2013. okt 24.

10 jó tanács, hogy ne törjék fel lakásunkat

írta: steve4security12
10 jó tanács, hogy ne törjék fel lakásunkat

 

shutterstock_62250961_800.jpgEgy lakásért,egy hétvégi házért, egy elegáns autóért nagyon keményen meg kell dolgoznunk, - akár hosszú éveken keresztül. Ugyanez igaz berendezési tárgyainkra, pénzünkre és egyéb értékeinkre is.

Otthonunkban  nem  a plazma TV, és a rejtett széfben elhelyezett megtakarításaink (ha még vannak egyáltalán?) jelentik kizárólag az értéket. Gyerekeink játékai, személyes irataink, a nagypapától örökölt  csecsebecsék mind-mind felbecsülhetetlen értéket jelentenek számunkra. A családi fészek egy rejtett menedék, ebben a pörgős világban. Családunk nyugalmáért és békéjéért pedig mindent meg kell tennünk. Akinek betörők feldúlják lakását, annak lelki nyugalma és biztonságérzete is sérül.

Nagyon körültekintően kell tehát megszerveznünk javaink megóvását, mert a bűnözők csak a kedvező pillanatra várnak. Ami nincs lebetonozva, azt viszik. Ma már a betörők is egyre rafináltabbak, következésképpen vagyonunk védelmét sem bízhatjuk amatőrökre.

Természetesen egy igazán biztonságos rendszer érdekében sok mindent kell tennünk, de lássuk az általam vélelmezett 10 legjelentősebb feladatot:

1/ Lehetőleg hozzáértő szakértők bevonásával tervezzük meg családi házunk védelmi rendszerét!  A védelmi rendszer ugyanis többek között mechanikai, elektronikai és taktikai elemekből áll össze. Optimálisan a teljes védelmi rendszert érdemes egy megbízható cégre bízni.

A védelmi koncepciónak alkalmazkodnia kell a lakók életmódjához, szokásaihoz. Különösen több generációs családi házakban rendkívül körültekintően kell kialakítani a védelmi rendszert. Sohasem az embereknek kell szolgálni a technikai megoldásokat, hanem pont fordítva. A modern riasztórendszerek esetében megoldható minden látszólag komplikált kérdés, csak éppen a telepítést végző mérnököknek alaposan le kell modellezniük az igényeket.

 shutterstock_120644791_800.jpg2/ Első számú feladat a mechanikai biztonság megteremtése. Legyen stabil - nehezen leküzdhető - kerítés a házunk körül. A  kovácsoltvas kerítés egyidejűleg  gyönyörű keretet is ad otthonunknak, miközben a betörők számára leküzdése abszolút kockázatos - a hegyes végű díszítő elemek miatt. Ellenálló biztonsági nyílászárókat kell felszereltetnünk, amelyek a behatolni kívánók szándékát megakadályozzák, de legalábbis megnehezítik. Ugyanez vonatkozik a zárszerkezetekre és redőnyökre is. 

 Szereltessünk fel biztonsági ajtót, az ablakra biztonsági fóliát és redőnyt. Profi megoldás a belső rácsok falsíkba süllyesztése, így azok nem keltenek napközben bezártsági érzést, és egyúttal a belsőépítészeti látványt sem rombolják. A pinceablakokra szintén  belső beépítésű rácsokat javaslok felszereltetni.

3/ A lakásriasztó- rendszert és távfelügyeleti bekötést ugyanarra a szakértő cégre bízzuk. Meghibásodás esetén ne legyen egymásra mutogatás. Ne feledkezzünk meg a rendszerek folyamatos karbantartásáról és felülvizsgálatáról sem. A riasztó rendszer tervdokumentációját gondosan őrizzük meg, - nagyon nagy hasznunkra lehet egyszer majd ha a rendszert felül kell vizsgálni.

4/ Családi házak esetében a riasztó rendszert kültérre telepíttessük. A riasztónak a lehető legkorábban kell jelzést adnia, hogy legyen időnk reagálni,  ha éppen otthon vagyunk. Hajnali kettőkor nem egy felemelő érzés arra felriadnunk, hogy a betörő már éppen a spájzban tartózkodik. De ha a rendszerünk azt jelzi, hogy éppen a hátsó bejáratot feszegetik, akkor még van időnk felkelni és felkészülni a nem várt éjszakai látogató "fogadására".

Ha pedig éppen nyaralunk, akkor az idejekorán beérkező jelzésre a kivonuló szolgálat jó eséllyel  a betörőket még a helyszínen találja és  visszatarthatja a rendőrség kiérkezéséig. A videó távfelügyelet nagyban segíti a diszpécserek és a kivonuló szolgálat gyors reagálását.

5/A lakásunkban lehetőleg ne tároljunk nagy mennyiségű készpénzt és ékszereket. Amennyiben mégis, azokat biztonságos páncélszekrényben vagy széfben helyezzük el. Értékes iratainkat, vagy egyéb értékes műkincseket szintén a beépített széfben tároljuk. Ha módunk van rá, alakítsunk ki biztonsági szobát az életterünkön belül.

Értékes tárgyainkat - amennyiben ezekről nem kívánunk lemondani - pl. festményeinket mindenképpen olyan módon jelöljük, vagy tegyük felismerhetővé, hogy azokat egy esetleges eltulajdonítást követően hitelt érdemlően tudjuk beazonosítani. Akár egyszerű fényképfelvételek készítése is megteszi..

6/Célszerű módon a lakásunkban jó, ha mindig tartózkodik egy felnőtt személy. Ennél nem nagyon van jobb vagyonvédelmi megoldás. Természetesen ez nem minden esetben kivitelezhető. Egy élő állat, történetesen kutya tartása a ház körül, vagy a lakásban ugyancsak nagyon hasznos lehet. A betörők számára macerás dolog a kutyák kezelése, inkább tovább állnak és más célpontot keresnek.

Ne engedjünk be idegeneket a lakásunkba. Sokféle trükkel próbálkoznak a bűnözők, hogy előzetesen terepszemlét tarthassanak. Az egyik ilyen trükk, hogy irreálisan magas összeget kínálnak a házunk megvásárlásáért. Ma már olcsón be lehet szerelni videó kaputelefont, de kitekintő nyílást, vagy ablakocskát is minden bejárati ajtóra lehet tenni. Soha se érezzük magunkat nyomás alatt vagy kényelmetlenül, amíg nem tisztázzuk a látogató célját és szándékát.

7/Kerüljük a feltűnő életmódot, a nagyzolást. Lehetőleg ne dicsekedjünk fűnek-fának gazdagságunkról. A közösségi oldalakon különösen kerüljük  a lakásunk belső képeinek megosztását, továbbá az olyan érzékeny adatokat, hogy mikor megyünk nyaralni, vagy wellness hétvégére. Ha már szeretnénk ezeket a híreket megosztani, azt mindig utólag tegyük.

 A hivalkodó házzal és autóval  könnyen bűnözői körök látókörébe kerülhetünk.

8/ A védelmi rendszerünkről, a biztonsági kódjainkról még a baráti körnek és a tágabb családnak sem kell beszélnünk. Ezeket a bizalmas információkat a lehető legbizalmibb körben kel tartanunk. A lakáskulcsunkat se adjuk át felelőtlenül idegeneknek és  nem megbízható személyeknek.

 Amikor otthonunkat átmenetileg elhagyjuk, illetve éjszakára a  bejárati ajtót mindig gondosan zárjuk be, a redőnyöket engedjük le, a riasztó rendszert kapcsoljuk be. Nagyon vigyázzunk a lakáskulcsainkra, - ne adjuk ki a kezünkből, és persze ne hagyjuk el!

9/  Szerény véleményem szerint a védelmi rendszereknek egyre inkább részét képezi a távoli hozzáférés - pl. okos telefonok segítségével. A távoli hozzáférés alapvetően nem erősíti a biztonságunkat, csupán biztonságérzetünket. Ugyanakkor kényelmes megoldás és nagyon praktikus előnyei lehetnek éles helyzetekben - mert távolról is azonnal tudunk intézkedni! Egy gombnyomással beélesíthetjük riasztó berendezésünket, ha erről megfeledkeztünk volna. Ha kamerarendszert szereltettünk fel, bármikor haza nézhetünk. Az okos telefonunkon bármikor visszanézhetünk egy időszakra vonatkozó képsort, vagy éles helyzetben azonnal intézkedhetünk, akár ezer kilométer távolságból is.

10/ Szervezzünk a szomszédainkkal egyfajta figyelő szolgálatot.  Egy jó szomszéd segítségünkre siethet, ha bajba jutunk. Már itthon is működik néhány helyen a "Szomszédok egymásért mozgalom".

Különösen ha értékes családi házunk van, ne kóklerekre bízzuk a védelmi rendszer kialakítását és felügyeletét. Amiért egy életen át keményen megdolgoztunk, azt ne veszítsük el percek alatt.   A vagyonvédelem manapság egy nagyon komoly szakma, amit csak szakértők bevonásával érdemes kialakítani. Forduljunk biztonsági szakértőkhöz, amíg nem késő!

Szólj hozzá

közbiztonság bűnmegelőzés lakásriasztó lakás védelem objektumvédelem magánbiztonság