2013. okt 31.

Pórul járt rablók

írta: steve4security12
Pórul járt rablók

veteran-rablo(430x286).jpg

Egyre több rablás borzolja a közvélemény idegeit.  Ékszerüzleteket, elektronikai szaküzleteket,  nemzeti dohányboltokat sem kímélik az egyre gyakrabban felfegyverkezett bűnözők. Különösen a nők és idős emberek esélytelenek a fegyveres rablókkal szemben.

De az én idegeimet azok a közbiztonsági és  vagyonvédelmi szakértők is borzolják akik folyamatosan  azt sulykolja az állampolgárokba, hogy nehogy véletlenül ellenálljanak a bűnözőknek. Az vitán felül áll, hogy az életünk és testi épségünk megóvása mindennél fontosabb. De szerintem taktikailag öngól annak túlhangsúlyozása, hogy senki se álljon ellen. Ezeket az intelmeket ugyanis  primitív bűnözők majdhogynem bátorításként élik meg.  Ezt a kérdést szerintem az állampolgárokra kell bízni, - mindenki el tudja dönteni, hogy az adott helyzetben szembe száll -e a bűnözővel, vagy sem.  Nyilvánvaló , hogy egy gyenge fizikumú fegyvertelen és előképzettséggel nem rendelkező nő, ne próbáljon ellenállni egy erős testalkatú fegyveres támadóval szemben. 

 Egyre többen gondoljuk úgy, hogy amennyiben a tisztességes állampolgárok legálisan hozzájuthatnának önvédelmi fegyverekhez, - az komoly visszatartó erőt jelenthetne a bűnözők számára. Jelenleg ugyanis egy egyenlőtlen "küzdelem" zajlik a bűnözők és a gyakran áldozattá váló állampolgárok között. A gátlástalan bűnözők ugyanis illegálisan hozzájutnak fegyverekhez, miközben a törvénytisztelő állampolgárok maximum a limitáltan engedélyezett önvédelmi eszközökkel vagy puszta kézzel tudnak csupán ellenállást kifejteni.

Nem tartom szerencsésnek ha a bűnözők képességeit eleve túlértékeljük, és szinte szuggeráljuk az állampolgárokba, hogy semmi esélyük sincs. Mindig felháborítanak az eleve elrendelést sugalmazó vélemények, és kommentek ; "Akit ki akarnak rabolni, azt előbb utóbb ki is fogják!" Ezzel szemben az az igazság, hogy a bűnözők semmiféle földöntúli képességgel sem rendelkeznek, - sőt többnyire butábbak az átlagtól. Közöttük is van tehetséges és tehetségtelen is.  A fegyveres támadót is zavarba lehet hozni, ha például nyugodtak maradunk, és nagyon lelassulunk, hogy időt nyerjünk. Látszólag nem állunk ellen, csak még egyszer megkérdezzük, hogy mit is akar tulajdonképpen és lehetőleg igyekszünk szóval tartani. A legprofibb bűnöző is versenyben van az idővel, és minden  (elvesztegetett) másodpercben idegesebbé válik. Ez lehet ez egyik nyerő taktika a bolti eladók részéről. Remek illusztráció erre a legfrissebb fehérvári fegyveres rablás, ahol a két eladó hölgy ösztönösen, vagy tudatosan de láthatóan igyekezett időt húzni. Hidegvérüket megőrizve társalogtak és "értetlenkedve" hozták láthatóan zavarba a rablót, aki az időhúzást megelégelve maga volt kénytelen belenyúlni a pénztárgépbe.

Az alábbi videó felvétel is hűen tükrözi, hogy a bűnözők is lehetnek vesztesek. A bolti alkalmazott a kirakat üvegen keresztül repíti ki a szerencsétlen balfácánt, aki a porból szedi össze magát és fegyverét, - mielőtt hanyatt homlok menekülne...

 

Ha már úgy látjuk, hogy nincs esélyünk a rablás elkerülésére, akkor az időhúzáson túl célszerű minden apróságra odafigyelnünk és memorizálnunk. A rabló hanglejtése, esetleges tájszólása, szóhasználata is jelentőséggel bírhat a nyomozó hatóság számára. Ezen kívül a testmagassága, ruházata, hajviselete, illata és minden más apróság segítheti a nyomozást.

Nagymértékben csökkentené a bűnözői vakmerőséget, és elszántságot hazánkban is ha esetenként a rablók emberükre akadnának, mint az alábbi videó felvételen is látható. A katonai múlttal rendelkező eladó simán ártalmatlanná teszi a bedrogozott fegyveres támadót, majd menekülésre készteti.

Érdemes megszervezni a készpénz napközbeni befizetését akár többször is, mert a rablók többnyire zárás előtt érkeznek a  nagyobb készpénzbevétel - mint zsákmány - reményében. 

Nem baj ha tudják a bolt tulajdonosok, és rablók is, hogy a papírpénzeket meg lehet jelölni speciális vegytintával, amit csak UV lámpával lehet láthatóvá tenni. Az így megjelölt bankjegyeket a későbbiek során sokkal egyértelműbben lehet beazonosítani.

Amennyiben  a bankjegyek meg vannak jelölve nyomkövető jeladóval az a legbiztonságosabb megoldás. A jeladóval megjelölt előzetesen preparált pénzköteget eleve be lehet készíteni a pénztári pult alá, és a rabló érkezésekor azonnal átadni. Ezt a módszert egyébiránt elsődlegesen a bankszektorban használják, de adott esetben kisebb üzletekben is be lehet vetni, megfelelő körültekintéssel.

Az alábbi felvételen a rablók igazán emberükre akadtak. A ketrecharcos először nagyon taktikusan belépett a rablók intim terébe, hogy azonnal uralni kezdje a helyzetet. Önmagában már azzal zavarba hozta a rablókat, hogy kihívó módon 20-30 cm-es távolságra megközelítette őket, ezzel azt is világossá tette, hogy nem fél tőlük. Oka is volt rá, hogy ne féljen, hiszen pillanatok alatt ártalmatlanná tette mindkét bűnözőt...

A biztonsági cégeknek  nagyobb figyelmet kell arra helyezni, hogy a kamera rendszerek sokkal használhatóbb felvételeket készítsenek. Nem sokat érnek ugyanis azok a felvételek amelyeken a bűnözők arca gyakorlatilag felismerhetetlen. Ma már lehetséges úgy telepíteni kis méretű kamerákat, hogy azok pont a rabló arcát vegyék.  

Egyre több üzletbe csak a benti eladók engedik be a vásárlókat egy nyitás távvezérlővel. Ha a kültéri kamera felvételen látható a boltba belépni kívánó személy akkor gyakorlatilag minimális időveszteséggel lehet a vevőket beengedni. A rablók ugyanis - nyilvánvalóan nem véletlenül - mindig akkor toppannak be az üzletekbe, amikor az eladókon kívül ott éppen egyetlen vásárló sem tartózkodik. 

A rablók általában nincsenek felkészülve az ellenállásra. Valahogy kialakult  a veszélyes bűnöző mítosz, miközben csak egy részükről lehet ezt elmondani. Bűnözők között is vannak kezdők, dilettánsok és tehetségtelenek is.  A lenti felvételen látható pancserokat is elzavarta az üzlet tulajdonosa, - mert neki is volt fegyvere. Az üzlet tulajdonosa a vállalkozásban is kockáztat, értékei megóvása érdekében is kockázatot vállalt, hiszen nyilvánvaló, hogy a fegyveres támadókkal szembeni fegyveres ellenállás rendkívül kockázatos. De mindkét fél számára kockázatos!

Le kell számolni azokkal az  illúziókkal, hogy a kamerarendszerek önmagukban megakadályozzák a rablásokat

Különösen az egyszemélyes boltok eladó személyzetének szakirányú krízis helyzet kezelési képzését tartom egyre szükségesebbnek. A bűnügyi jelentések alapján ugyanis manapság már nem egy rendkívüli hír fegyveres rablók felbukkanása kisebb üzletekben. Rengeteg olyan taktikai és pszichológiai trükk elsajátítható amellyel a bűnözők magabiztossága csökkenthető, - sőt akár zavarba is hozhatók.

  Egy egy ketrecharcos eladókénti alkalmazása pedig azért is üdvös lenne, hogy híre menjen bűnözői körökben a pofára esésnek. Gondolom sokakkal egyetemben nagy örömmel látnánk a fenti felvételen látottakhoz hasonlókat hazánkban meghiúsított rablásokról is. Nagyon jó lenne, ha végre nemcsak az üzlettulajdonosok és eladók  járnának pórul...

Szólj hozzá

biztonságérzet fegyverek közbiztonság bűnmegelőzés kereskedelmi vagyonvédelem humán kockázatok magánbiztonság