-5 fős csoport igyekszik betörni az adott ingatlanba, akkor nagyon sietni kell az adott helyszínre, mivel ezek a szervezett csoportok sokkal gyorsabban hajtják végre a bűncselekményt mint a magányos betörő. Amíg a helyszín felé tart a kivonuló szolgálat, az operátortól folyamatosan tájékoztatást kaphat a fejleményekről. Ilyen szervezett csoportok elleni hatékony fellépés kizárólag akkor lehet hatékony, ha a kivonuló szolgálat tagjai  megfelelő önvédelmi felkészültséggel  rendelkeznek. De véleményem szerint az önvédelmi eszközök mellett a lőfegyver alkalmazása is egyre indokoltabb.

4/ Egyre több üzlettulajdonos rendel magának biztonsági kamera-  és videó távfelügyeleti rendszereket. A felvételeken jól látszik, hogy az elkövetők eleve kapucnit húztak a fejükre, hogy eltakarják arcukat a kíváncsi kamerák elől. A lenti felvételen pedig a bűnözők bukósisak viselésével álcázták magukat. Nyilvánvalóan előzetesen terepszemlét tartottak, és viszonylag pontosan képben voltak a biztonsági berendezéseket illetően is.  Egyértelműen  nem a végső megoldás, de legalább a videó- felvételek segítik a rendőrség munkáját. Amennyiben az arcokat nem is lehet pontosan felismerni, azért a felvételek sok használható  részletet is tartalmaznak. Amennyiben a helyszínen megrongálnák a képrögzítő egységet, attól még a távfelügyeleti központban a felvételek megmaradnak.

5/ Egyre inkább az a meggyőződésem, hogy a távfelügyeleti rendszereknek nem a betörés tényét kell jelezniük a távfelügyeleti központokba. Egy igazán biztonságos védelmi rendszer akkor alakítható ki, amennyiben a videó távfelügyeleti rendszerek már a betörési  szándékot azonnal jelzik a bevetési irányítási központban! Természetesen az is könnyűszerrel megoldható, hogy amint a kamerarendszer érzékeli, hogy valaki átlépte a kerítést, a rendszer azonnal értesítést küld a tulajdonos okostelefonjára, aki a feltöltött applikáció segítségével azonnal látja, hogy mi történik és  rögtön intézkedhet. Ugyanilyen logikával az intelligens kamerarendszerek azonnal fel kell ismerjék a rablási szándékot! Minél korábban érkezik ugyanis jelzés a betörési vagy rablási  szándékról, annál gyorsabban képes reagálni a kivonuló szolgálat, vagy akár a tulajdonos. Természetesen ilyen esetekben az operátorok azonnal értesítik a rendőrséget is. Ma már az intelligens kamerarendszerekkel, és videó távfelügyeleti bekötéssel lényegesen nagyobb hatékonyság érhető el a bűncselekmények megelőzése érdekében. 

Nem elég csak remélni, hogy a dohányra bukó bűnözők előbb utóbb megbuknak. Van feladat bőségesen. A vagyonvédelem területén dolgozók számára is nagy kihívást jelent a helyzet hatékony kezelése.

A rendőrség kéri, hogy aki a  fenti videón látható személyeket felismeri, jelenlegi tartózkodási helyükkel, vagy a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a dunaújvárosi kapitányságot hivatali munkaidőben a 06-25/510-510 telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80/555-111 zöld számon vagy a 107, 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.  

Szólj hozzá

trafik közbiztonság bűnmegelőzés távfelügyelet kamerarendszer kereskedelmi vagyonvédelem objektumvédelem mechanikai védelem magánbiztonság