2013. nov 09.

10 olcsó lakásvédelmi tipp

írta: steve4security12
10 olcsó lakásvédelmi tipp

 

shutterstock_69373411_800_1.jpg

Szinte valamennyien elemezzük  alkalmanként lakásunk vagy családi házunk biztonsági szintjét. Tökéletes védelem  soha sem érhető el, arra csak törekedhetünk.  Természetesen tudnánk még tovább fejleszteni otthonunk védelmi rendszerét - viszont anyagi lehetőségeink miatt ezt gyakran a "majd később" kategóriába helyezzük. Többen kifogásolták korábbi írásaimban, hogy drága megoldásokat ajánlok. Ezért a mai posztomban a legolcsóbb lakásvédelmi megoldásokat mutatom be. Nyilvánvaló módon  ezekkel az olcsó - szinte ingyenes  - megoldásokkal nem tudunk NATO szintű védelmi rendszert kialakítani, de legalább teszünk valamit értékeink - és főleg családunk biztonsága érdekében.

Arra pedig minimum törekednünk kell,  hogy adott helyzetben megnehezítsük a bűnözők dolgát. Legalább ne tálcán kínáljuk fel értékeinket, mint ahogyan az - bármilyen meglepőnek is tűnik -gyakran előfordul.

Legalább a saját lelkiismeretünk megnyugtatása érdekében érdemes lépnünk - amíg nem késő!

 

1/ Alkalmazzunk pszichológiai elrettentő megoldásokat. A "Vigyázz kutya harap!" kiírás rendkívül elterjedt, de talán éppen emiatt egyre kevésbé hat. Talán érdemes más fordulatokkal  is próbálkozni ("Kérem szíves türelmét belépésnél, mert előzetesen az agresszív kutyánkat be kell zárnom!").
Az  "XY Security által felügyelt objektum"-tábla szintén hatásos módon csökkentheti a betörők harci kedvét. Idős emberek, ha egyedül élnek,   soha ne írják ki a bejárati ajtóra,  hogy például özv. Kovács Jánosné. Helyette inkább írjunk ki két nevet. Ez persze kis falvakban nem igazán megoldás, de nagyvárosokban igen.

2/ Ha nem telik kültéri kamerarendszerre, akkor szereltessünk fel "kamu" kamerákat,  amelyek lényegesen olcsóbbak, de ugyanúgy zavart keltenek a bűnözők tudatában. De ugyanilyen logikával kültéri, nem működő mozgásérzékelőket is felszerelhetünk a házunk falára, amely soha sem fog éles jelzést adni - de ezt a betörők nem tudják. 

3/ Törekedjünk lakásunk környezetében az áttekinthetőségre, hiszen a betörők szeretnek láthatatlanok maradni. Kültéri mozgásérzékelővel kombinált fényforrás felszerelése nagyon olcsó megoldás - főleg,ha pont a betörő szemébe világit a lámpa.
Családi házaknál nagyon előnyös, hogy a betörők ne tudjanak elrejtőzködni sötét zugokban, beszögellésekben -vagy akár bokrok mögé. Minél áttekinthetőbb egy kert - főleg ha ki van világítva- annál kockázatosabb a betörő dolga. Ma már kaphatók napelemes fényforrások, amelyek éjszaka viszonylag jól megvilágítják kertünket.
A családi házunkra kitett házszám jól látható legyen éjszaka is, hogy a kivonuló biztonsági szolgálat, vagy rendőrség könnyen - és főleg gyorsan megtalálhasson minket. A foszforeszkáló eljárással készült házszám könnyebben beazonosítható éjszaka is. 

4/ Mielőtt a betörő akcióba lépne, többnyire meggyőződik arról hogy otthon vagyunk-e. Amennyiben senki sem reagál a kaputelefonra, akkor joggal gondolja, hogy üres a lakás.  Videó -kaputelefon rendszereket ma már össze lehet kötni okostelefonokkal, és a távolból is reagálhatunk valós időben, ha bárki becsenget hozzánk. Mindeközben látjuk az illető arcát, és úgy tudunk vele szót váltani, hogy arról fogalma sem lehet, hogy mi közben teljesen máshol tartózkodunk. 
Annak érdekében hogy a lakásunkat úgy láttassuk a betörőkkel mintha otthon lennénk,  beüzemeltethetünk  egy elektronikus vezérlést,  amely a a villanyt fel-le kapcsolja, illetve a Tv-t is bekapcsolja távollétünkben. Arra törekedjünk, hogy a betörők sohase tudják, hogy otthon vagyunk-e.

5/ Házőrző kutya tartása akár a kertben, akár a lakásunkban igen komoly fenyegetést jelent a betörők számára, és többnyire más "áldozatot" keresnek maguknak.
Azoknak, akik semmiképpen sem akarnak kutyát tartani, tudom ajánlani az olcsón beszerezhető kutyahang- riasztó szettet.

6/ Mindazok számára, akiknél olcsóbb megoldások jöhetnek szóba, - számtalan barkács-szintű megoldás kínálkozik. Akik értenek az elektronikához és vagyonvédelmi jártasságuk is van, azok viszonylag ügyes megoldásokat is létrehozhatnak.  

Webkamerából például ügyes technikai érzékkel rendelkező személyek könnyen ki tudnak alakítani biztonsági kamerarendszert, amely értesítést is küld!

7/ Ne dicsekedjünk vagyoni helyzetünkkel, és a házunk külsejét se tegyük feltűnően attraktívvá. A luxus külső és a méregdrága autó - mint a mágnes - vonzza a betörőket.
Ha több napra elutazunk,  akkor lehetőleg ne az utcán - feltűnést keltve - pakoljuk be csomagjainkat a kocsinkba. Ne dicsekedjünk el mindenkinek, hogy most indulunk a repülőtérre, és ezt a FB-on se osszuk meg. A feltűnési viszketegség  nagyon könnyen megbosszulhatja magát. Az SI faktorral, vagyis a sárga irigység jelenséggel mindig számolnunk kell!

best-home-security-system.jpg

8/ Bármilyen furcsa, a józan paraszti ész is számít. Ne hagyjuk nyitva az ablakokat és ajtókat, amikor elmegyünk otthonról. Még ha csak 15 percre ugrunk át a boltba, akkor is gondosan zárjuk be az ablakokat -  és a terasz felőli ajtót is.

Mindezt tegyük napi kötelező rutinná, és ezt a családtagjainktól is követeljük meg. Elegendő, ha nyitva hagyjuk a utcára nyíló garázsajtót arra a fél órára, amíg elugrunk a bevásárlóközpontba, de mire visszaérünk, már a kerékpárunknak a hűlt helyét találjuk.

Ne nyissunk azonnal ajtót idegeneknek, a gyerekeink figyelmét pedig különösen hívjuk fel arra, hogy idegeneket sohase engedjenek be.

 Ha hosszabb időre elutazunk, akkor szervezzük meg, hogy valaki ürítse a postaládánkat, és rendszeresen nézzen körül a házunk körül...
Tartalék kulcsot soha se hagyjunk a lábtörlő, vagy a bejárat melletti virágcserép alatt. Ha már hagyunk valakinél tartalék kulcsot, az egy megbízható rokon/ jó barát , vagy szomszéd legyen.

9/ Biztonsági ajtó. A betörők lusták és kényelmesek. Ezért ha nincs felszerelve biztonsági ajtó, akkor ott hatolnak be. Ha már csak limitált pénzünk van a védelmi rendszerünkre, akkor azzal kezdjük, hogy a bejárati ajtót erősítsük meg, vagy cseréljük fémtokos biztonsági ajtóra, biztonsági zárakkal egyetemben.

10/Ajánlom valamennyiünk figyelmébe a Szomszédok Egymásért Mozgalmat. Főleg a nyugdíjas, gyakrabban otthon tartózkodó szomszédok tudnak nagyon sokat segíteni azzal, ha akár a rendőrségnek, akár közvetlenül nekünk  jelzik, hogy valaki a lakásunk körül nézelődik. Manapság a szomszédok már virtuálisan is tarthatják egymással a kapcsolatot. Az internet segítségével ilyen remek kezdeményezések is segíthetik a közbiztonságot. Jó példa erre a Nextdoor.
Ha hosszabb időre elutazunk családunkkal, kérjük meg szomszédunkat, hogy addig a házunk előtt parkoljon  kocsijával (természetesen ez csak akkor működik, ha egyébként is az utcán parkolnak autójukkal!). Ezzel a trükkel az a benyomás alakulhat ki a házunkat figyelő személyben, hogy valaki vélhetően bent tartózkodik.  

A fenti trükkök és tippek  segítenek értékeink megóvása érdekében - de ne legyenek illúzióink. Mindenképpen azt javaslom, hogy értékeink megóvásának feladatát   ne akarjuk gyorsan kipipálni.. Sajnos úgy tapasztalom, hogy akik olcsón akarják megúszni a biztonsági intézkedéseket, azok nem egyszer  drágán megfizetnek ezért. 

Szólj hozzá

biztonság biztonságérzet közbiztonság bűnmegelőzés lakásriasztó lakás védelem magánbiztonság