2013. nov 03.

Állati jó védelem

írta: steve4security12
Állati jó védelem

539100_453251294787854_818457502_n (1).jpg

A kutya évezredek óta hűséges társa az embernek,  védelmez minket és otthonunkat egyaránt. Akár a kertben tartjuk az éber ebet, akár a lakáson belül - nagy mértékben megnehezíti a betörők dolgát. A legtöbb betörő inkább tovább áll mintsem egy kétes kimenetelű kutyatámadásnak tegye ki magát.

A kutya legalábbis fellármázza a lakókat, illetve a szomszédokat - de erősebb testalkatú kutyák meg is támadják a betörőt. Közismerten fejlett érzékszervekkel megáldott házőrzők, már akkor is jeleznek gazdájuknak,  ha egy utcán elhaladó részeg ember csupán megfogja a kerítést, mert megszédült. Ha alszik is,  a legkisebb neszre  felriad, és akcióba lép.

Az sem csökkenti érdemeit, hogy igazából a saját területét védi  a betolakodóktól. Természetesen a kutyatartásnak is  megvannak a maga előnyei és hátrányai.  Szerintem valamennyiünk köz- és biztonságérzetét javítják hűséges házőrzőink.

A kutyák gyakran azt is megérzik, hogy a házhoz érkező személyek hogyan viszonyulnak hozzánk. Amit mi megmagyarázunk magunknak, azt a kutya spontán lereagálja. Személyes tapasztalataim vannak ez ügyben, hogy a kutya mennyire figyel a gazdája minden rezdülésére, és mennyire egy hullámhosszra tud kerülni vele. Természetesen az igazi házőrzőt nagyon kell szeretni - nagy fokú biztonságot kell nyújtani számára - amit ő nagyon meghálál, mert ugyanolyan, vagy még nagyobb biztonságot nyújt számunkra. Egy riasztórendszer - bár nem jellemző - de el tud romolni. A kutyánkról nehéz elképzelni, hogy "elromlik" és kiesik szerepköréből, a ház - vagyis az ő területe megvédéséből. Egy jól tartott kutya, akit a gazdája szeret,  nagyon meghálálja a gondoskodást, és törődést.

 Különösen egyedülálló nők és idős emberek számára jelent nagy fokú biztonságot egy jól kiképzett kutya, amikor ajtót nyitnak idegeneknek, - de a betörők elriasztására is kiválóan alkalmas

Akit ez megnyugtat, forduljon szakemberhez a kutyatartással kapcsolatban. Ahogyan én tapasztalom, a kutyatartók zöme döntően saját ösztöneire és megérzéseire hallgat a kutyák tartásával és nevelésével kapcsolatban. Nagyon hasznos lenne legalább önképzés keretében szakkönyveket olvasni, vagy internetes felületen tájékozódni. Nyilvánvalóan a különböző munkakutyák -keresőkutyák, őrkutyák..stb tartása és nevelése teljesen más történet, mint a családi kedvencek esete.

Profi betörők alkalmanként olyan étket dobnak be a kutyának, amitől az gyorsan mély álomba szenderül, de arra is volt már példa, hogy megmérgezték a mégsem elég  éber házőrzőt. Nemrég hallottam egy bizarr történetet, miszerint a betörők állítólag egy szukát dobtak be a kerítésen keresztül, amely azonnal "kivonta a forgalomból a házőrzőt". Ezek természetesen extrém esetek, de ha már valaki a kutyát tart, akkor legalább arra mindenképpen képezze ki, hogy senkitől se fogadjon el - a gazdáján kívül - élelmet. 

A kutyák akkor tudják igazán megvédeni gazdájukat ha erre ki vannak képezve. Kellemetlen meglepetést okozhat egy támadás esetén ha a képzetlen kutya csupán passzív szemlélője az eseményeknek.

 

Vannak speciálisan őrző- védő kutyák, amelyek a családi ház, és családunk megvédésében jeleskednek. Az 5 legjobb házőrző kutyafajta a rotweiller, a németjuhász, az argentin dog, a komondor, és a kuvasz.

A jól kiképzett német juhászkutyák elképesztően gyorsan és erőteljesen képesek reagálni, amikor a bűnözők gazdájukra támadnak. Azonnal felismerik a támadást és késedelem nélkül akcióba is lépnek. Az alábbi videón jól látható, hogy a fegyverboltba belépő rablót a boltos nem fegyverrel, hanem egy kiképzett kutyával teszi ártalmatlanná és futamítja meg. A kiképzett kutya azért is sokkal jobb "fegyver" mint a hagyományos lőfegyver,  mert a kutya nem gyilkol, ha gazdája vissza tudja hívni. A kutya szorítása rendkívül kellemetlen, és többnyire a bűnözők azonnal menekülni kezdenek. A fegyveres ellenállás ennél sokkal kockázatosabb lehet. 

Igen gyakran az egészen kis testű kutyák is - félelmet nem ismerve -  gazdájuk védelmére kelnek, miközben  a reális erőviszonyokat sem mérlegelik. A lenti felvételen látható aprócska csivava nyilvánvalóan nem ismerte a közhelyszerű irányelvet, hogy "ne álljunk ellen a veszélyes bűnözőknek" mert még bajunk származhat belőle. Még meg is kergette a maszkos rablókat, - akik hanyatt homlok menekültek el a helyszínről - üres kézzel, és megszégyenítve. Ez a harcias kiskutya is bebizonyította, hogy bizony az ellenállás igenis lehetséges. A bűnözők olyan sokat hallgatták már ezeket az aggódó intelmeket (ne állj ellen!) hogy a végén már szinte elhitték, hogy mint kés a vajban úgy lehet rabolni. Minden ellenállás, és az általuk elképzelt forgatókönyvhöz képest váratlan fordulat kizökkenti őket magabiztosságukból, - sőt zavarba is hozza őket.

Az állatok közismerten ősidők óta nagy szolgálatot tesznek az embernek testi épsége és javai megvédése érdekében. Az ókori Rómában például ludakat is alkalmaztak örző-védő szolgálatra. Ha az ellenség közeledett, hangos gágogásuk riasztotta a bóbiskoló őrszolgálatot. Faluhelyen és a tanyavilágban ma is hasznos jelzőfunkciót töltenek be a ludak... A tücskök ezzel szemben pont fordítva reagálnak - mert "idegen betolakodók" érkezésekor abbahagyják ciripelésüket... De sok más háziállat is betölthet házőrző funkciót, - így például gyöngytyúk, kacsa és pulyka is.

A klasszikus házőrzők azonban ősidők óta a kutyák, akik mára már a család kedvenceivé is váltak. 

A vagyonvédelem rendszerében az őrző-védő kutyák már nagyon régóta fontos szerepet töltenek be. A professzionális vagyonvédelmi társaságok is rendszeresen alkalmaznak kiképzett vizsgával rendelkező kutyákat területőrzési feladatokra, szakképzett vagyonőrök bevonásával egyetemben. Az őrző-védő kutyák gazdájukkal együtt járőröznek, és minden parancsszóra azonnal reagálnak.

A kutyák a hűség szimbólumai - szinte soha sem hagyják cserben gazdájukat. Személyes biztonságunk fokozása érdekében én a magam részéről mindenképpen ajánlom mindazoknak  akik még esetleg hezitálnak.

Szólj hozzá

biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés védd magad lakás védelem magánbiztonság