2013. okt 06.

Viszik a nappalit!

írta: steve4security12
Viszik a nappalit!


aaa_Viszik_a_nappalit.jpg

Egy tanulságos videó film kering a közösségi oldalakon, amely sokakat elgondolkodtat, sőt megbotránkoztat. No nem a film, amely kreatív módon igazi vírus marketing eszközként terjed.

Sokkal inkább  azon szereplők váltanak ki egyfajta megdöbbenést, akik fényes nappal, kamerafelvételek ellenére vesznek magukhoz olyan tárgyakat, amihez semmi közük. Lehetséges, hogy nálunk ezt meg lehet úszni? Lehetséges, hogy az érintett személyeket az sem zavarta, hogy a szervezők egy nagy táblára kiírták, videó felvételeket készítenek a helyszínről? Ilyen és ehhez hasonló kérdések fogalmazódnak meg sokakban akik látták a felvételeket. Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a tisztességes többség milyen egykedvűen vette tudomásul a történteket, és ment közömbösen tovább. Nagyon sok emberre jellemző, hogy mindaddig amíg nem az ő magántulajdonáról van szó - addig teljesen közömbös. A tolvajokat pedig szinte bátorítja a cinkos közömbösség, a felelős, közösségi attitűd hiánya.

Engem elsősorban nem az a gondolat foglalkoztat, hogyan lehetséges az, hogy bizonyos emberek szemrebbenés nélkül lopnak. Hiszen a világ minden országában előfordulnak lopások. Kortól, nemtől függetlenül minden társadalmi réteg tagjai közül kerülnek ki tolvajok. Ezt más szinte megszoktuk...

Számomra az a nagy kérdés, - ami a filmen is tetten érhető - hogy mi az oka annak a hatalmas közömbösségnek, amely érzékelhetően jelen van társadalmunkban. Ugyanis nagyon sok lopást úgy tudnak a tolvajok elkövetni, hogy annak szemtanúja van, aki jelen van a helyszínen, - de inkább elfordítja a fejét és tovább megy. Ez az attitűd jelen van munkahelyeken, közösségekben, és az életünk szinte minden területén. A filmen látható járókelők is úgy mentek tovább, amikor egyesek lopásra vetemedtek - mint akiknek semmi közük az eseményekhez...

 

Nagyon sokan arra panaszkodnak, hogy nem érdemes közbeavatkozni vagy akár tanúskodni, mert már korábban negatív tapasztalatokat szereztek.  Sokan a tolvajok bosszújától tartanak, másokat a hatósági eljárások bürokratikusnak érzékelt elemei tartanak vissza a tanúskodástól. Sok vállalatnál is hasonló a munkatársak hozzáállása a céges tulajdonhoz. De sok szülő is arra neveli a gyerekeit, hogy "kisfiam te ne avatkozz be mások dolgaiba!" A közömbösséget persze ezer ésszerűnek látszó érvvel is meg lehet magyarázni. De az tény, hogy a közösségi ügyek iránti felelősségérzet hiánya meleg ágya a bűnözésnek. 

Fejlettebb és sikeresebb országokban, így például Németországban az állampolgárok sokkal aktívabbak a közösség dolgaiban, illetve a közügyekben. Igaz ott a politika is döntően közügyekről szól, nem pedig sárdobálásról és egymás gyalázásáról. Hozzá kell tennem, hogy sokkal inkább lojálisak az emberek a közösségi vagy társadalmi tulajdont illetően egy jól működő rendszerben, amely tisztességes megélhetést tud nyújtani tagjainak. A társadalmi morál fejlesztése hosszútávú projekt.  Nem feltétlenül építő jellegű, ha az ellenérdekeltségű politikai erők többek között arról vitatkoznak, hogy ki lopott többet a közvagyonból. Az sem erősíti az állampolgárok jogkövető magatartását, ha egy sor korrupciós gyanú tisztázatlan marad. Gyorsan szeretném hozzátenni, hogy nagyon könnyű másokra mutogatni - de ez nem enyhíti mindannyiunk saját felelősségét. Valamennyien egy rendszer láncszemei vagyunk, az azzal járó társadalmi és törvényi felelősséggel együtt.

Egyre több FB ismerősöm kéri, hogy ne küldjenek neki politikai jellegű üzeneteket,  mert már unják - de nagyon. Természetesen ezt a sárdobálós és nem a közügyekről szóló értelmes politikát unják!  Pedig a politika közügyekről kellene szóljon! Az pedig erőteljesen közügy, hogy senki se lopjon - se a köztulajdonból, se pedig vállalati vagy magántulajdonból. A tulajdon tisztelete ugyanis egy fejlett társadalom szegletköve. Az igazi KÍSÉRTÉS az, amikor sokan azzal mentik saját bűncselekményeiket, hogy mások is loptak - sőt ők még többet.

 Sokan tévesen gondolják azt is, hogy semmi közük azokhoz a lopásokhoz, amelyet nem az ő személyes tulajdonukból loptak el. Közvetlen módon szemlélve a dolgot ez még igaznak is látszódhat. Közvetett módon  azonban minden állami vagyonból ellopott forint valamennyiünket megkárosít, hiszen az adóinkból nyomoz a rendőrség, és az adóinkból állítják helyre a megrongált köztéri szobrokat, és pótolják a ellopott színesfém kábeleket. Ugyanilyen logikával - mindazok akik asszisztálnak vállalatok szétlopásához (gondolván ez nem az ő dolguk),  - ne lepődjenek meg, ha alacsony a keresetük - vagy még rosszabb esetben elvesztik az állásukat is.

Amennyiben ezt a fentebb is vázolt közömbösséget felváltaná, egy közösségi ügyek iránt érzett felelős magatartás,  erősebb társadalmi szolidaritás - igen nagy eséllyel az az egyéni érdekeket és a közjót is szolgálná. Mindezt pedig nem csupán a politikusoktól kell elvárnunk. Hiszen amíg mi nem változunk, addig a politika sem fog...

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés magánbiztonság